Ga naar hoofdinhoud

Halfzus Jovian absolute EPTM-topper met 85,5 punten

Jovian (v. Apache) met Eva Möller - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Elf dressuurmerries en tien springmerries slaagden op woensdag 13 maart met 75 punten of meer voor de EPTM-test van het KWPN. Bij de dressuurmerries was Lets Go (Ferguson x Tango) met een totaal van 85,5 punten de absolute uitschieter. De merrie is een halfzus van de bij meerdere stamboeken goedgekeurde Apache-zoon Jovian. Bij de springmerries was Justdola B (Berlin x Veron) met 84,5 punten het meest opvallend.

Fokker E.T. ten Bosch uit Driel heeft de donkerbruine Lets Go nog steeds in eigendom. De merrie werd gefokt uit de Tango-dochter Zinith, die naast Jovian ook voor het moederschap van het internationale Lichte Tour-paard Friend (v. Rousseau) tekende. Lets Go zelf viel in de EPTM op met haar prachtige drafreprise en galoppade, die werden beloond met negens. Voor de stap en rijdbaarheid werden achten genoteerd, de souplesse, houding & balans en aanleg leverden 8,5-en op.

Naar de Nationale Merriekeuring

“Het is nog een hele jeugdige merrie, maar ze heeft een erg goede draf en galop, beweegt met veel souplesse en gebruikt haar lichaam goed”, vertelde juryvoorzitter Henk Dirksen na afloop van de test. Lets Go kreeg uit de aansluitende stamboekopname 85 punten voor zowel exterieur als beweging en ontving aan de hand daarvan een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring.

83 punten voor Dream Boy-dochter

Het tweede beste resultaat bij de dressuurmerries werd geleverd door Ladansa B (Dream Boy x Bodyguard). De merrie is door D. en S. Bronsink uit Heerde gefokt uit de keur-merrie Godansa. Op de stap en draf na (achten) kreeg de zwarte merrie een louter 8,5-en op haar protocol. Lundi AKW (Eye Catcher x Cocktail, fokker G.J. Bouwstra en A.W.C.W. Wijnen) kwam dankzij allemaal achten en een 8,5 voor de rijdbaarheid uit op een totaal van 80,5.

84,5 voor Berlin-dochter

Met een totaal van 84,5 punten was Justdola B de meest opvallende springmerrie. Fokker en eigenaar M.J. van Bergen-Tolner uit Hooghalen fokte haar uit de elite-merrie Cendola B. Vier kinderen van deze merrie springen internationaal, waaronder 1,60 meter-paard S L Slingback. Henk Dirksen omschreef Justdola B als: “Een compleet paard, de merrie toont een goede galop. Ook is ze atletisch en toont ze tijdens het springen veel vermogen. Daarnaast laat ze zich zeer goed bewerken.”

Net haar vader

Je M’Appele GLN (Harley VDL x Burggraaf) van fokker G.A.E.M. van der Linden sprong dankzij onder andere een negen voor haar reflexen naar 82 punten.  “Het is een correct gemodelleerde merrie. Ze is extreem voorzichtig en heeft goede reflexen. Ze heeft veel weg van haar vader. We hoeven geen DNA-test te doen om te zien dat dit een dochter is van Harley VDL”, voegde Henk Dirksen er lachend aan toe.

Harley VDL-dochters vallen op

Naast Je M’Appele GLN viel ook haar halfzus Kalyn Lady (mv. Hold Up Premier, fokker M. Stienen) positief op. Ze kreeg een hele reeks aan achten en kwam terecht op 80 totaal. “Een paard met een krachtige galop, veel atletisch vermogen en goede reflexen. Ze zou van achter de sprong nog iets meer af mogen maken.” Ook 80 punten waren er voor Helimaria (Nonstop x Cartano, fokker E. Poelman).

Bron: Horses.nl/KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook