Ga naar hoofdinhoud

CK Zuid-Holland: Ornatella VDJ kampioen springpaarden

Ornatella VDJ (v. Pommerol de Muze) Foto: Jacquelien van Tartwijk

De stamboek- en Centrale Keuring in Heerjansdam voor springpaarden zit er op. Kampioen bij de driejarige merries werd Ornatella VDJ (v. Pommerol de Muze) van Piet van der Jagt en John Ruizeveld. De beste oudere merrie was de zesjarige Lotus (v. Caretino Gold) van D. Bouhuisen. Bij de springveulens leverde Emir R de kampioen.

Ornatella VDJ is een dochter van Pommerol de Muze en komt uit Karamella VDJ (elite, Ibop(spr), D-OC v. Freeman VDL). Destijds kochten Piet van der Jagt en medefokker en -geregistreerde John Ruizeveld uit respectievelijk Zuid-Beijerland en Westmaas grootmoeder Donatella op de veiling. Een goede keuze want als driejarige werd ze kampioen van Zuid-Holland. Ook haar dochter Karamella VDJ viel deze eer ten beurt en nu dus ook haar kleindochter Ornatella VDJ.

Uitschieter

Lotus, een dochter van Caretino Gold uit elitemerrie Alexania van de Beeksehoeve (v. Lupicor) was de uitschieter bij de oudere merries. Zij kreeg voor de onderdelen reflexen, techniek en vermogen en dus voor het onderdeel springen 85 punten.  In deze moederlijn een fors aantal internationale springpaarden. Alexania van de Beeksehoeve is naast moeder van Lotus tevens de moeder van de internationaal springende Frappant (v.Indoctro) en Ilania (v.Baltic VDL). Ze staat geregistreerd bij D. Bouhuisen in Nieuwe-Tonge.

Kwaliteit

Zuid-Holland is niet de grootste KWPN-regio als het gaat om springpaarden, maar er kwam vandaag wel kwaliteit in de baan. Het beoordelen was in handen van regio-inspecteur Petro Trommelen en Stan Creemers. De laatste lichtte toe: “Bij de driejarigen was sprake van jeugdige merries , waarvan we er één ster hebben kunnen maken en de kampioen voorlopig keur. Deze atletisch gebouwde en aansprekende Ornatella VDJ springt vlug, is voorzichtig en liet voldoende vermogen zien. Ze beschikt over een hele goede galop. Bij de oudere merries vielen de springkwaliteiten positief op. Van de vijf deelnemende merries werden er dan ook vier voorlopig keur.”

Twee springveulens naar NVK

In totaal waren er vijf springveulens aangemeld in Heerjansdam: vier hengsten en één merrie. Het juryteam bestond uit Petro van Trommelen en Stan Creemers. De laatste voerde het woord: “Als kampioen van de springveulens in Zuid-Holland hebben wij gekozen voor Semindro. Een goed ontwikkeld hengstveulen met veel front en uitstraling. Hij beschikt over een goede lengte, heeft fijne basisgangen en beweegt opwaarts in galop, waarbij hij een goede balans en gedragenheid laat zien.” Semindro is een zoon van Emir R uit stermerrie Garonette (v.Indoctro). In deze merrielijn komen enkele internationale springpaarden voor. Hij is gefokt en staat geregistreerd bij L.H. Bardelmeijer uit Nieuwkoop. Mede-geregistreerde is H.J.C. Visser uit Aarlanderveen. Als kers op de taart verdiende Semindro ook een uitnodiging voor de NVK.

New Pleasure VDL

Dezelfde uitnodiging gold ook voor de nummer twee in de collectie: Spirit, een nog heel jeugdige zoon van New Pleasure VDL uit stermerrie My Werna (v. Zirocco Blue VDL), gefokt en geregistreerd bij Sam Moens uit het Zeeuwse Aagtekerke. In de moederlijn komen we naast internationale spring- tevens internationale eventingpaarden tegen. Creemers: “We zien hier een nog heel jong veulen. Hij is wel voldoende ontwikkeld, is chique en toont veel ras. Hij heeft een goede schoft- en schouderpartij en laat veel front zien in beweging. Hij is daarbij lichtvoetig, maar in galop beschikt hij al duidelijk over kracht en afdruk.”

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.