Ga naar hoofdinhoud

KWPN laat audit uitvoeren naar nut genoomfokwaarden

KWPN Centrum Ermelo

Het KWPN laat op dit moment een panel met onafhankelijke wetenschappers een audit uitvoeren naar het omstreden systeem van genoomfokwaarden. In een interview met De Paardenkrant meldt Ralph van Venrooij dat de uitkomst van die audit de toekomst van de genoomfokwaarden bepaalt. Uit de audit moet blijken dat de genoomfokwaarden bijdragen aan het sneller bereiken van het fokdoel. Als dat niet het geval is, kan dat in het uiterste geval zelfs het afscheid van de (dure) genoomfokwaarden betekenen.

Ralph van Venrooij, hoofd fokkerijzaken en trainingscentrum bij het KWPN, zegt over de bij hengstenhouders en fokkers omstreden genoomfokwaarden: “Op dit moment wordt er door een panel met onafhankelijke wetenschappers een audit uitgevoerd naar het systeem van genoomfokwaarden. Daaruit moet blijken of genoomfokwaarden inderdaad een bijdrage leveren aan het sneller bereiken van ons fokdoel: het fokken van de beste sportpaarden ter wereld. Als dat zo is, is het mooi. Als dat niet zo is, dan moet het systeem worden bijgesteld zodat dat wel zo is, of in het slechtste geval nemen we er afscheid van.”

Lees meer in De Paardenkrant van deze week.

3 reacties op “KWPN laat audit uitvoeren naar nut genoomfokwaarden

 • jan jonas

  Genoomfokwaarden, is wat de gek er voorgeeft. Het heeft geen meer waarden. Het fokken van superpaarden via genoomfokwaarden is een utopie, zolang paarden gefokt worden ( en presteren) zonder deze waarden. Het wordt weer een wettenschappelijk speeltje, gebaseerd op aannames.

 • Dick de Jong

  Beter ten halve gekeerd dan te hele gedwaald.
  Ben echt benieuwd welke fokker hier op vertrouwd bij de hengstenkeuze.

 • Mathijs

  Miljoenen weggegooid aan deze onzin, dramatisch. Kijk naar de sport, meer heb je niet nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.