Ga naar hoofdinhoud

Leeuwenhaag zoekt uitdaging in secties C en D

Nationaal Welsh kampioene 2012, de C-merrie Shamrocklake Bouncing Charity met Davy Wormgoor en Henrie Leeuwenhaag (rechts). Foto Janneke de Rade
De van oorsprong Welsh A en B-fokker Henrie Leeuwenhaag zoekt nu met succes nieuwe uitdagingen in de secties C en D. Het begin van de Welshfokkerij van Leeuwenhaag gaat ver terug. “Eind jaren zeventig zijn we, mijn vader en ik begonnen met een A die door een B werd gedekt. Van daaruit hebben we de fokkerij van B’s opgestart”

De B-fokkerij van Leeuwenhaag is inmiddels teruggebracht tot maar vijf pony’s. “Dat was een bewuste keuze. De uitdaging was er een beetje vanaf. Ik heb twee fokmerries aangehouden, Irish Connelly en de voorlopige keurmerrie Saffira. Alle historie van onze fokkerij zit in die merries, evenals Engelse bloedlijnen die ik niet wil verliezen. Als ik toch verder wil in de B’s heb ik het juiste fundament. Het is gewoon goed materiaal.”

De B’s maakten zes jaar geleden plaats voor de C’s en later kwamen daar D’s bij. “Davy Wormgoor was daar eigenlijk de aanstichter van. De secties A en B zijn een beetje verzadigd in Nederland en in grotere maten zag ik een mooie uitdaging.”

De Welshfokker won afgelopen augustus het algemeen dagkampioenschap op de nationale merriekeuring van het NWPCS in Kootwijk. Dit deed hij met de zelfgefokte jaarling sectie C-merrie Shamrocklake Bouncing Charity (v. Nebo Bouncing Rocket). Voor Leeuwenhaag was dit de bevestiging dat hij op de goede weg is met zijn nieuwe richting in de Welshfokkerij.

De D’s kwamen per toeval op het pad van Leeuwenhaag. “Toen ik in Wales op een stoeterij naar een C-veulen ging kijken, stond daar ook een D-veulen. Dat vond ik een heel mooie Cob en waar mijn oog naar toe gaat, daar gaat mijn hart naar uit. Dat was weer een stukje extra uitdaging voor mij.”

Lees vandaag meer in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook