Ga naar hoofdinhoud

VO KWPN: Drie tuigpaardhengsten aangeleverd, twee van zeven van HK 2023

734 Latino (Dylano x Vaandrager). Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Dit voorjaar werden op de KWPN Hengstenkeuring 2023 maar liefst zeven tuigpaardhengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Slechts twee daarvan zijn nu begonnen aan hun 26-daagse verrichtingsonderzoek: de oudere Latino (v. Dylano) en Parel W (v. Heliotroop VDM). De derde deelnemer is de vorig jaar doorverwezen premiehengst Onana (v. Idol).

Op 7 en 18 september werden de hengsten al voorgesteld aan de hengstenkeuringscommissie tijdens een beoordeling in tuig. Ook vandaag werden de hengsten in tuig gepresenteerd ter beoordeling door hun eigen rijder in de Willem-Alexander hal in Ermelo. Na een veterinaire check konden drie hengsten een stal betreden voor het verrichtingsonderzoek. 

Drie hengsten

De zevenjarige concourshengst Latino (Dylano uit Freydessa keur v. Vaandrager) gefokt door E. Kruiswijk, de behoorlijk ingeteelde (vader en moeder uit zelfde moederlijn en moeder is Manno x Renovo x Renovo) Parel W (Heliotroop VDM uit Taunita elite, pref, sport v. Manno) gefokt door J.W. van Wessel en de in 2022 geprimeerde schimmel Onana (Idol uit Ellis keur, sport v. Unieko) gefokt door M. de Groot en A.J. Wouters zijn daarmee gestart aan hun verrichtingsonderzoek. 

De formele beoordeling zal plaatsvinden op 9 oktober en het eindexamen op 21 oktober in Ermelo. De zevenjarige Latino legt net zoals zijn drie- en vierjarige collega’s een 26-daags onderzoek af.

P. April doorverwezen

In overleg met de geregistreerde is de hengst P. April (Bocellie uit Emely W ster v. Manno) doorverwezen naar volgend jaar. P. April van Leendert Veerman was onder voorbehoud aangewezen na de eerste presentatie in tuig, op de tweede presentatie werd hij aan de hand en in het tuig beoordeeld en aangewezen.

Aangeleverde tuigpaardhengsten KWPN najaarsonderzoek 2023

HengstAfstammingFokkerEigenaarStatus
Parel WHeliotroop VDM x MannoJoop van Wessel, ZwartebroekJan Schuttert, OmmenAangeleverd (25/09)
OnanaIdol x UniekoM. de Groot, Giessenburg & A.J. Wouters, CasterenFokkersAangeleverd (25/09)
Latino Dylano x VaandragerEgbert Kruiswijk, Loenen aan de VechtFokker & Stoeterij Black Horse & Hengstenhouderij LandzichtAangeleverd (25/09)

Bron: Horses.nl/KWPN

Eén reactie op “VO KWPN: Drie tuigpaardhengsten aangeleverd, twee van zeven van HK 2023

  • F.de heer

    Behoorlijk ingeleeteelde hengsten uit bewezen lijnen zijn geen probleem.de laatste jaren een aantal laag verwant en in ingeteelde hengsten gehad in de fokkerij.
    Die bleken Absoluut GEEN meerwaarde voor de fokkerij te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.