Ga naar hoofdinhoud

KWPN-vaandeldraagster Dolly overleden

Dolly (v. Ulster)

In de nacht van woensdag op donderdag is de tweevoudig UTV kampioene Dolly overleden. De moeder van olympiadepaard Just Mickey en grootmoeder van de Grand Prix-paarden Meggle’s Boston en Dolman werd 33 jaar. De merrie was een echte hervormer en kan gezien worden als een stuk geschiedenis van het KWPN, een voorloopster van de specialisatie.

Menig fokker die eind jaren tachtig op de tribune van de Utrechtse Veemarkthallen zat, zal de merrie Dolly nog voor de geest kunnen halen. Met haar prachtige exterieur en geweldige bewegingstechniek veroverde zij twee jaar op rij de de titel van Nationaal Kampioene op de UTV. Ook werd zij tot tweemaal toe kampioene op de CK van Overijssel, daar volgde ze geweldige merries Twiggy (Lucky Boy xx x Koridon xx) en Bianca (Nimmerdor x Le Faquin xx) . Ook voorlopers op hun tijd.

Fokkerijcarrière

Hierna volgde een overtuigende fokkerij carrière. Haar zoon Just Mickey liep onder Tinne Vilhelmson  internationaal Grand Prix met als hoogtepunt de Olympiade van Athene. Daarnaast bracht zij nog twee aangewezen hengsten, een derde bezichtigingshengst en vier elite dochters, die diverse in binnen- en buitenland gekeurde hengsten hebben gegeven. Dochter Orpa is de moeder van internationaal Grand prix-paard Meggle’s Boston (v.Johnson) en de nieuwe troef van Jordi Domingo, de eveneens Grand Prix geklasseerde Dolman (v.Lord Leatherdale).

Pleijter

Dolly werd geboren in de stallen van H.J. Scheepens in St.Oedenrode en was sinds haar derde levensjaar in het bezit van Herman van Triest uit Elburg en wijlen Aalt Pleijter uit Zalk. Diens zoon Rijk-Jan bracht de merrie destijds voor op de keuring en had de merrie tot het laatst toe onder zijn hoede. Rijk-Jan: “Dolly stond altijd bij mijn ouders en die hebben er jaren mee gefokt. Toen mijn vader ziek was vroeg hij mij voor de merrie te zorgen. Dat heb ik tot de laatste dag gedaan. Ik heb er nog één embryo uit gespoeld, de merrie Fivanny (v.Negro) die afgelopen hengstenkeuring nog een zoon aangewezen kreeg.

Spijkerhard

“Op haar 22e hebben we bij Dolly een oog moeten laten verwijderen, maar op de benen was Dolly nog spijkerhard. Ze liep hier in de wei met haar 24-jarige Ramiro-zoon Mark. Gisterenavond kreeg ze koliek, en dat bleek echt niet goed. Daarop moesten we besluiten haar in te laten slapen. Dolly kon fenomenaal bewegen, met een geweldig gebruik van het achterbeen. Ook in deze tijd zou ze nog haar mannetje hebben gestaan. Daarnaast heeft ze altijd hele aparte nakomelingen gegeven. Vorig jaar hebben we nog het d-oc predicaat bij haar gekregen, daarmee was ze de oudste merrie waarvoor het elitepredicaat werd aangevraagd. Gelukkig hebben we nog een paar merries uit deze lijn waarmee we de fokkerij kunnen voortzetten.”

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook