Ga naar hoofdinhoud

‘Zwart pareltje’ Lendoline meldt zich als eerste kandidaat NTD

Lendoline (Eebert x Manno)
Voor de tuigpaardbezoekers leek het een karig dagje in Ermelo te worden met alleen het inschrijven van de kampioenshengst Lanto HBC en vier merries voor de IBOP. Maar wie tot het eind bleef kreeg wel iets heel moois aan schoonheid en beweging te zien. De driejarige niet te grote zwarte (1.63) Lendoline (Eebert x Manno), gefokt bij Wim Cazemier (uit het bekende Amelandse nestje van Tabe de Jong) en via de veulenveiling (€9.250,-) verkocht aan Wout Liezen Wanneperveen liet zich zowel in tuig als bij de stamboekopname fantastisch zien. Een zwart pareltje! 

De zwarte volle zuster van de keuringskampioen, 2017 Kentucky, behaalde met Henk Hammers 83,5 punten voor de IBOP. “Een scherpje jeugdige merie met heel veel ras, die soms even wat gespannen was en niet altijd recht gesteld. De actieve stap zou nog even wat meer ruimte mogen hebben, maar een merrie met veel potentie en natuurlijke aanleg” was het commentaar van Gert Jan Hermanussen. Na de IBOP werd ze aangeboden voor de stamboekopname, maar de punten werden niet bekend gemaakt daar Wout Liezen nog met haar naar de centrale keuring in Norg wil.

Revanche in Norg

“Anders zit je ook maar thuis”, meldt Liezen, die de merrie sinds december, ze nam ook deel aan het vrij bewegen in de kooi, bij Henk Hammers heeft staan. Liezen heeft veel kampioenen gehad maar de titel bij de driejarigen is hem menigmaal door de neus geboord. Hij loert op revanche. Oké, er is een kans, maar ze zou nog even wat meer maat en rek mogen hebben. Echter haar schoonheid (een oog om nimmer te vergeten) en ras, zullen haar een eind brengen.

Kureda

Maar in keuringsland kan het raar lopen en als geen ander weet de familie Daniels uit Wageningen. Zo stond de zwarte hoogbenige en lang gelijnde Kureda (Unieko x Jonker) als tweejarige aan de top en als driejarige was er ondanks een goed optreden weinig oog voor haar. Robbie van Dijk brengt de merrie uit. De combinatie kwalificeerde zich op de noordelijke tuigpaardendag in Luttenberg voor de finale, maar om de merrie voor de IBOP te sparen trad ze niet in de finale aan.

Robbie van Dijk stelde haar ook voor in de IBOP en zij scoorde 82 punten. “Een grote lang gelijnde merrie die ongedwongen op natuurlijke wijze werd voorgesteld, in de stap iets gespannen was en in de showproef veel buiging in het spronggewricht en een goed gebruik van het achterbeen liet zien” van het commentaar van voorzitter Hermanussen. Twee merries die we komend seizoen zeker terug zullen zien in tuig en keuringsrubrieken en dan van zich doen spreken.

Jesse en Jiggema

Verder werden keur de aan de goedgekeurde dekhengst Victorie verwante Jesse (Cizandro x Patijn) gefokt bij B.J. Brommer te Wapserveen en voorgesteld door Nico Calis jr. die 76 punten scoorde en Jigemma (Saffraan x Interessant) gefokt bij Marcel Ritsma en toebehorend aan H. Van der Wal in Oldambt, die met Harm Jan Veenstra in vergelijking met Jesse wat bekaaid 75 punten kreeg terwijl de merrie al LK+12 geclassificeerd is.

Eisen IBOP nog niet omhoog

In den lande werd gesproken dat de eisen van de IBOP omhoog moeten om een merrie keur te krijgen. Duidelijk werd dat het voorstel uit de fokkerscafés om de eisen voor het keurschap op te schroeven, nog niet ten uitvoer worden gebracht.  Voor de beide bruinen was het dubbeltje op zijn kant.

Bron: Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook