Ga naar hoofdinhoud

All At Once-dochter Oresia ASD kampioen Zuid-Holland

Oresia ASD (v. All At Once) Foto: Jacquelien van Tartwijk

Zuid-Holland is al jaren een sterke dressuurprovincie en dat bleek ook dit jaar weer. Zeven merries werden uitgenodigd voor de NMK met aan kop Oresia ASD (v. All At Once), gefokt door Ad Schellekens en in eigendom van Maarten Pieter Overvliet, Rebecca Dudley en Stal Leeuwenhoek.

“De kampioen van vandaag heeft een echte bloeduitstraling. Gisteren had ze geen snelheid nodig om fijn te kunnen draven en dat liet ze vandaag ook weer goed zien. Daarbij beweegt ze steeds bergop en met veel lossigheid.” Deze Oresia ASD is een bijna zwarte dochter van All at Once komt uit de preferente stermerrie Ciresia (v.Sandreo). In de moederlijn komen we naast enkele internationale sportpaarden en aangewezen hengsten ook de KWPN-goedgekeurde Grand Prix en Olympiade-hengst Glock’s Dream Boy tegen. Oresia ASD is gefokt door A. Schellekens uit Sprang-Capelle. Ze staat geregistreerd bij Maarten Pieter Overvliet uit Leiden. Hij heeft haar samen met echtgenote Rebecca Dudley en Stal Leeuwenhoek.

Ofira Waard

De nummer twee werd door de jury omschreven als: “Een paard met heel veel allure, naar boven gebouwd met een opvallend front en een mooie bovenlijn. Vandaag had ze zich soms even losser kunnen laten.” Deze Ofira Waard komt uit een bekende stam met Luuk van Rijn uit Nieuwland als grondlegger. De dochter van Glock’s Flavio heeft als moeder Wintana Waard (elite, pref, prest v. Jazz). Zij is tevens moeder van de kampioen van de Nationale Veulenkeuring Gregwaard, die uitgebracht is in de Zware Tour en nu succesvol is met Mickey Schelstraete, alsmede Carsten Waard die internationaal uitgebracht wordt in de Intermediair I. De volle broer van Wintana Waard, Zegerwaard of wel Junimond wordt uitgebracht in de Grand Prix. De kampioenstitel van Ofira Waard zou een mooi afscheidscadeau zijn geweest, want vandaag nam Luuk van Rijn na negentien jaar afscheid van het bestuur van Zuid-Holland.

Ona Ivy

Ona Ivy werd derde en is een dochter van Olympiade-paard Total US en is geboren uit Ivy (Elite Ibop(dres), prok, D-OC v. Ampère). De jury vertelde: “Een heel complete en aansprekende merrie met veel rasuitstraling. Met een apart mooi voorbeen in draf en in de galop heel lichtvoetig en opwaarts.”

Ohanah

De vierde plaats was voor Ohanah van Fürst Jazz. Een lang gelijnde en goed ontwikkelde vos. Ze draafde met veel techniek, maar zou voor een hogere klassering vandaag in de stap iets meer lossigheid hebben moeten laten zien. De merrie van f/g P.C. van Selow uit Monster komt uit Cifeera-Altena (v.Valdez). In de moederlijn komen we internationale dressuurpaarden, maar ook een internationaal eventing- en springpaard tegen.

Olly-Esther

Als vijfde mocht opstellen de bij de stal Van Nobelen gefokte Olly-Esther. Deze zeer royaal ontwikkelde dochter van Blue Hors Zack is mooi naar boven gebouwd. In draf ging ze mooi bergop en liet ze veel balans zien. Voor een hogere plaatsing had ze in stap iets meer moeten schrijden vandaag. Ze staat geregistreerd bij Louis en Gabriëlle Röst van stal Het Haarbosch in Stroe en bij Tim Coomans uit Oud-Beijerland.

Ostara Reina VDJ

Ook de als zesde geplaatste Ostara Reina VDJ mocht vandaag iets ruimer stappen, maar werd door de jury geprezen als: “Een heel aansprekend model met een mooie schoft- en schouderpartij. Draven deed ze heel lichtvoetig en met veel souplesse .” Ostara Reina VDJ is een dochter van In Style en is geboren uit stermerrie Cireina (v. UB40). Fokker Piet van der Jagt uit Zuid-Beijerland had eerder die dag al de kampioen bij de driejarige springpaarden.

Oriflame

Het optreden van Oriflame was vandaag goed voor de zevende plaats en een NMK-uitnodiging. De dochter van Blue Hors Kingston komt uit sport stermerrie Flame (v.Lord Loxley), die succesvol is uitgebracht in de Lichte Tour. De mooi gemodelleerde Oriflame viel in zowel draf als galop op door haar krachtige gebruik van het achterbeen en haar sterke afdruk in beweging. Ze had zich vandaag daarin iets losser kunnen laten. De bruine merrie is geboren op stal Hamerpagt in Nieuwland met als geregistreerde: E. Kossowicz in Californië.

Goede familie

O’de Vie eindigde vandaag op de achtste plaats. Zij is een dochter van Blue Hors Zackerey uit voorlopig keurmerrie Her Pleasure (v.Bretton Woods). Met haar 1.73 m is O’de Vie royaal ontwikkeld en staat goed in het rechthoeksmodel. Een merrie die extra opviel door haar goede verbindingen. De zwartbruine merrie van f/g M. van Cortenberghe komt uit dezelfde familie als Our Pleasure, die als  negende werd geplaatst in de finale. Deze dochter van Blue Hors Kingston is geboren uit de preferente elitemerrie Wild Pleasure van Jazz. Zij komt via haar moeder Leandra (Ferro x Variant) uit de moederlijn van topvererver Negro. Wild Pleasure is tevens de moeder van de KWPN-goedgekeurde Dark Pleasure. Wouter Plaizier uit Heerjansdam is fokker/geregistreerde van de scherp gemodelleerde en bloedgemaakte merrie. Bewegen deed ze opnieuw met veel expressie en op een lichtvoetige manier. In dit gezelschap mocht ze even wat langer gelijnd zijn.

Hekkensluiter

Dat werd Oakley, de lichtbruine dochter van Deparon US gooide een dag eerder hoge ogen bij de jury vanwege haar natuurlijke manier van bewegen en makkelijke manier van schakelen, waarbij steeds haar balans en techniek positief opvielen. Vandaag ontbrak de lossigheid een beetje en dat hield een hoger klassering en uitzending naar de NMK tegen. Oakley van f/g C. Heemskerk uit Rijsburg komt uit Facey-Zelma (elite, Ibop(dres) v. Oscar) van de bekende Pretendent Hoeve-fokkerij.

MSJ Vesina SVN-T beste oudere merrie

De hoogste score, 85 bij de vier- tot en met zevenjarige veulenboekmerries ging naar MSJ Vesina SVN-T. Een dochter van Vitalis uit Best of All (v.Bordeaux). Volgens de jury: “Een merrie met buitengewoon veel uitstraling. Een goede schoft- en schouderpartij en mooie verbindingen in het lichaam. In beweging liet ze een actieve stap zien. In draf toonde ze veel expressie en kon daarin heel makkelijk schakelen. Ook in galop schakelde ze probleemloos op en ging dan nog meer opwaarts en met allure lopen. Changeren deed ze makkelijk beide kanten op. Eigenlijk was in haar optreden iedere pas raak!”

Florida TN levert veulenkampioen

De animo voor het keuren van de dressuurveulens was in Zuid-Holland opvallend groot. Daarom waren de deelnemers verdeeld over meerdere groepen, waarvan steeds de besten uitgenodigd werden voor het formeren van de kopgroep. Kampioen werd het merrieveulen Sangria (Florida TN x Spielberg).

Eerst kwamen zes hengsten in de baan, vervolgens vijftien merrieveulens verdeeld over twee groepen. Zes ervan plaatsten zich voor de finale en de vier besten uit deze groep werden tevens uitgenodigd voor de Nationale Veulenkeuring op 5 augustus. Juryteam hiervoor was Johan Hamminga, Petro Trommelen en Luuk Smetsers. De laatste voorzag de veulens van een toelichting:

“We hebben uit deze nette collectie zes leuke veulens kunnen uitnodigen om een kopgroep te formeren. Als kampioen hebben we vandaag menen te maken het merrieveulen Sangria. Een bijzonder rassig en hoogbenig veulen met veel uitstraling en lengte en rek in het lichaam met een sterke bovenlijn. Stappen deed ze erg fijn en in beweging liet ze vanaf de eerste pas een fijne techniek in de benen zien en had om dit te bewaren geen snelheid nodig.”

Als fokker en geregistreerde staan te boek vader en dochter, Piet en Lesley Oosthoek uit Schipluiden. In het verleden had Piet een driejarige Kampioen, Nepala op de keuring van Zuid-Holland en nu dus Sangria.

Sterk gemodelleerd

De tweede plaats bij de dressuurveulens ging naar Soleil Jolie B, een goed ontwikkelde en sterk gemodelleerde dochter van For Ferrero. Ze beschikt over een heel aansprekend front en goede verhoudingen. In beweging liet ze veel actie zien en gebruikt haar front op de goede manier. Galopperen doet ze lichtvoetig maar ook met veel afdruk. Haar moeder is L’Espoir du Reikja (voorlopig keur, D-OC v. Guardian S). Ze is gefokt door en staat geregistreerd bij B.A.F. Boor in Dordrecht. In de moederlijn komen we onder meer het Grand Prix-dressuurpaard Ragtime (v.Jazz) tegen en de goedgekeurde KWPN-hengst Hennessy.

Als derde mocht in de gezelschap opstellen: Snowisha. Deze jeugdige en elegante dochter van de jonge hengst Next Romancier straalde chique uit en beschikt over een mooie halsvorm. In beweging toonde ze een mooie houding met veel lossigheid en bleef daarbij steeds in balans. Voor een hogere klassering zou ze een fractie sterker mogen zijn in de bovenlijn. Diana Muilenburg uit Spijk is de fokker en geregistreerde. De moeder van Snowisha is de schimmelmerrie Kadisha (v.Ferdeaux). Verder in de moederlijn vinden we meerdere goede sport- en keuringspaarden.

Als laatste naar Ermelo

De als vierde geplaatste Skylger verdiende als laatste een uitnodiging voor de NVK in Ermelo. De donkere voshengst is een zoon van Taminiau en komt uit Guleida (voorlopig keur, prok v. Uphill) van f/g J. Buijs uit Ouderkerk aan den IJssel. De jury omschreef Skylger als: “Een ruim voldoende ontwikkeld en chique veulen met een goede lengte en een sterke bovenlijn. In beweging valt hij op door zijn lichtvoetigheid en fijne zweefmoment, waarbij hij wel net iets meer uit de schouder zou kunnen komen.”

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook