Ga naar hoofdinhoud

KWPN ledenraad behandelt concept welzijnsbeleid: ‘Essentieel om stappen te zetten’

Op de laatste ledenraadsvergadering van het KWPN was onder andere welzijn een belangrijk onderwerp van gesprek. Binnenkort wordt een beleidsnota voor welzijn gepubliceerd. "Het KWPN heeft een voorbeeldfunctie en voor het voortbestaan van zowel sport als fokkerij is het essentieel dat er stappen worden gezet."

“Onderwerpen in de conceptbeleidsnota zijn onder meer duurzame fokkerij, fokdoelkenmerken: gezondheid, transparantie en voorlichting, inteelt, scheren van tastharen, oren en veulens, minimale leeftijd deelname selecties, fairplay bij sportrubrieken, voortplantingstechnieken, aanspreekcultuur en de voorbeeldfunctie van het KWPN en al haar medewerkers/functionarissen. Op basis van enkele suggesties vanuit de Ledenraad worden nog aanpassingen gedaan, waarna het definitieve beleidsstuk gepubliceerd zal worden.”

Stappen gezet

Er zijn wat dit betreft al enkele stappen gezet, al gaat verandering langzaam (hetgeen ook begrijpelijk is bij een vereniging).

Tien (!) jaar geleden adviseerde het KWPN al om oren en tastharen niet meer uit/af te scheren, nu zal er ook op gehandhaafd gaan worden (al geldt dit jaar nog als overgangsjaar). Ook wat betreft de IBOP en de EPTM zouden vanaf dit jaar alleen merries van minstens 35 maanden (2 jaar en 11 maanden) getest worden, in de eerste EPTM van het jaar werden toch nog jongere merries getest.

Bron: Horses / KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook