Ga naar hoofdinhoud

Leden IHW in onmin over niet kloppende afstamming Mocart

Exclusief
Foto: Lonneke Ruesink
Chrissy Frijters zit met haar handen in het haar. In 2016 kocht ze een IHW-hoofdboekmerrie met het idee te gaan fokken. Direct daarna liet ze deze merrie dekken door de goedgekeurde hengst Mocart, eveneens ingeschreven in het IHW (International Heavy Warmblood) hoofdboek. De dekbonnen bleven maar uit en nu anderhalf jaar later blijkt dat Mocart helemaal niet goedgekeurd had mogen worden. DNA onderzoek wijst uit dat hij een andere vader heeft als waarmee hij ingeschreven staat in het stamboek. Daardoor zit Frijters dus nu ineens met een C-register veulen.

“We kozen specifiek voor deze hengst vanwege het feit dat hij in het hoofdboek opgenomen was. Vijf maanden na de dekking had ik nog geen dekbon ontvangen dus daar ben ik achteraan gegaan. Daar hoorde ik niets meer van.”, blikt de fokster terug.

Register C

Het veulen werd in juni geboren en nog steeds had de fokster geen dekbon gezien. “Wel ben ik gevraagd met de merrie en veulen naar de keuring te komen. Dat heb ik gedaan. Het veulen won een eerste premie en werd uitgeroepen tot dagkampioen. Later bleek dat ze in het C-register gekeurd was, voor afstammelingen van niet goedgekeurde hengsten.”

“Na veel bellen kreeg ik uiteindelijk te horen dat Mocart in 2015 voorlopig goedgekeurd was, in afwachting van DNA onderzoek. Wat ik begreep is daarin wat misgegaan en is het DNA nooit opgestuurd. Inmiddels is het DNA onderzoek wel afgerond en blijkt de moeder van Mocart wel de merrie te zijn zoals gecommuniceerd, maar heeft hij een andere vader.”

Onbruikbaar

Daarmee komt het veulen van Frijters dus in het C-register terecht. “Inmiddels heb ik de dekbon ontvangen waarin aangegeven staat dat het om het C-register gaat. Het bestuur heeft nooit naar buiten gebracht wat er met de afstamming van Mocart aan de hand is. Sterker nog, ze promoten de hengst nog als goedgekeurd. Daarnaast liet hij zich zien op de hengstenkeuring en het rassendefilé op Horse Event.”

“Het bestuur doet verder niets, gaat gewoon door met het promoten van de hengst en zegt dat ik maar gewoon blij moet zijn met mijn veulen. Wij hebben nu hier een, voor ons doel, onbruikbaar veulen lopen. Ik stel het stamboek en de hengstenhouder hiervoor aansprakelijk en laat het er zeker niet bij zitten”, besluit Frijters.

Reactie IHW

Namens het IHW reageert voorzitter Sjaak Hoedjes op de zaak.”Ik ben sinds juni als voorzitter in dienst getreden en ben dan ook niet tot in details op de hoogte van wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Het klopt in ieder geval dat Mocart niet meer binnen het IHW is goedgekeurd. De hengst is aangekocht als veulen in Polen, waarna hij naar Nederland is gekomen. Je mag verwachten dat de documenten die erbij zaten ook klopten.”

“Na de voorlopige goedkeuring van de hengst zijn de standaard procedures gevolgd. Zo vond er een veterinair en röntgenologisch onderzoek plaats. Daarnaast is er een DNA onderzoek gestart. Op de een of andere manier is dat pas een jaar later opgestuurd. Vorig jaar is bekend geworden dat de vader van de hengst, zoals aangegeven op papier, niet klopte. Daarna is er een traject gestart om te achterhalen wie de echte vader zou zijn. Daar zijn ze tot op heden nog niet achter.”

Communicatie

“De dekbonnen werden niet verstuurd doordat de hengst niet goedgekeurd was. Ik denk dat we gerust mogen stellen dat er destijds vanuit het stamboek niet voldoende gecommuniceerd is naar de hengstenhouder en leden toe. De hengstenhouder kan in ieder geval niets verweten worden, ook zij ging er vanuit dat de hengst gewoon voldeed aan de eisen. Begin van het jaar liep Mocart mee op de hengstenkeuring, waar ook ruinen en merries komen. In het programmaboekje stond de hengst zonder vader gepubliceerd. Ik denk dat bestuur destijds dacht op die manier al te communiceren over de status van registratie.”

Een ding is zeker volgens Hoedjes: het is met name de communicatie waar het misging. “Ik denk dat de vorige voorzitter een en ander onder de pet wilde houden. Eind juli/begin augustus heb ik erop aangedrongen binnen het stamboek te communiceren over de huidige status van de hengst. Hij staat wel binnen het stamboek geregistreerd, maar hij is niet goedgekeurd. Ik denk dat we als stamboek in deze zaak wel de juiste reglementen hebben gevolgd, maar niet goed hebben gecommuniceerd en dat is heel spijtig”, besluit Hoedjes.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

6 reacties op “Leden IHW in onmin over niet kloppende afstamming Mocart

  • Chrissy Frijters

    hallo,
    graag nog eraan toevoegen dat ook meneer hoedjes ervanaf wist voor de dekking met onze merrie.
    er is toen niets tegen ons gezegd geworden, wat toch wel informatie is die naar buiten gebracht mag worden door hengstenhouder en stamboek voordat een merrie houder besluit te fokken met deze betreffendw hengst

  • ketaki

    zonde dat een misschien wel goede hengst, op deze manier in een negatief daglicht gezet word.

    @chrissy,
    ik hoop dat het uiteindelijk goedkomt voor jullie.

  • Judith van Thuil

    Ook hier een Mocart veulen… deze dekking werd in 2016 beschikbaar gesteld door het NRPS tijdens de hengstenshow…..

  • Tineke Bonnema

    Ik heb ook een Mocart veulen gehad bij mijn Friese merrie dit jaar,dekking was ter beschikking gesteld bij een KWF-Marathon in april 2016.
    Het is een super leuk veulentje met een gouden karakter,ben er niet mee naar de BontePaardenstamboek keuring geweest omdat ik daar het nut niet van in zag..ik ben in juni op de hoogte gesteld van het niet kloppen vd afstammings gegevens van Mocart via de hengstenhouder..jammer voor deze hengst deze berichten want hij fokt mijns inziens prachtige veulens!

  • Rianne

    Hier ook een Mocart veulen en zoals al eerder geschreven een gouden karakter en heel fijn lopen.
    Jammer dat het IHW het DNA onderzoek niet op tijd heeft laten uitvoeren maar daar kan de hengstenhouder niets aan doen. Als die geweten had dat de hengst een onbekende vader had hadden ze de kosten van het voorbrengen echt wel in de zak gehouden. Als je als stamboek je taken niet naar behoren en dus op tijd uitvoert dan kun je niet achteraf de hengstenhouder de schuld gaan geven.

  • Willem

    Ik wil dat onbruikbare veulen wel kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.