Ga naar hoofdinhoud

Laatste dag SK Oirschot levert nette paarden op

Geen grote uitschieters op de afsluitende dag van de stamboekkeuringen voor de regio Noord-Brabant. Van de vijfentwintig springpaarden, die naar manege ‘t Vierspan in Oirschot kwamen om beoordeeld te worden door Arnold Kootstra en Petro Trommelen, werden er twaalf ster of sterwaardig bevonden door de jury.


Drie merries behaalden 75 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. Avila du Rona (v. Andiamo), “Een grote, royaal gebouwde merrie, maar daarbij heel aansprekend en met veel ras. Ze liet met springen een goede techniek zien, waarvoor ze dan ook 85 punten kreeg. Ze sprong steeds fijn door het lichaam, met de schoft omhoog en maakte achter iedere keer de sprong mooi af. Daarbij wist ze steeds goed het overzicht te bewaren”, aldus Arnold.
Ginesse (v Vingino)uit moeder Quinesse Z (v. Quinar) is via haar moeder, de elite sportmerrie Promesse een halfzus van het 1.60 m springpaard en voor verschillende stamboeken waaronder het KWPN, goedgekeurde Untouchable. Arnold: “Een hele patente schimmel met een jeugdige uitstraling. Met goede verhoudingen, lang gelijnd en heel chique met een opvallend mooi front. Ze galoppeerde lichtvoetig. Voor vermogen scoorde ze maar liefst 85 punten. Ze deed iedere sprong even makkelijk. Hoogte gaat straks voor deze merrie geen probleem worden.”
De derde merrie met een score van 75/80 was Gilena (Ultimo x Lupicor). “Een chique, hoogbenige en aansprekende merrie met veel ras en een correct fundament. In de bovenlijn was ze een tikkeltje strak. Ze galoppeerde lichtvoetig met veel balans. Ze sprong steeds met de schoft omhoog, beschikte over een hele goede voorbeentechniek en maakte achter de sprong goed af. Daarbij was ze steeds vlug van de grond. Voor haar reflexen kreeg ze dan ook 85 punten”, besloot Arnold.
De dressuurpaarden werden in Oirschot, net als een dag eerder, beoordeeld door Toine Hoefs en Reijer van Woudenbergh. Van de zevenendertig aangeboden paarden werden er zestien ster of sterwaardig bevonden. De beste beweger was met stip Guadeloupe-Beau (Bordeaux x Beau-Verina elite v. Vivaldi), Toine: “Als deze merrie voor je stond, viel ze qua exterieur niet direct op, hiervoor kreeg ze dan ook maar 70 punten. Ze toonde heel jeugdig en arm bespierd, maar als ze ging bewegen, dan keek je wel een keer extra naar haar om. Ze had een zeer goede stap, met veel afdruk en ruimte. Draven deed ze geweldig, met veel souplesse, tact, ruimte en balans. Voor galop en houding liet ze 85 punten noteren. Voor zowel stap als draf konden we maar liefst 90 punten aan haar kwijt. Dit bracht haar score voor beweging in totaal op 90.”
75 Punten voor exterieur en 85 voor beweging gingen er naar Gigi V (v. Andretti) van A.M.J. Verhagen uit Sint-Oedenrode. Toine: “Een lang gelijnde, aansprekende schimmel, die even meer opwaarts gebouwd zou mogen zijn. Daarvan zag je in beweging echter weinig terug. Dit deed ze opvallend goed. Ze stapte en draafde met veel expressie en afdruk en dit leverde 85 punten op.”
Twee merries kregen 80 punten voor zowel exterieur als beweging. Gisele N (Bordeaux x Cecilla ster v. Jazz). “Een mooie, lang gelijnde merrie met een heel correct fundament en veel uitstraling. Ze draafde met veel techniek en expressie in de benen. Daarnaast galoppeerde ze ook heel fijn en steeds in de goede houding”. Dezelfde score was er voor er voor de registerA-merrie, Garnier (Blue Hors Zack x Carolita II staatspremie elite v. Donnerhall). “Een vos met een mooie lengte in haar lijf en een jeugdige uitstraling, een fraaie halsvorm en een correct fundament. In de croupe was ze een fractie hellend. Ze stapte heel mooi, met ruimte en afdruk. Hiervoor kreeg ze dan ook 85 punten”, zo luidde het jurycommentaar.
Bron: Horses/ KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.