Ga naar hoofdinhoud

KWPN geeft uitleg over inzet PRE’s en Lusitano’s in fokkerij

In het kader van bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij is het sinds 2018 mogelijk om nakomelingen in register A te registreren van KWPN-goedgekeurde hengsten uit raszuivere Lusitano- of PRE-merries. Het KWPN kreeg vragen of de combinatie ook andersom gemaakt kan worden: dat kan, maar het product wordt dan opgenomen in register B.

De nafok van KWPN-goedgekeurde hengsten uit PRE- en Lusitano-merries kunnen een KWPN paspoort krijgen. Deze paarden kunnen – wanneer ze aan de criteria voor stamboekopname voldoen – op latere leeftijd worden opgenomen in het stamboek en in aanmerking komen voor predicaten.

Door paarden te fokken uit de combinatie KWPN-hengst x Lusitano/PRE-merrie wordt geprobeerd om de sterke eigenschappen van deze beide rassen (Lusitano en PRE) te benutten voor de dressuurpaardenfokkerij: zowel de Lusitano’s als de PRE’s staan bekend om hun natuurlijke aanleg voor het verzamelen en hun grote aanleg voor passage en piaffe.

KWPN-merrie met Lusitano of PRE

Een groep enthousiaste fokkers heeft het KWPN nu benaderd met het verzoek om ook de veulens te kunnen registreren welke geboren worden uit hun KWPN-merries in combinatie met raszuivere Lusitano- of PRE-hengsten. Dit is mogelijk: de nakomelingen van deze aanparingen kunnen momenteel worden geregistreerd in het register B van het KWPN en krijgen dus ook een KWPN-paspoort.

Register B

In welk register een veulen wordt opgenomen wordt bepaald door de vader en moedersvader van het veulen. Hoewel paarden die zijn geregistreerd in het Register B zijn uitgesloten van deelname aan reguliere exterieur keuringen, zijn er toch diverse mogelijkheden voor register B-paarden: zij kunnen deelnemen aan de jonge paardencompetities zoals de Blom Cup en de Pavo Cup en komen op deze wijze ook in aanmerking voor de selectie voor het Wereldkampioenschap voor jonge dressuur- of springpaarden. Ook is het mogelijk om de paarden aan te bieden voor de verschillende aanlegtesten.

Predicaten en hengstenselectie

Register B-paarden komen ook in aanmerking voor het sportpredicaat en – op basis van hun nakomelingen – het prestatiepredicaat. Register B-hengsten kunnen – na goedkeuring van het Algemeen Bestuur – deelnemen aan het hengstenselectietraject om in aanmerking te komen voor KWPN goedkeuring.

Fokadvies en informatiedag

Om de fokkers te adviseren over hun merries en hun eventuele hengstenkeuze is het voornemen om komend voorjaar (afhankelijk van de mogelijkheden in het kader van de coronamaatregelen) een informatieve fokadvies dag te organiseren. Tijdens een nader te plannen informatiedag in het najaar wil het KWPN diverse kruisingen presenteren, die door KWPN-inspecteurs worden toegelicht op kenmerken als exterieur, correctheid en beweging. Op deze dag is het dus mogelijk om register A kruisingen (dressuurhengst x Lusitano/PRE merrie) te presenteren alsmede register B kruisingen (Lusitano/PRE hengst x dressuurmerrie).

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.