Ga naar hoofdinhoud

KWPN verzoekt oren en tastharen niet te scheren

Foto Lonneke Ruesink
In een brief, die vorige week werd verstuurd, verzoekt het KWPN eigenaren van hengsten die zijn ingeschreven voor de eerste bezichtiging van de KWPN-hengstenkeuring de oren niet uit- en de tastharen van hun hengsten niet af te scheren. Dit naar aanleiding van het advies van de Sectorraad Paarden (SRP) in hun ‘Gids voor Goede Praktijken’.

Het is een kleine passage in de brief die naar inzenders van de hengstenkeuring werd verstuurd: ‘Door de Sectorraad Paard is in overleg met de overheid de richtlijn dierenwelzijn vastgesteld. In deze richtlijn is vastgelegd dat het niet toegestaan is om tastharen volledig te verwijderen en oren uit te scheren. Alleen de uitstekende haren uit de oren mogen worden verwijderd. Wij verzoeken u als deelnemer hier aandacht aan te schenken.’ Het KWPN benadrukt in haar brief dat het gaat om een verzoek en geen eis en zal daarom geen consequenties verbinden aan het al dan niet uitscheren van de oren en afscheren van de tastharen.

Niet alle inzenders kunnen zich vinden in dit advies. Lees dinsdag in De Paardenkrant de reactie van Alexandra van der Peijl, specialist in de keuringsvoorbereiding van paarden.

Lees dinsdag meer in De Paardenkrant.

Eén reactie op “KWPN verzoekt oren en tastharen niet te scheren

  • stichting paard in nood

    Iedereen die vóór het wegscheren van oorharen en voelsprieten rondom de mond is zou eens een tijdje met handboeien om moeten leven, gewoon om zelf te ervaren hoe het is als je niks kunt betasten. Paarden schatten afstanden in tot objecten met hun tastharen, voelen er o.a. wat eetbaar is, ze maken een inschatting met hetgeen ze besnuffelen of het hard/zacht/betrouwbaar etc is.
    Iemand zei eens: onze paarden staan zo ver van de natuur af dat ze makkelijk zonder kunnen. Jammer dat zo iemand een professional genoemd wordt, want elk paard gebruikt zijn tastharen, ook dat toppaard dat het grootste deel van de dag in zijn box staat.
    Het feit dat wij mensen vanuit estetisch oogpunt ons op bepaalde plekken op ons lichaam ontdoen van haren wilt nog niet zeggen dat we onze eigen ijdelheid ook op de paarden of andere dieren moeten botvieren. Wat we met de paarden doen is al onnatuurlijk genoeg, laten we ze dat beetje natuurlijke wat ze nog hebben niet ook nog ontnemen, puur vanwege ons menselijk belang (wat dat dan ook moge zijn).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook