Ga naar hoofdinhoud

KWPN Voorjaarsonderzoek 2019 verkort naar 50 dagen

Foto: Jacquelien van Tartwijk

Het KWPN start dit voorjaar een pilot op wat betreft de duur van het voorjaarsverrichtingsonderzoek. De test wordt van 70 dagen ingekort tot 50 dagen en de aanlevering schuift op naar april. De fokkerijraad heeft dit aan het Algemeen Bestuur geadviseerd na gevoerde gesprekken met hengstenhouders en -opfokkers en het bestuur heeft slagvaardig gehandeld. 

Ook tijdens het fokkerscafé van vorige week in Zwolle kwam dit onderwerp aan de orde en ook op de volgende fokkerscafé’s (15 januari Houten, 22 januari Mill, 28 januari Zwolle). De resultaten van alle fokkerscafés alsmede de uitkomsten van de evaluatie van de 50-dagen durende pilot worden geanalyseerd en weer besproken in de Fokkerijraad. In de loop van dit jaar wordt advies uitgebracht over de definitieve tijdsduur van de toekomstige verrichtingsonderzoeken.

Later aanleveren

De start van het komende verrichtingsonderzoek zal later plaatsvinden, zodat de hengsten thuis langer doorgetraind worden. Het is de bedoeling dat de hengsten in april (precieze datum wordt nog bekend gemaakt, maar sowieso na 12 april) worden aangeleverd.

Extra EPTM-test

Het inkorten van het verrichtingsonderzoek levert extra ruimte voor de populaire EPTM-test voor merries op. Voorafgaand aan de start van het voorjaarsverrichtingsonderzoek wordt er daarom een extra EPTM-test georganiseerd (zonder zadelmak maken). Aanlevering voor deze test staat op 14 maart gepland, aanlevering voor de tweeweekse test op 29 maart. Examen op 12 april.

Bron: KWPN/Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “KWPN Voorjaarsonderzoek 2019 verkort naar 50 dagen

  • Adri Zekveld

    En de EPTM uitsluitend voor 4 jaar en oudere merries openstellen.

  • Dijkstra

    Het Kwpn begint wel heel commercieel te worden. De boxen in Ermelo moeten gevuld met paarden. En dus nog maar een EPTM extra in 2019. Dit is het nieuwe verdienmodel. Mag ik de lezers ook een verwijzen naar de gepubliceerde financiele cijfers in de IDS. Kijk dan vooral naar de begroting 2019. O.a. de
    post salariskosten. Knaap en Nijhoff exit en de kosten met 60K omhoog.
    Links of rechtsom betaald de fokker de rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook