Ga naar hoofdinhoud

Geen uitgesproken toppers op vijfde springdag

72 (Catoki x Mr. Blue) Foto: Jacquelien van Tartwijk / De Paardenkrant
Maar liefst 19 van de 44 springhengsten op de vijfde springdag van de KWPN Hengstenkeuring ontvingen vandaag in Ermelo een ticket voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. Geen uitgesproken toppers dit keer, maar voorzitter Cor Loeffen was positief gestemd. "Zoals altijd behoort maar een klein percentage tot de kopgroep, maar gemiddeld was de kwaliteit vandaag duidelijk hoger dan de afgelopen twee dagen. En dat geldt dan vooral voor het springen, want exterieurmatig waren er wel een heel aantal hengsten met een wat klassieke opdruk", stelt Loeffen.


Twee interessante hengsten stammen af van de succesvolle Grand Prix-hengst Catoki. 73 (Catoki x Landor S) beschikt over een knap model en viel op door zijn gemakkelijke manier van springen. Veel macht en afdruk vertoonde de bijzonder interessant gefokte 72 (Catoki x Mr. Blue x Voltaire), wiens halfbroer Air Corrado VO op 1,55 m-niveau springt onder Johannes Ehning. Ook de nakomelingen van oud-hengstenkeuringskampioen Cosun maakten een nette indruk. De Cosun-zonen beschikten over maat en formaat, maar misten soms iets jeugd en bloed in het type. Een opvallend paard was 99 (Cosun x Nairobi) die met veel lichaamsgebruik sprong.

De nakomelingen van de naar Mexico verkochte Cassini Gold (Cassini x Contender) – de halfbroer van topmerrie Caretina de Joter – maakten ook een goede indruk. Gisteren werd al een extra springende zoon van Cassini Gold doorverwezen en vandaag voegde zich daar drie zonen bij, waarvan vooral de bloedgemaakte, chique 68 (mv. Voltaire) positief opviel. De zevenjarige Dallas VDL kreeg twee zonen doorverwezen naar Den Bosch. 115 (Dallas x Quick Star) en 113 (Dallas x Voltaire) sprongen allebei zeer overtuigend, beschikken over bloed en knappe modellen. Topspringpaardenleverancier Cornet Obolensky kreeg 98 (mv. Baloubet du Rouet) en 97 (mv. Contender) een ronde verder.
Voor het eerst kwam ook een nakomeling van een kloon op de keuring, namelijk 82 (Chellano Alpha x Vingino), die dankzij zijn scherpte en techniek een ronde verder mocht. “In Nederland mag je klonen registreren, dus mogen hier klonen en nakomelingen van klonen gewoon op de keuring komen”, bevestigt senior-inspecteur Wim Versteeg. “We bekijken ze gewoon als ieder ander paard”, benadrukt Cor Loeffen. In Den Bosch zal ook de afstamming een rol gaan spelen, hoe zal de commissie dan omgaan met nakomelingen van een kloon? “We zullen waarschijnlijk vooral naar de kloon zelf gaan kijken, met natuurlijk het origineel in het achterhoofd. Hierover zullen we nog nader gaan overleggen, maar als een kloon in de sport uitkomt, zullen we zeker gaan kijken hoe hij dat doet.” Wout-Jan van der Schans voegt toe: “Een kloon is zelden of niet beter dan het origineel, natuurlijk door tal van milieufactoren. Misschien moeten we het meer bekijken zoals we dat ook bij volle broers doen”, suggereert Van der Schans.

Verder werd ook nog de zesjarige Ierse volbloedhengst 337 Munter xx (Lawman xx x Rainbow Quest xx) doorverwezen naar Den Bosch. Deze hengst wordt niet in de springsport uitgebracht en hoefde niet vrij te springen, alleen vrij te bewegen. “Deze hengst is nu onder voorbehoud doorverwezen naar de derde bezichtiging. Er zullen eerst nakomelingen van hem bekeken worden”, legt Wim Versteeg uit. Cor Loeffen: “Deze hengst heeft in Ierland ook de rijpaardfokkerij gediend, dus dat maakt hem interessant. Misschien kan deze hengst wel wat zijn voor de fokkerij van eventingpaarden”, denkt Loeffen vooruit.

Morgen staat de laatste reguliere springdag op het programma. Zaterdag is de nakeuring.

Groep 1:

Cat. nr.73 (Catoki x Landor S) van fokker G. Sosath, eigenaar E. Schep.
Cat. nr. 82 (Chellano Alpha Z x Vingino) van fokker en eigenaar M. van de Bruggen.
Cat nr. 99 (Cosun x Nairobi) van fokker en eigenaar M. Hilbolling.
Cat nr. 111 (Dakar VDL x Emilion) van fokker D. Noordhuis, eigenaar VDL Stud.

Groep 2:

Cat. nr. 72 (Catoki x Mr. Blue) van fokker R. en C. van der Elst, eigenaar Dekstation de Havikerwaard.
Cat. nr. 81 (Charisma x Cantos) van fokker en eigenaar H.B.C. Stal BV en eigenaar F. en M. Huizinga.
Cat. nr. 87 (Codex One x Calvaro Z) van fokker en eigenaar M. van de Bruggen.
Cat. nr. 100 ( Cosun x Kroongraaf) van fokker en eigenaar N.S.J van der Gun en eigenaar R. Tewis.
Cat. nr. 130 (Diamant de Semilly x Darco) van fokker en eigenaar Black Horse B.V.
Cat. nr. 337 (Lawman x Rainbow Quest) van eigenaar Kieran O’Gorman. Volbloed welke is doorverwezen naar derde bezichtiging. Voor die tijd worden zijn nakomelingen bekeken.

Groep 3:

Cat. nr. 66 ( Cassini Gold x Germus R) van fokker J.J. van Dijk, eigenaar H.A.J. Seiger.
Cat. nr. 67 ( Cassini Gold x Ulft) van fokker H.W. Knol, eigenaar G.H.J. van Dijk.
Cat. nr. 98 (Cornet Obolensky x Baloubet du Rouet) van fokker Schwarz, eigenaar E. Schep.
Cat. nr. 115 (Dallas VDL x Quick Star) van fokker J.W.M. Veltmaat en eigenaar VDL Stud.

Groep 4:

Cat. nr. 68 (Cassini Gold x Voltaire) van fokker G. Slots, eigenaar H.A.J. Seiger.
Cat. nr. 97 (Cornet Obolensky x Contender) van fokker en eigenaar N.M.H.M Wouters VD Oudenweijer.

Groep 5:

Cat. nr. 149 (Eldorado van de Zeshoek x Lupicor) van fokker J. Berendsen, eigenaar Stal Brinkman.

Groep 6:

Cat. nr 113 (Dallas VDL x Voltaire)  van fokker J.H. Koers, eigenaar R. Tewis.
Cat. nr. 116 (Dantos HBC x Drosselbart) van fokker R.J. Offereins, eigenaar H. Hatzmann.

Eén reactie op “Geen uitgesproken toppers op vijfde springdag

 • jw

  Misschien vragen we wel teveel ,qua exterieur.
  We zagen ook vandaag weer veel jonge hengsten met een zwakke bovenlijn,en gezonken middenstuk,mijn vraag is het goed om ze hierop eruit te gooien.We zagen wel bij deze paarden dat deze ook moeite hadden met openen op de sprong.
  Er zaten zeker een paar uitblinkers bij,de Catoki-Landor s als eerste in de baan mooi paard ,goede sprongen(een paard om te kopen)en lijkt goed in het hoofd,verder de cornet van Dhr E Schep,een mooi paard,goed karakter en genoeg vermogen,verder vielen de cosun zonen positief op
  De volbloed hengst die doorverwezen werd,kon ons niet overtuigen,iets gezonken midenstuk,en dan niet lijkend op een volbloed.
  Al met al een dag buiten de 7-tot 9 betere springhengsten te onthouden,en de rest zoals de woensdag en maandag te vergeten.Maar de tijd zal het leren,wie wat zag,want het blijvend een indrukwekkende dag voor de hengsten,en vandaag ook voor een voorbrenger,kon niet echt geloven dat zijn hengst door mocht ,prachtig om te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook