Ga naar hoofdinhoud

RVO: ‘Ingrijpen bij inteelt tuigpaarden’

Hengstenkeuring Tuigpaard 2019 - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

In de nieuwsbrief van de laatste ledenraadsvergadering (23 oktober) meldt het KWPN dat er van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een brief over inteelt en hoge verwantschap binnen de tuigpaardfokkerij is binnengekomen op het stamboekkantoor. "Van het RVO ontvingen we dit jaar een brief met de duidelijke boodschap dat we als fokkers in moeten grijpen als we willen voorkomen dat het tuigpaard een uitstervend ras wordt", aldus het KWPN.

Het KWPN meldt dat er een aparte werkgroep benoemd die zich buigt over het terugdringen van deze problematiek. “We moeten een duidelijk signaal afgeven naar zowel onze fokkers als de overheid. Dit onderwerp komt terug in de Ledenraadsvergadering van 11 december.”

Welzijn en uitstraling tuigpaardensport

Ook werd er gesproken over welzijn en de uitstraling van de tuigpaardensport. “Goed nieuws met betrekking tot het meningsverschil tussen de KNHS en VTN over het  gebruik van bepaalde hulpmiddelen: er is een compromis gesloten en momenteel wordt gewerkt aan een notitie waarin diverse besluiten worden uitgewerkt.”

Alleen nog najaarsonderzoek voor tuigpaardhengsten

Ook is er besloten om alleen nog een najaarsonderzoek voor tuigpaardhengsten te organiseren. “De Fokkerijraad Tuigpaard heeft onlangs na ruggenspraak met hengstenhouders en inzenders het Algemeen Bestuur geadviseerd om voor tuigpaardhengsten uitsluitend een najaarsverrichtingsonderzoek te organiseren. Dit mede gezien het voordeel dat de hengsten een half jaar langer de tijd hebben om zich voor te bereiden op deze aanlegtest. Het komende voorjaarsverrichtingsonderzoek zal de laatste zijn voor de tuigpaardhengsten en alleen open staan voor hengsten die nu nog in het selectietraject zitten.”

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook