Ga naar hoofdinhoud

KWPN zet de deur open voor ‘vreemdgangers’

Het KWPN heeft diverse wijzigingen voorgesteld die drempelverlagend zijn zo is te lezen in de laatste nieuwsbrief. Zo kunnen veulens van bij erkende stamboeken goedgekeurde hengsten direct in het veulenboek worden opgenomen (mits het vaderdier heeft voldaan aan de eisen), mogen register A-veulens en -merries deelnemen aan keuringen tot en met de NMK/NVK, de aanvullende eis voor cornage vervalt, hengsten kunnen op jongere leeftijd worden erkend en bewezen hengsten kunnen worden erkend zonder veterinaire toetsing. 

De bedoeling is dat er zo meer veulens direct in het hoofdboek kunnen worden opgenomen. De veulens van hengsten die zijn goedgekeurd bij erkende stamboeken worden direct opgenomen in het hoofdboek (veulenboek), mits de hengst in kwestie heeft voldaan aan de eisen. De lijst met erkende stamboeken wordt ook uitgebreid: alle bij de WBFSH aangesloten stamboeken zijn voortaan erkend.

Extra predicaat voor supermerries

Voor het keurpredicaat blijft wel enige bescherming bestaan: (register A) merries moeten voor dat predicaat nog wel aan de aanvullende eisen voldoen (m.u.v. cornage). Er komt ook een extra predicaat: voor de allerbeste merries komt er een nieuw predicaat. Bij het sportpredicaat wordt in de toekomst het niveau vermeld.

Stimulatie van deelname EPTM en inzet van topsportmerries

Het KWPN wil ook de deelname aan de EPTM-test stimuleren, evenals de inzet van topsportmerries middels embryotransplantatie en ICSI.

Bron: KWPN/Paardenkrant-Horses.nl

3 reacties op “KWPN zet de deur open voor ‘vreemdgangers’

 • jehannes Andela

  alles voor de muntjes..

 • Marcel Dufour

  Wie kan in fokland überhaupt de bomen door het bos nog zien wat origine en stamboek betreft?
  Ik noem maar wat, een hengst als Libero H is een Duitse hengst maar zijn nakomelingen worden als KWPN’ers geboekt.

 • Dick de

  @Jehannes, Het ook nooit goed, gaat een lang gekoesterde wens van veel fokkers eindelijk in vervulling en wordt er naar e fokkers geluisterd dan zijn er altijd wel weer azijnhoudende reacties te verwachten. Want bij het KWPN gaat het natuurlijk alijd alleen maar om het geld. Ik zou als ik u was helemaal geen lid van deze club willen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.