Ga naar hoofdinhoud

KWPN past beoordeling afwijkend spronggewricht aan: herbeoordeling exterieur mogelijk

De afgelopen jaren is er in het veld geregeld discussie geweest omtrent het beoordelen en waarderen van afwijkingen betreffende de bouw en afwerking van het achterbeen, met name het spronggewricht. Vanuit de afdeling Inspectie zijn er gesprekken gevoerd met praktijkmensen en veterinairs. Van daaruit is het inzicht ontstaan om een kleine aanpassing door te voeren op de eerdere manier van beoordelen.

Merries die binnenkort op de thuiskeuring, stamboekkeuring of in een aanlegtest verschijnen, zullen volgens deze methode worden beoordeeld. In de praktijk betekent dit ook dat een bepaalde groep merries met een afwijkend spronggewricht in aanmerking komt voor verhoging van het exterieurpunt. Dit gaat om merries met een voldoende correct gesteld achterbeen, maar waarbij het gewricht minimaal er achter uitkomt, zonder dat  het om een ingestoken pijp gaat.         

Herbeoordeling op 10 juli

Heeft u een merrie die u nu graag nogmaals beoordeeld ziet? Geregistreerden kunnen op 10 juli hun merrie kosteloos laten herbeoordelen op het KWPN-centrum in Ermelo. U kunt u merrie aanmelden voor deze herbeoordeling door voor 3 juli een e-mail, met daarin de naam en levensnummer van het paard, te sturen naar [email protected].

Uitgebreid artikel in KWPN Magazine

Wilt u meer weten over de afwerking van het spronggewricht? In het aprilnummer van het KWPN Magazine uit 2020 staat een artikel over beenstanden, waarin professor Harald Brommer (Universiteit Utrecht) en KWPN-inspecteurs Floor Dröge en Henk Dirksen hun licht laten schijnen over beenstanden. 

Artikel KWPN Magazine

Bron: KWPN

3 reacties op “KWPN past beoordeling afwijkend spronggewricht aan: herbeoordeling exterieur mogelijk

 • Auke

  En steeds verder raakt het KWPN uit koers.
  Nu de mogelijkheid om paarden met een afwijkend spronggewricht, toch exterieurmatig te beoordelen, en op te nemen in het stamboek.
  Eerder al hengsten goedkeuren welke WFFS positief zijn.
  En bijv. een hengst tijdens de verrichtingstest 2 weken te ontzien
  want de commissie wil een dergelijk paard toch wel graag goedkeuren.
  Dan waarden dit jaar niet openbaar maken, omdat de Ambassadeurs van de springpaardenfokkerij dit niet wenselijk vinden.
  Al met al kun je stellen dat dit stamboek behoorlijk van het padje is.
  Hoe is dit allemaal mogelijk?
  Geen capabele mensen in het bestuur?
  Ik vrees het ergste voor de toekomst.

 • Dick de Jong

  @Auke,
  Ik vind dat u toch net iets te snel door de bocht gaat.
  Als uit onderzoek blijkt dat een bepaald afwijkend spronggewricht geen invloed heeft op de sportprestaties heeft dan is er volgens mij geen reden om het paard daar op af te rekenen. De plaatjesfokkerij waarbij het paard alleen maar aan een touwtje mooi moet zijn hebben we al jaren geleden verlaten.
  WFFS positieve hengsten goedkeuren hoeft geen probleem te zijn mits het er maar bijgezegd wordt dat de hengst positief is, dan kan de fokker zelf bepalen of hij bij een positieve hengst wil dekken of niet.
  Wat betreft de genetische fokwaarden. Ik denk dat het KWPN hier wat te snel mee wilde scoren. Naar mijn bescheiden mening is de populatie te klein om een betrouwbare fokwaarde kunnen maken. Daarbij duurt het bij paarden heel lang voor de prestaties te meten zijn.

 • ad

  Tot vandaag is er nog nooit een oorzakelijk verband aangetoond tussen een niet te mooi afgewerkt spronggewricht en de prestaties in de sport.Het werd dus tijd
  om dit exterieurkenmerk naar waarde te gaan beoordelen. Ons omliggende stamboeken liepen hier al in voorop. Het was dus achterstallig onderhoud.
  Veel betere paarden zijn hierdoor in het verleden afgeserveerd vooral in
  Noord-Brabant.
  Het Kwpn raakt dus niet verder uit koers maar komt steeds beter op koers !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.