Ga naar hoofdinhoud

Lipizzaner fokkerij voorgedragen als cultureel erfgoed bij UNESCO

Lipizzaner merrie met veulen. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Acht landen hebben gezamenlijk bij UNESCO een aanvraag gedaan om de fokkerij van Lipizzaner paarden aan te wijzen als immaterieel cultureel erfgoed. UNESCO is onderdeel van de Verenigde Naties en wijst belangrijk cultureel erfgoed aan voor bescherming. Niet alleen monumenten en natuurparken, maar ook immateriële zaken zoals cultuur en tradities.

Nu hebben Oostenrijk, Bosnië- Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Italië, Roemenië, Slowakije en Slovenië gezamenlijk de fokkerij van Lippizaner paarden voorgedragen voor de lijst van immaterieel werelderfgoed. UNESCO zal in 2021 een beslissing nemen over de aanvraag.

Lipica

In Kroatië is de fokkerij al erkend als nationaal erfgoed. De stoeterij in Lipica, Hongarije werd in 1580 opgericht en de Lipizzaner fokkerij heeft zich in de loop der eeuwen over de acht landen uitgebreid. “Gedurende zo’n 450 jaar en ondanks allerlei politieke veranderingen hebben de Lipizzaner paarden mensen en gemeenschappen in de regio altijd verbonden. Het is een gedeeld cultureel erfgoed” aldus het Kroatische ministerie van Cultuur in een persbericht.

Bron: Croatia Week / Horses.nl

Eén reactie op “Lipizzaner fokkerij voorgedragen als cultureel erfgoed bij UNESCO

  • Gorica

    Lipica is in het huidige Slovenie, de stoeterij in Lipica was de eerste in 1580, vandaar de naam Lipizzaner. In het “Oostenrijks” Lipizza- voormalig Oostenrijk-Hongarije, niet in Hongarije. Hongaarse stoeterij is pas later opgericht in Svilszavarad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook