Ga naar hoofdinhoud

KWPN en Nijhoff verweren zich tegen ‘suggestieve en eenzijdige’ publicaties in NRC

Update

Voorafgaand aan een publicatie in NRC-Handelsblad publiceerde het KWPN vandaag een verklaring over diezelfde publicatie. Een opmerkelijke gang van zaken, in gang gezet door een al even opmerkelijk artikel.

Update 29 mei 00.45 uur: De NRC-artikelen zijn inmiddels online verschenen. Klik hier voor deel 1 van het tweeluik en hier voor deel 2.

“Wij denken dat we er goed aan doen om iedereen direct te informeren over het artikel dat in de NRC gaat verschijnen”, aldus bestuursvoorzitter Andries van Daalen. Het KWPN werd onaangenaam verrast door de inhoud van een tweeluik aan artikelen, waarvan het eerste deel aanstaande zaterdag zal verschijnen. Het thema is belangenverstrengeling en corruptie in de paardenwereld. Tot verbazing van KWPN-bestuur en -medewerkers bleek het KWPN zelf het doelwit van de publicaties.

Heel andere vragen

“Het begon met een interviewverzoek gericht aan Wim Versteeg”, vertelt Van Daalen. “Gaandeweg het gesprek bleken er heel andere vragen te worden gesteld dan waar wij op hadden gerekend.”

Egbert Schep

Op dezelfde manier kreeg paardenhandelaar en KWPN-bestuurslid Egbert Schep bezoek van de NRC-redactie. Van Daalen: “En ook bij Egbert bleek het op een gegeven moment niet te gaan om het aangekondigde onderwerp, maar om zijn eigen rol als handelaar en bestuurslid.”

Knaap en Nijhoff

Inmiddels is een tweeluik van artikelen ontstaan, waarvan het ene de belangenverstrengeling bij het KWPN zelf tot onderwerp heeft, toegespitst op de handelaar en bestuurder Egbert Schep. Het andere artikel gaat over de ontslagprocedure van de twee directeuren Johan Knaap en Emiel Nijhoff, die zich twee jaar geleden afspeelde.

Niet-integer

In deze procedure beschuldigde Johan Knaap zijn mededirecteur van niet-integer handelen. Een forensisch onderzoek van accountantskantoor BDO pleitte Nijhoff vrij, een oordeel dat zowel door de kantonrechter in beide ontslagprocedures als door de rechter in het hoger beroep van Johan Knaap tegen diens ontslag werd overgenomen.

Eenzijdige bronnen

Toch kreeg Nijhoff van de NRC een artikel ter inzage dat naar zijn mening sterk eenzijdig was geschreven. “Ik wilde eerst niet reageren”, aldus Emiel Nijhoff. “Het is twee jaar geleden, ik ben verder gegaan met m’n leven. Maar ik kreeg sterk de indruk dat het artikel was gevoed door Johan Knaap. Er was gebruik gemaakt van eenzijdige bronnen en documentatie. Dat kon ik niet over m’n kant laten gaan.”

Vier keer in ongelijk gesteld

Ook nadat Nijhoff zijn reactie had ingestuurd, bleef er een artikel over dat volgens Nijhoff niet in het juiste perspectief was gesteld. “En het doet geen recht aan de rechterlijke uitspraken. Johan Knaap is in twee volledige rechtszaken, maar ook nog in een getuigenverhoor en een kort geding, in totaal vier keer door de rechter in het ongelijk gesteld. En nu probeert hij dan via de omweg van de publiciteit alsnog zijn gelijk te halen.”

Ontkracht

Dezelfde ervaring had het KWPN. “Wij hebben een reactie opgesteld waarin we de beweringen hebben ontkracht of in het juiste perspectief hebben gesteld”, aldus Andries van Daalen. “Maar toen bleek dat maar een klein deel van die reactie ook daadwerkelijk zou worden gepubliceerd, hebben wij besloten om naar buiten te treden en onze volledige reactie direct te publiceren.”

Verantwoording van NRC

NRC heeft bij het artikel een verantwoording geplaatst vanwege de eerder verschenen artikelen op kwpn.nl en deze website: ‘NRC legt graag uit hoe de artikelen tot stand zijn gekomen. NRC baseert haar artikelen op honderden interne stukken, zoals brieven, e-mails, Whatsappgesprekken en financiële verslagen. Daarnaast is gesproken met twintig bronnen binnen en buiten KWPN, soms meerdere keren en heeft NRC gebruikgemaakt van rechtbankstukken en uitspraken van alle relevante juridische procedures die zijn gevoerd. Alle feiten in de artikelen worden gestaafd door documentatie.
NRC heeft de inhoud van de artikelen voorgelegd aan alle bronnen, soms meerdere keren, zodat zij daarop konden reageren. Met KWPN zijn de volledige conceptartikelen gedeeld en met Emiel Nijhoff het volledige artikel waarin hij voorkomt.
Zowel met KWPN als met Emiel Nijhoff is meerdere keren contact geweest. Hun reacties zijn uitgebreid verwerkt. Waar zij feiten aandroegen die vroegen om aanpassingen of nuanceringen in het artikel, heeft NRC die doorgevoerd.’

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “KWPN en Nijhoff verweren zich tegen ‘suggestieve en eenzijdige’ publicaties in NRC

 • Willemien

  hahaha, eindelijk gaat men eens dieper in deze wereld duiken. Petje af NRC met is nu al zenuwachtig aan het worden.
  Zou het NRC sieren als ze ook de andere stamboeken en keurmeesters eens onder de loep nemen. Follow the Money. Zoals het KFPS misschien?

 • Adri Zekveld

  Reactie van Willemien is typisch van deze tijd. Suggestief, verdachtmakingen zonder bronvermelding en bovenal anoniem! Laf, bah.

 • Annemieke K

  Humor!!! Knaap voed pers met informatie uit de organisatie die kennelijk zo in elkaar stak toen hij directeur was. Wat zegt dat over zn integriteit….
  Gezien het feit dat knaap nog steeds geen nieuwe job heeft doorzien meer mensen zijn incompetentie!!!

 • Mathijs

  Het is natuurlijk we een klein wereldje en op een bepaalde plek zitten of mensen op bepaalde plek zetten brengt wel wat voordeel op. Bijv. bij hengstenselectie

 • Laurens Gräper

  De positie van het stamboek is gebaat bij het hebben van de beste mensen in de sector op de posities waar de (foktechnische)toekomst van het stamboek wordt bepaald. Kennis van paarden wordt voor een heel groot deel opgebouwd door ervaring. Om het stamboek aan de top van de wereld te houden heb je mensen nodig die weten wat een paard nodig heeft om de de topsport te bereiken. Naar mijn mening kunnen dit alleen mensen zijn die zelf op dit niveau hebben gereden of paarden hebben die actief zijn op het hoogste niveau. Daarnaast heb je in het stamboek mensen nodig die geen of minder belang hebben bij de handel maar wel een sterke affiniteit hebben met paarden. Deze mensen zorgen voor de balans binnen een vereniging. Het KWPN heeft dit naar mijn mening goed voor elkaar. De in het artikel genoemde personen zijn integere mensen die het stamboek een warm hart toedragen en gebaat zijn bij het in stand houden/versterken van de positie van het stamboek. Het is niet uit te sluiten dat deze mensen door de positie die ze bekleden af en toe een voordeel hebben maar vergeet niet dat ze door het inzetten van hun kennis alle leden van het stamboek helpen. Het NRC heeft een te eenzijdig stuk geschreven. Dit is niet goed voor het imago van het KWPN. De manier waarop het KWPN heeft gereageerd is denk ik ook voor verbetering vatbaar. Het bovenstaande stuk waarin het KWPN afstand neemt van het stuk in het NRC zorgt voor polarisatie. Daarmee los je de schijn van belangenverstrengeling niet op. Eerder bereik je dat de verdachtmaking groter wordt.

 • Oletta

  Eens met Laurens !

 • Huub Valkenburg

  Wat wij lezers ervan vinden zijn persoonlijke meningen, en hebben weinig waarde als ze niet zeer goed onderbouwd zijn. Het NRC zal zeker gedegen onderzoek gedaan hebben, het is een een van de beste kranten in Nederland, mochten er dingen in staan die niet juist zijn dan zullen die door het KWPN of anderen gecorrigeerd worden, eventueel met tussenkomst van Juristen en bevoegde rechtbanken.

 • Ronald

  Als een stelletje corrupte beleidsbepalers zich ontdoen van een mede, even zo corrupte, beleidsbepaler zal laatst genoemde altijd bakzijl halen bij een rechtszaak. Het artikel in het NRC is absoluut waarheidsgetrouw en de voormalig directeur, met minstens evenveel boter op z’n hoofd, fungeert nu uit frustratie als klokkenluider. Daarvoor verdient hij een pluim maar evengoed een trap voor z’n hol omdat hij nu pas z’n mond open doet. Zou de KWPN hem destijds een riante exercitie vergoeding Hebben meegegeven had dit artikel nooit gepubliceerd geworden. De hele paardenhandel, en zeker op dat niveau, is één grote beerput. De vriendjespolitiek reikt zelfs tot ver in het magistrale apparaat en het werd tijd dat dit eens goed onder de loep genomen wordt. Daar waar het geld regeert neemt men het niet meer zo nauw met de waarheid laat staan met normen en waarden. Weet je de juiste ingang te vinden krijg je zelfs de grootste ezel goedgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook