Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! KWPN een ondernemende vereniging?

Opinie
© Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-horses.nl
Paardenkrant-Horses.nl-hoodredacteur Dirk Willem Rosie is niet de enige die vraagtekens zet bij de de nieuwe structuur van het KWPN. Een week na het verschijnen van zijn column werden twee ingezonden brieven in De Paardenkrant geplaatst (klik hier voor de uitgave) en ook Paulien van Bommel-Zonhoven zit met heel wat vragen. In onze rubriek 'Laat je horen!' stelt ze deze en uit ze haar zorgen. 

Rondom de berichtgeving van de koers die het KWPN wil gaan varen is nog veel onduidelijkheid, ook bij het KWPN bestuur want zij gaan het nader laten onderzoeken door een externe partij.

Ik zit als lid ook met allerlei vragen, zoals:
Wat zijn de kosten die gemaakt worden voor dit externe onderzoek?
Wie gaan in het bestuur zitten van de BV’s?
Wat gaat er gebeuren met de aandelen binnen de BV’s?
Wat gaat er ingebracht worden in de BV’s (bijvoorbeeld gebouwen, database enz)?
Wat gaat er gebeuren met de winsten en verliezen van de BV’s?
Hoeveel BV’s gaan er opgericht worden?
Wat wordt het beginkapitaal van de BV’s en waar komt dat geld vandaan?
Wat is de winst voor de leden (of te wel: wat heeft een lid van het KWPN aan deze constructie, welke voordelen vloeien hieruit voort naar de leden)?
Is er ook gekeken naar andere vormen – zoals een stichting?

Benoemen van risico’s

Wat ik ook mis in de nieuwsbrief van mei is het benoemen van de risico’s. Welke daadwerkelijke risico’s liggen er op de loer, zijn dat risico’s die je als vereniging en ook als onderneming wel wilt nemen. Kortom tegen welke risico’s moet de vereniging zich eigenlijk wapenen? Eén risico kan ik al noemen zonder dat daar een BV voor opgericht wordt: komt er niet een nog grotere afstand tussen de leden en de organisatie? En gaan leden als gevolg daarvan niet hun heil bij een ander stamboek zoeken? Zangersheide lonkt met alle aandacht die gegenereerd wordt met service voor de leden en de winstuitkeringen van fokproducten.

Transparantie

Ik vind het nogal wat om de ledenraad hier over te laten beslissen, zonder hierover van te voren alle leden uitgevoerd hierover te informeren. Kort gezegd zou het in het kader van transparantie van de vereniging aan te bevelen zijn om iedere stap die nu genomen wordt duidelijk uiteen te zetten op bijvoorbeeld de KWPN website zodat de leden goed geïnformeerd blijven en eventueel kunnen ingrijpen indien nodig. Mijn argwaan betreffende af te hameren zaken is mede ontstaan door het aan de kant schuiven van PROK en daar nu het DNA profiel voor in de plaats te zetten.

Zaken niet ingewikkelder maken

Eén van de redenen dat het KWPN voor een nieuwe structuur lijkt te gaan kiezen is het verminderen van risico’s. Zoals bijvoorbeeld de KWPN veiling.
Maar zo’n veiling kan je ook uit handen geven aan een extern veilinghuis. Je hoeft de zaken niet ingewikkelder te maken omdat je het persé in eigen hand wil hebben.
De kans dat de structuur straks zo ingewikkeld is geworden dat er voor de leden geen touw meer aan vast te knopen is, wordt door de mogelijke nieuwe structuur erg groot.

Leden willen weten waarvoor ze betalen

Leden willen graag weten waar ze hun lidmaatschap voor betalen en welke diensten ze kunnen gebruiken bij hun vereniging. In de nieuwsbrief van mei 2017 wordt gemeld dat op 4 oktober het concept statutenwijziging aan de Ledenraad wordt gepresenteerd, waarna het naar de regio’s gaat. In december zal dan de definitieve besluitvorming plaats vinden.

Voor 4 oktober publiceren

Ik stel voor dat concept statutenwijziging voor 4 oktober te publiceren. Dat geeft de leden de kans om al te communiceren met de leden van de ledenraad zodat deze op de presentatie op 4 oktober al kenbaar kunnen maken wat er onder de leden leeft. Dan kunnen op 4 oktober tijdens de vergadering eventuele vragen al beantwoord worden en kunnen de leden van de ledenraad met deze antwoorden naar de regiovergaderingen. Want zoals het nu voorgesteld wordt zal het waarschijnlijk zo zijn dat er op de vergadering in december veel vragen naar voren komen en zal de definitieve besluitvorming uitgesteld moeten worden. Een duidelijk organigram In de Strengen en op de website van de mogelijke nieuwe structuur zal al een stuk helderheid bieden…

Paulien van Bommel-Zonhoven

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies. 

 

3 reacties op “Laat je horen! KWPN een ondernemende vereniging?

 • lonneke

  Het KWPN gaat mijns inziens voorbij aan de “gewone” leden. Bijvoorbeeld de leden die lid zijn omdat ze een KWPN gefokt paard(en) rijden, of de hobby fokker.
  Een BV levert deze leden geen voordeel op, hieronder benoem ik een aantal voorbeelden waaruit leden een voordeel van het KWPN halen. Bijvoorbeeld: goede, duidelijke informatievoorziening die up to date is, zoals uitgebreide informatie in de goedkeuringsrapportages. De inhoudelijke kwaliteit wordt steeds minder, eerder werd er een gedetailleerde beschrijving van de hengst gegeven, een stand en bewegingsfoto en een beschrijving van de moeder. Al een aantal jaren is de gedetailleerde beschrijving verdwenen, zijn de foto’s totaal niet vergelijkbaar van kwaliteit waarmee ook de voorkeur lijkt te worden aangegeven van het KWPN, en is de beschrijving van de moeder ook verdwenen.
  Deze ‘kleine’ zaken zijn voor de kleine fokker en de geïnteresseerde ruiter/amazone juist van belang, die biedt meerwaarde.
  Ook de informatievoorziening is zeer regelmatig traag, andere internetsites zoals Horses of Hoefslag hebben bijna altijd het KWPN nieuws eerder op de site staan dan het KWPN zelf, ik kijk dus altijd eerst op deze sites voordat ik de site van het KWPN open.
  Ook het vermelden van fokmerries die prestatie zijn geworden werd vroeger beloond met een vermelding en soms ook nog een foto van deze fokkers in “in de Strengen”. Dit geeft blijk van een stukje waardering, en het is leuk voor andere KWPN leden om bekenden hiertussen te zien staan, dit zorgt ervoor dat mensen zelf ook eerder moeite gaan doen om hun merrie prestatie te krijgen.
  Het blad “in de Strengen” lijkt naar de achtergrond te verdwijnen ten bate van het heilige internet, echter is het blad juist de toegang voor velen! Het blad ligt overal op de keukentafel, en iedereen kijkt erin, gedegen en uitgebreide informatie hierin bereikt dus iedereen aan die keukentafel. Betere reclame is er volgens mij dan ook niet.
  Dit zijn hele kleine zaken die volgens mij voor meer betrokkenheid zorgen dan een risico aangaan van een BV met alle afstand van dien!

 • cjb

  Ik kan helaas geen antwoord geven op al je vragen.
  Bij nader inzien. Kan ik maar op 1 vraag antwoord geven (denk ik)
  En dat is de vraag: Wat is de winst voor de leden?

  1. Hogere kosten. (lidmaatschap en deelname aan evenementen)
  2. Minder inspraak.
  3. Minder service.

  Dit is een aanname en hoop dat mijn aanname over 5 jaar verkeerd blijkt te zijn.

 • adje

  Ik denk dat KWPN met de buren om de tafel heeft gezeten. Die weten precies hoe je je (gewone) leden wegjaagt. Zie ander bericht op horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.