Ga naar hoofdinhoud

Dag 1: 33 dressuurhengsten naar Ermelo, vier voor kampioensring

Cat.nr 317 (Bordeaux x Ferro) - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
Alle in de derde bezichtiging voorgestelde hengsten (30 jonge hengsten en drie ouderen) mogen naar Ermelo. Daarbij waren er vier uitnodigingen voor de kampioensring. Voor cat.nr 317 (Bordeaux x halfzus Four Legends), voor cat.nr 443 (Glamourdale uit NMK-kampioene Heliana V.O.D.), cat.nr 572 (Governor x Johnson) en voor cat.nr 478 (Grand Galaxy Win T x volle zus Blue Hors Zack). 

De uitleg van de hengstenkeuringscommissie was hier en daar net zoals vorig jaar lastig te volgen, maar met de uitnodigingen voor de kampioensring was het publiek het in ieder geval eens. Dat lag vorig jaar anders. Een hengst bleef afwezig in de derde bezichtiging: cat.nr 325 (Charmeur x Vivaldi).

Grand Galaxy Win T uit volle zus Zack naar kampioensring

In de voorlaatste groep kregen de vier zonen van Grand Galaxy Win T en de twee Gotcha-Utopia’s een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek. De hengstenkeuringscommissie pikte bij de Grand Galaxy Wins cat.nr 478, die uit de volle zus van Blue Hors Zack komt, er uit voor de kampioensring. Een functioneel bewegende en handige hengst die met zo’n afstamming ook foktechnisch interessant is.

Cat.nr. 478 (Grand Galaxy Win x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Governor levert ook kampioensringhengst

Horses.nl had het al voorspeld: de derde bezichtiging is alleen maar een formaliteit. Geselecteerd wordt er in de tweede bezichtiging. Ook in groep 3: alles door naar het verrichtingsonderzoek. In deze derde groep kwam er ook hengst bij voor de kampioenskeuring: cat.nr 572 (Governor x Johnson x Lancet), een kleinzoon van Randy-Star. Ook kwam er een derde oudere hengst bij voor de vijfdaagse karaktertest: de vorig voorjaar voor 270.000 euro geveilde Crosby (Chippendale x Flemmingh). Tot dusver mogen er drie hengsten naar de kampioensring: de Bordeaux x Ferro, de Glamourdale x Davino V.O.D. en de Governor x Johnson.

Cat.nr. 571 (Governor x Johnson). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Glamourdale uit fokkerij Van Os naar kampioensring

Cat.nr 443 (Glamourdale uit de NMK-kampioene Heliana V.O.D. waarin de beide Van Os-lijnen samenkomen) is de tweede hengst die naar de kampioensring mag. De sterke bruine deed er aan de hand nog een schepje bovenop en klom er nog wat meer in naar de kooi, waardoor hij het publiek op de hand kreeg. Ook in de tweede groep: alle hengsten aangewezen voor Ermelo plus nog eentje. All At Once (v. Ampere), die al een aantal opvallende nakomelingen heeft gegeven en zelf Lichte Tour loopt, liet zich van zijn beste kant zien en mag ook naar Ermelo. Hij hoeft daar net zoals Cum Laude maar vijf dagen te blijven.

Zowel Cum Laude als All At Once zijn van Stal 104BV (Willeke Bos). De hengstenkeuringscommissie bekeek van beide hengsten nakomelingen en die waren goed genoeg om de twee uit te nodigen voor de karaktertest.

Cat.nr. 443 (Glamourdale x Davino VOD). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Bordeaux x Ferro naar kampioensring

Zoals verwacht werden alle hengsten van de eerste groep in de derde bezichtiging aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Sterker nog, er kwam er zelfs eentje bij. De in de eerste bezichtiging direct voor de derde bezichtiging aangewezen Lichte Tour-hengst Cum Laude (Apache x Weltmeyer) kreeg een ticket voor de vijfdaagse karaktertest. Een uitnodiging voor de kampioensring was er uiteraard voor cat.nr 317 (Bordeaux x Ferro), dé hengst waar het over gaat vandaag in Den Bosch.

Tweede bezichtiging dag 1

Grand Galaxy Win T brengt met 4 zonen totaal op 31

Grand Galaxy Win T maakte op de eerste bezichtiging in Ermelo al een sterke indruk met zijn nafok. Acht van zijn zonen mochten naar Den Bosch, daarvan werd precies de helft doorverwezen naar de derde bezichtiging, waarbij de Grand Galaxy Win T zowel op papier als ‘in het echt’ tot de betere hengsten behoort. Met deze vier komt het totaal voor de derde bezichtiging vandaag op 31.

Onder de zonen van Grand Galaxy Win T een opvallende hengst uit een moeder van Uphill x Metall en een hengst die misschien iets minder een showpaard is, maar wel zeer functioneel beweegt, handig met zijn lijf om kan gaan en ook nog eens uit een supermoeder komt. Namelijk de volle zus van Blue Hors Zack. Verder kreeg cat.nr 481 (mv. Juventus x Zuidhorn x Galopin) ook een ticket en tenslotte ook het fokproduct van commissielid Reijer van Woudenberg (die even werd vervangen door Toine Hoefs bij de beoordeling van dit paard): cat.nr 486 (mv. Uphill). Geen kans was er voor de goed bewegende cat.nr 483 (mv. Flemmingh) die volgens de jury beter had moeten stappen en de ook overtuigende cat.nr 573 (mv. Fürst Romancier) bleef staan. Bij hem ging het om de sport in de moederlijn.

Groep 9

475 Grand Galaxy Win x Uphill f. en ger. H. Bosch AANGEWEZEN
478 Grand Galaxy Win x Rousseau f. en ger. B. Wilschut AANGEWEZEN EN KAMPIOENSRING
479 Grand Galaxy Win x San Remo f. J.W.J.M. Janssen, ger. L. Bos, P.J.F. Wetzelaer en S. Frankevijle 2e bez. KSS
481 Grand Galaxy Win x Juventus f. A.C.A. van Roosmalen, ger. N.F. Witte AANGEWEZEN
483 Grand Galaxy Win x Flemmingh f. W.L. Ruinemans, ger. A.D.A. Augustinus 2e bez. KSS
486 Grand Galaxy Win x Uphill f. R. van Woudenberg, ger. J.J. Schalekamp AANGEWEZEN
487 Grand Galaxy Win x Quarterback f. I. Tuypens, ger. N.F. Witte en C. Buurmeijer 2e bez.
573 Grand Galaxy Win x Fürst Romancier f. G.J. Kappert, ger. J.P. Dalsem 2e bez.

Twee Glamourdales, twee Gotcha-Utopia’s en een Hometown

Vijf hengsten uit de achtste groep mogen zich nogmaals melden in de derde bezichtiging. Twee sterke zonen van Wereldkampioen Glamourdale, twee Gotcha-Utopia’s en een Hometown kregen een ticket van de jury. Daarmee staat de stand voor vandaag met nog één groep te gaan op 26 hengsten voor de derde bezichtiging (en dus waarschijnlijk 26 aanwijzingen voor het verrichtingsonderzoek).

Van de hengst die tot op heden 554 KWPN-geregistreerde nakomelingen heeft (277 hengsten) mochten dit jaar vier zonen in Den Bosch komen. Daarvan kregen de sterke cat.nr 442 (Glamourdale x Jazz) en de uit de goede stam van de familie Van Os komende cat.nr 443 (mv. Davino V.O.D.) een uitnodiging voor de derde bezichtiging.

De naar Duitsland verkochte Gotcha-Utopia (waarvan we al enige tijd niets meer hebben vernomen), die heel wat minder nakomelingen heeft (69 KWPN-geregistreerde nakomelingen om precies te zijn), kreeg ook twee zonen door, waarbij de lang gelijnde en groot bewegende cat.nr 456 (mv. Uphill) applaus oogste en ook cat.nr 457 (mv. Jazz) een heel behoorlijke indruk achterliet. Tenslotte kreeg ook nog een zoon van voormalig reservekampioen Hometown een ticket voor de derde bezichtiging.

Groep 8

439 Glamourdale x Houston  f. en ger. H. de Man 2e bez. KSS
440 Glamourdale x Tango f. C. van den Bogert, ger. Van Olst Horses 2e bez.
442 Glamourdale x Jazz f. H. Verthriest, ger. Van Olst Horses AANGEWEZEN
443 Glamourdale x Davino V.O.D. f. en ger. A.J. van Os en Van Olst Horses AANGEWEZEN en KAMPIOENSKEURING
456 Gotcha-Utopia x Uphill f. W.A. den Besten-Bosman, ger. G.W. van Norel AANGEWEZEN
457 Gotcha-Utopia x Jazz f. H.G.J. Meijer, ger. G.W. van Norel AANGEWEZEN
518 Hometown x Ampère f. en ger. F.A.M.M. en M.C.J.M. Burgers AANGEWEZEN
Cat.nr. 443 (Glamourdale x Davino VOD). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Drie uit acht Governors door

Governor is al twee jaar op rij topleverancier van de hengstenkeuring en heeft uit zijn eerste jaargang ondertussen twee goedgekeurde zonen bij het KWPN (Kayne en Koning). Dit jaar werden er 16 zonen de hengst (die 474 KWPN-geregistreerde nakomelingen heeft) aangemeld voor de eerste bezichtiging, daarvan mochten er vandaag acht (allemaal in deze zevende ring) in Den Bosch verschijnen. Van die acht mogen er drie naar de derde bezichtiging. Daarbij viel cat.nr 464 (mv. Charmeur) van Governor-eigenaar Gerard Korbeld positief op.

Ook cat.nr 461 (Governor x Rousseau) en de mooi gemodelleerde cat.nr 572 (Governor x Johnson) mogen door naar de derde bezichtiging later vandaag. Dat gold niet voor de sterk bewegende (ook in stap) cat.nr 474 (mv. Florencio I), die volgens de jury meer souplesse had moeten tonen in beweging. Ook de fijn galopperende cat.nr 471 (mv. Ferro) kreeg de deksel op de neus. De maat en het formaat hielden hem uit de derde bezichtiging, liet Rutten weten in zijn toelichting.

Groep 7

461 Governor x Rousseau f. M. Dries, ger. E. Schep AANGEWEZEN
462 Governor x Lord of Loxely f. J.J. de Kok en P.J.M. Reijntjes, ger. P.J.M. Reijntjes 2e bez.
464 Governor x Charmeur f. J.C.B. Middelbrink en J.J.M. Hendriks, ger. G.A.M. Korbeld AANGEWEZEN
465 Governor x Ampère f. en ger. C. Twint 2e bez.
469 Governor x Krack C f. en ger. W. Wijnen 2e bez. KSS
471 Governor x Ferro f. en ger. A.D.A. Augustinus 2e bez. KSS
474 Governor x Florencio f. K. Reitsma, ger. H.F. Bernoski en G. Jansema 2e bez.
572 Governor x Johnson f. P. Buwalda, ger. J.P. Dalsem AANGEWEZEN EN KAMPIOENSKEURING
Cat.nr 464 (Governor x Charmeur) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Moeders helpen ook hengsten in de zesde ring een handje

Ook in de zesde groep kregen een paar hengsten uit bekende moeders een uitnodiging voor de derde bezichtiging. Zoals bijvoorbeeld cat.nr 340 (De Niro uit de Grand Prix-merrie Niniek) en de wat degelijke, maar wel functionele cat.nr 583 (Desperado x Ehrentusch uit de moeder van Zigeuner DVB). Waar Bert Rutten eerder een hengst naar huis stuurde vanwege de ouderwetse bloedopbouw was dat bij deze hengst geen beletsel. Toch is Ehrentusch x Zevenster x Onyx niet bepaald modern te noemen.

Een derde hengst kreeg een ticket voor de derde bezichtiging in deze laatste groep voor de pauze: het gaat om cat.nr 350 (Desperado x Jazz).

Groep 6

340 De Niro x Jazz f. Stal de Beukenvallei, ger. L. Bos, P.J.F. Wetzelaer en S. Frankevijle AANGEWEZEN
348 Desperado x Florencio f. L. van Aaken, ger. A. van de Tillaart, NWP JP Lommers en P. Kuijpers 2e bez.
349 Desperado x Goodtimes f. L.A.J.M. van der Ven, ger. P.J.F. Wetzelaer en P. Kuijpers 2e bez.
350 Desperado x Jazz f. en ger. M. Tijssen AANGEWEZEN
583 Desperado x Ehrentusch f. en ger. J.G. van de Werken-Doruiter, Zuilichem AANGEWEZEN
352 Desperados x Jazz f. S.C. Groet, ger. H.J. Reverdink 2e bez.
Cat.nr 350 (Desperado x Jazz)  – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Drie met ‘hulp van moeders’ door uit groep 5

In de vijfde groep kregen drie hengsten een kans van de jury waarbij de sport en predicaten in de moederlijn de hengsten een handje hielpen. Een Charmeur x Vivaldi uit de fokkerij van Adri Zekveld, een Florencio x Negro uit de fokkerij van Cees van Etten en een Hennessy uit de moeder van Guardian S mogen door naar de volgende ronde.

Nu hengsten er op afstamming niet meer uitgaan in de derde bezichtiging is de kans vrij groot dat alle voor de derde bezichtiging aangewezen hengsten door mogen naar het verrichtingsonderzoek. Dat geldt dus ook voor deze drie. De stand voor de derde bezichtiging staat nu na vijf groepen op vijftien hengsten. In totaal worden er vandaag nog vier groepen in de ring verwacht. Morgen komen er dan nog eens zes groepen.

Groep 5

324 Charmeur x Bretton Woods f. en ger. A.C.W.J. van Limpt en N.F. Witte 2e bez. KSS
325 Charmeur x Vivaldi f. en ger. A. Zekveld en J.M. van Uytert 3e bez.
398 Florencio x Negro f. C. van Etten, ger. C.Y. Pellikaan AANGEWEZEN
434 Ghandi x Rousseau f. M.A. de Groot, ger. N. Donkers 2e bez.
489 Grey Flanell x Rousseau f. en ger. L.F. Nekeman en B. Nekeman-Alteveer 2e bez.
574 Hennessy x Trento B f. en ger. Stal van der Sande AANGEWEZEN
543 Trafalgar x Burggraaf f. G.A.E.M. van der Linden, ger. Stal 104 B.V. 2e bez.
Cat;nr 398 (Florencio x Negro) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Kampioenskandidaat meldt zich

Op de eerste bezichtiging was hij al één van de opvallendste hengsten en in Den Bosch stelde cat.nr 317 (Bordeaux x Ferro) niet teleur. Deze zwarte hengst van fokster Saskia Poel en haar vriend Karel Gerrits werd in Ermelo al genoemd als favoriet voor de dressuurtitel en kreeg al na een paar passen draf het publiek op de hand. Bovendien zou deze hengst als kampioen de cirkel voor Arie Hamoen (die Marian Dorresteijn vervangt) mooi rond maken: grootvader United was de eerste kampioen van Arie, Bordeaux maakte hij ook kampioen en nu is er de kans voor deze.

Over het optreden van de halfbroer van Four Legends KS uit de halfzus van Chagall D&R is nog wel iets te zeggen: het aantal sprongen galop dat deze koning van de draf toonde was zeer minimaal.

Overtuigende jaargang Bordeaux

Bordeaux kreeg in deze groep overigens al zijn vier zonen doorverwezen naar de derde bezichtiging. De voormalig kampioen van de hengstenkeuring toonde een overtuigende jaargang, maar de vijf doorverwijzingen waren misschien iets te royaal. Door mogen een Bordeaux uit de WK-merrie Haute Couture, eentje uit een Vivaldi-moeder, een Bordeaux uit de Landsvrouwe-stam en een reeds in Oldenburg goedgekeurde hengst uit een Duitse moeder van Sir Donnerhall I x Rubinstein I. De VDL Stud kocht deze hengst in Oldenburg voor 30.000 euro.

Apache x Stedinger er uit op maat, formaat en lengte

De zeer fijn bewegende cat.nr 304 (Apache x Stedinger) krijgt geen kans. Rutten meldde dat hij bleef staan op de ontwikkeling, de maat en het formaat en de hengstenkeuringscommissie vond dat hij langer gelijnd moest zijn. Wel was er een kans voor de royale cat.nr 306 (Apache x Ferro). In totaal dus zes hengsten door uit deze groep.

Groep 4

304 Apache x Stedinger f. K.D.P. van Wijk, ger. J.J. van der Meulen 2e bez.
306 Apache x Ferro f. en ger. J.G.M. van de Meijden AANGEWEZEN
313 Bordeaux x Vivaldi f. en ger. R. van den Heuvel AANGEWEZEN
315 Bordeaux x Connaisseur f. en ger. A.J.C. Drost en J.M. van Uytert AANGEWEZEN
316 Bordeaux x Florencio f. H. de Rijke, ger. M. Hendriksen-De Rijk en XS 2 Horses B.V. AANGEWEZEN
317 Bordeaux x Ferro f. en ger. S. Poel en K.F. Gerrits AANGEWEZEN + KAMPIOENSRING
562 Bordeaux x Sir Donnerhall f. Zissel, ger. VDL Stud AANGEWEZEN
Cat.nr 317 (Bordeaux x Ferro) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Twee Sir Donnerhalls door uit groep 3

Het is dat in de vierde groep onder andere cat.nr 317 (Bordeaux x Ferro), één van de opvallendste hengsten van de eerste bezichtiging, verschijnt, want de hengsten in de eerste drie groepen krijgen de slaap nog niet echt uit de ogen van de bezoekers in Den Bosch. In de derde groep kregen twee hengsten een doorverwijzing naar de derde bezichtiging, beide zonen van Sir Donnerhall I.

Het gaat om de twee vossen cat.nr 539 (Sir Donnerhall x Hemmingway x Zuidhorn x Eros) en cat.nr 541 (Sir Donnerhall I x Krack C x Jazz). Een derde Sir Donnerhall (cat.nr 540 mv. Tuschinski) liet zich overtuigender zien dan die laatste, maar mocht niet door omdat de bloedopbouw bij de tweede en derde moeder (Elcaro x Pion) volgens de commissie moderner moest. Daarover werd bij cat.nr 539, die met Hemmingway, Zuidhorn en Eros ook niet bepaald een moderne bloedopbouw heeft, niet gerept. Wat betreft bloedopbouwvoegt cat.nr 541 met Krack C, Jazz en Sultan weinig nieuws toe.

Groep 3

300 All at Once x Festrausch f. en ger. H., G., en L.F.O ter Harmsel 2e bez.
307 Benicio x Johnson f. en ger. Matty Marissink Stables V.O.F. en G.W. ten Pas 2e bez.
534 Negro x Tenerife VDL f. en ger. R. van Erp 2e bez.
539 Sir Donnerhall x Hemmingway f. en ger. S.A.C. Kleuskens en Van Olst Horses AANGEWEZEN
540 Sir Donnerhall x Tuschinski f. T Roodhooft, ger. MT-Stables en C.A. Op ’t Hoog 2e bez.
541 Sir Donnerhall x Krack C f. Fam. van der Oord, ger. G. Koks AANGEWEZEN
Cat.nr 539 (Sir Donnerhall x Hemmingway) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Weinig overtuigende tweede ring

In de tweede ring, met nog meer buitenlands bloed, was het groepje hengsten weinig overtuigend. Twee hengsten kregen een doorverwijzing voor de volgende ronde: de in de PS Online-veiling voor 42.500 euro door Stoeterij Turfhorst aangeschafte cat.nr 403 (For Romance I x Don Schufro) en de elegante KSS-hengst cat.nr 531 (Morricone x Florencio I).  Volg de keuring live via ClipMyHorse.tv.

De lijn die door de hengstenkeuringscommissie in de eerste ring werd ingezet, wordt ook volgehouden in de tweede ring. Zo kreeg de fraai in het dressuurpaardenmodel staande cat.nr 537 (v. Rosengold), die overigens in België al wel is aangewezen voor de zadeltest, geen uitnodiging voor de derde bezichtiging omdat hij onvoldoende overtuigde in beweging. Ook cat.nr 577 (Morricone x Sir Donnerhall I) bleef staan.

Groep 2

333 Dancier x Wolkentanz f. Gerd Lühr, ger. L.C. Quint 2e bez.
403 For Romance x Don Schufro f. Gestüt Lewitz, ger. Stoeterij Turfhorst AANGEWEZEN
531 Morricone x Florencio f. S. Snijders, ger. J.P. Weenink AANGEWEZEN
577 Morricone x Sir Donnerhall f. Gestüt Lewitz, ger. J.M. van Uytert en P. Schockemöhle 2e bez.
537 Rosengold x Sandro Hit f. L Buehrmann, ger. Stal van de Sande, Nelis en K.M.J.G. Koolen 2e bez.
545 Vivaldi x Stoiber Sn f. S. Grede, ger. J.T.M. Maree en Ad Valk 2e bez.
549 Vivaldi x San Remo f. en ger. N. van Hunnik 2e bez.
Cat.nr 403 (For Romance x Don Schufro) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Geen cadeau’tjes in de eerste ring

In de eerste ring, die voor hengsten van buitenlandse vaders, werden in het verleden nog al eens wat cadeau’tjes uitgedeeld door de hengstenkeuringscommissie dressuur in het kader van de bloedspreiding. Dit jaar waren die cadeau’s er minder. Drie reeds in Duitsland goedgekeurde hengsten kregen een uitnodiging voor de derde bezichtiging: in Oldenburg goedgekeurde zonen van Fürstenball en Millennium en in Mecklenburg goedgekeurde Totilas. De fraai gemodelleerde Fürstenball van het Dream Boy-trio (Brinkman, Coomans en Maree) en de Millennium van Eugène Reesink (teruggekocht voor 50.000 euro in Oldenburg) werden in November in Vechta goedgekeurd. De goed galopperende Totilas is ook al in een veiling geweest: de PS Online veiling. Daar werd hij voor 65.000 euro ‘gekocht’ door Joop van Uytert. Hij staat nu op naam van Van Uytert en Schockemöhle.

Een andere hengst van de Mecklenburger keuring bleef afwezig: de reservekampioen van de keuring in Redefin, cat.nr 414 (Fürstenball x Sir Donnerhall) van Joop van Uytert en familie Van Vliet verscheen niet in de ring.

Groep 1

330 Crosby x Dimaggio f. M. Streppel, ger. Van Olst Horses 2e bez.
397 Finest x Dresemann f. H.A. van Gils, ger. E. Schep 2e bez.
414 Fürstenball x Sir Donnerhall f. G. en H. Hedemann, ger. J.M. van Uytert en Fam. van Vliet AFWEZIG
569 Fürstenball x Dancier f. Thaden, ger. Stal Brinkman, T.J.M. Coomans en J.T.M. Maree AANGEWEZEN
576 Millennium x Donnerball f. B. Schrapper, ger. Reesink Horses AANGEWEZEN
542 Totilas x De Niro f. Gestüt Lewitz, ger. J.M. van Uytert en P. Schockemöhle AANGEWEZEN
544 Veneno x Fidermark f. J. Baumeister, ger. MS Schmitz 2e bez.
Cat.nr 569 (Fürstenball x Dancier) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Dag 1: 33 dressuurhengsten naar Ermelo, vier voor kampioensring

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook