Ga naar hoofdinhoud

Weer goud voor Stal Helgstrand met D’Avie, Hermès naar brons!

Liveblog
D'Avie (Don Juan de Hus x Londonderry) met Severo Jurado Lopez Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wie had dat gedacht: Hermès naar brons met Dinja van Liere! Na de laatste proef van Villeneuve (Vitalis x Dancier) heeft de jury even nodig om hem naar een zilveren positie te rekenen achter D'Avie die werkelijk een fantastische proef lief. Weer goud voor Helgstrand Dressage dus, zilver voor Sissy Max-Theurer en brons voor Joop van Uytert, wiens WK al goed was na de kwalifcatieproef van zijn Renate. Ook winnaars van dit WK: de heren en dames juryleden!

Onder Laura Ströbel is er heel veel moois te zien bij Villeneuve. Met een prachtige aanleuning gaat hij door de proef en de galop is een waar hoogtepunt. De vos kan nog wel iets meer doortreden met het achterbeen en dus komt hij terecht onder D’avie. Voor de aanleg is er wel een 9,5, hetzelfde cijfer als voor D’Avie.

draf 9,4, stap 8,8, galop 9,8, submission 8,7, aanleg 9,5 TOTAAL 9,24

Laura Ströbel met Villeneuve (v. Vitalis) – Foto: Jessica Pijlman

Complimenten voor Diederik, minder voor Habana Libre A

De complimenten van juryvoorzitter Isobel Wessels zijn vooral gericht aan Diederik van Silfhout. Niet aan Alexandra Barbançons Habana Libre A (Zizitop x United), die vinden de juryleden te gespannen, te strak in de bovenlijn en iets te ongelijk in zijn bewegingen. De jury blijft haar lijn vasthouden die eerder (bij onder andere Ferrari) al werd ingezet. Met de 7,46 gemiddeld is er sowieso een medaille voor Hermes!

De Nederlandse delegatie in de kiss and cry-corner is het er niet mee eens, maar de jury krijgt vanaf de volkstribune nog wel een applaus voor 7,46 gemiddeld. Het submissionpunt komt ondanks de vele klopjes op de hals niet hoger dan een 7,5.

draf 7,4, stap 6,8, galop 7,8, submission 7,5, aanleg 7,8 TOTAAL 7,46

Henkie heeft niet zijn dag

Henkie (Alexandro P x Upperville) begon onder Adelinde Cornelissen aan zijn finaleproef alsof hij naar een medaille ging. Drie klassen meer gedragen dan in de kwalificatieproef kwam hij over de AC-lijn. Het eerste drafgedeelte was heel mooi, maar in de galop trad een flinke storing op voor de eerste wissel. De 8,16 komt omdat de jury de potentie van de hengst van Jaap van den Berg, Aris van Manen en Joop van Uytert nog wel door de onvolkomenheden in de proef heen zag.

Na de storing bij de eerste wissel maakte Henkies fokker Henk Hekkert op de tribune meteen een grapje: “Dat scheelt me trakteren.” De jury betreurt de fouten, maar kan niet anders dan de hengst afstraffen daar op. Dat komt vooral tot uiting in het punt voor submission, een 6,9. De sterke stap van Henkie komt vandaag ook niet helemaal uit de verf (8,5).

draf 8,6, stap 8,5, galop 8,8, submission 6,9, aanleg 8 TOTAAL 8,16

Adelinde Cornelissen met Henkie Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Lichtvoetige Matchball OLD naar 8,39

Een fokker die een Trakehner hengst gebruikt hoopt hier op: lichtvoetigheid, elegantie en expressie. Dat is alles wat Matchball OLD (Millennium x De Niro) van Johann Hinnemann en Thomas Voss liet zien in zijn finaleproef bij de zesjarigen. Voor de jury waren vooral te spreken over de wissels. “De beste van de dag voor ons hier in het hokje.”

Matchball OLD mist de uitstraling van een hengst als D’Avie, maar deze aan de voorkant nog wat kale ruin loopt wel heel plezierig door de baan met Stefanie Wolf. De jury vindt dat de stap ruimer kan (7,7) en vindt dat de verruimingen wat gehaast zijn.

draf 8,8, stap 7,7, galop 8,8, submission 8,9, aanleg 8,9 TOTAAL 8,39

D’Avie loopt fantastische proef met Severo

Op de kwalificatieproef van D’Avie (Don Juan de Hus x Londonderry) was nog wel het een en ander aan te merken. Maar Severo Jurado Lopez reed met het mes tussen de tanden in de finale en gaat toch nog een medaille bij de zesjarigen ophalen voor Mr. WK Andreas Helgstrand. Een 9,8 voor de draf, een  10 voor de galop en een 9,5 voor de aanleg. 9,26 gemiddeld, dat gaat nog lastig worden om overheen te komen.

Het publiek zou er vrede mee hebben dat dit de gouden proef is, het applaus voor Severo Jurado Lopez houdt lang aan. Hij is degene die D’avie heeft laten transformeren van een onbeduidende vos naar een echte atleet. Een happy athlete ook nog.

draf 9,8, stap 8, galop 10, submission 9, aanleg 9,5 TOTAAL 9,26

D’Avie en Severo Jurado Lopez Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Happy Sisters Act met Dorothee Schneider naar 8,54

Met nog vijf deelnemers te gaan staat Hermes met Dinja van Liere nog steeds op 1. Wie had dat ooit gedacht?! De jury genoot van de rijderij van Dorothee Schneider met Sisters Act vom Rosencarree (Sandro Hit x Royal Diamond), maar merkt ook terecht op dat er wat verlies van balans in met name de galop was.

“Zoals we van je gewend zijn, geweldig voorgesteld”, zegt Isobel Wessels tegen Dorothee Schneider. Vorig jaar reed de Olympisch amazone ook al rond in de finale met de merrie van Sandro Hit toen nog voor een andere eigenaar. Inmiddels heeft Sissy Max-Theurer de merrie toegevoegd aan haar grote paardenverzameling. Voor Sissy was dit het tweede ijzer in het vuur, de belangrijkste (Villeneuve, de winnaar van de kwalificatie) moet nog komen als laatste.

draf 8,4, stap 8,5, galop 8, submission 9, aanleg 8,8 TOTAAL 8,54

Dorothee Schneider met Sisters Act OLD von Rosencarre.

Astoria mag meer dragen

De jury wil dat de Zweedse merrie Astoria (Sir Donnerhall II x Quaterback) meer draagt en rekent ook hier de taktfouten in stap zwaar aan. Onder Jeanna Hogberg komt de merrie van Hipponews KB niet verder dan een 7,62.

draf 8, stap 6,8, galop 8, submission 7,5 aanleg 7,8 TOTAAL 7,62

Jeanna Hogberg hier met Astoria Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Jury pakt miljoenenhengst Ferrari aan

Er zijn jaren geweest dat de jurering absoluut niet te volgen was op de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden. Dat lijkt verleden tijd. Vorig jaar ging het al goed met de Grand Prix-juryleden en dit jaar is er ook weinig aan te merken op de jurering. De finalejury schuwt niet om miljoenenhengst Ferrari (Foundation x Hotline) – vorig jaar winnaar van zilver – met een 7,66 naar huis te sturen.

Ferrari is aan de trage kant (8,4), maakte takfouten in stap (6,5), de wissels zijn nog niet bevestigd in galop (8) en de hengst wordt helemaal gekort op de submission (7,5). De jury wil natuurlijke bewegingen zien, geen gemaakte.

draf 8,4, stap 6,5, galop 8, submission 7,5, aanleg 7,9 TOTAAL 7,66

Ferrari met Andreas Helgstrand Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

‘Uitschuifladder’ HBS Backround valt niet in de smaak

HBS Backround (Boston x Florencio) is als een soort ‘uitschuifladder’ die gedurende de proef steeds langer werd. Dat merkt ook Isobel Wessels, die vooral kritiekpunten heeft, op. “Hij wordt te lang in het front.” Daarbij is er ook kritiek op de stap (verlies takt) en Ann-Christin Wienkamp (vorig jaar nog Wereldkampioen met Don Martillo) krijgt nog wat huiswerkpuntjes mee voor de hengst van Hengsthaltung Becks.

draf 8, stap 6,7, galop 8, submission 7,9, aanleg 7,6 TOTAAL 7,64

WK-jury valt Donkey Boy toch niet helemaal af

De WK-jury maakte van Hesselhoj Donkey Boy (Era Dancing Hit x Milan) van Kristin Andresen vorig jaar een held op de Wereldkampioenschappen met enorme cijfers. De jury van de kwalificatie viel de hengst enigszins af (terwijl de bewegingsafloop dit jaar minder storend is), en nu komt er van de finalejury een goedmakertje. Isobel Wessels noemt de mindere punten wel (achter wijd gaan, gehaast gereden), maar doet dat zeer diplomatiek.

Hesselhoj Donkey Boy komt uit op een 8,56 gemiddeld, met onder andere een 8,8 voor de aanleg. “We geloven dat dit een heel speciaal paard is en wensen je nog veel succes in de toekomst”, zegt Wessels tegen Donkey Boys ruiter Jan Møller Christensen, die de zesjarige hengst enigszins door de proef heen jaagde.

draf 8,8, stap 8,6, galop 8,8, submission 7,9, aanleg 8,7 TOTAAL 8,56

Jan Møller Christensen met Hesselhoej Donkey Boy Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Groene Diod komt niet zo ver

De nog wel erg groene Zweedse merrie Diod (Ampere x Don Schufro) met de Finse Yvonne Österholm komt in de finale niet zo ver met een 7,42 gemiddeld. Isobel Wessels heeft een lang lijstje van dingen die beter kunnen.

Aan de andere kant, zo was er even neen adempauze tussen twee spannende deelnemers. Zowel bij Total Hope was het spannend wat de jury zou doen en bij de volgende deelnemer Hesselhoj Donkey Boy (vorig jaar de hemel ingeprezen, nu streng beoordeeld) is dat ook het geval.

draf 7,5, stap 7,7, galop 7,4, submission 7, aanleg 7,5 TOTAAL 7,42

Finalejury ziet minpunten Total Hope wel

De finalejury bij de zesjarigen (Kurt Kristensen/DEN & Adriaan Hamoen/NED en Dietrich Plewa/DEU & Isobel Wessels/GBR) rekent in de finale wel af met Total Hope (Totilas uit Weihegold), waar de jury van de kleine finale zijn minpunten niet wilde zien. Wessels zegt dat het achterbeen in draf meer onder de massa gebracht moet worden, ziet het verlies van takt in stap, maar prijst ook de geweldig gelukte wissels.

Onder de streep blijft er 8,04 over voor de veeldekkende (600 merries) hengst van Paul Schockemöhle en Flyinge die zeker sterke punten heeft, maar ook een aantal minpunten. Onder Pernilla André Hokfelt krijgt hij onder andere een 6,8 voor de stap.

draf 8,2, stap 6,8, galop 9, submission 8, aanleg 8,2 TOTAAL 8,04

Total Hope (v. Totilas) met Pernilla Andre Hokfelt

Atterupgaards Botticelli krijgt huiswerk

Isobel Wessels windt er geen doekjes om bij de bespreking van Cassidy’s neefje Atterupgaards Botticelli (Benneton Dream FRH x Caprimond). Ze drukt het iets netter uit, maar hij waggelt volgens de jury teveel in draf en kent de wissels nog niet voldoende. Talent is wel aanwezig, maar deze voorstelling onder Severo Jurado Lopez was niet voldoende voor een hoge plaatsing.

Draf 7,8, stap 7,2, galop 7,6, submission 7,4, aanleg 7,8 TOTAAL 7,56

Dikke 8-en voor Flying Dancer OLD

Flying Dancer OLD (Fürst Romancier x Sir Donnerhall) is zeker niet het paard met de meeste souplesse van de dag. Maar dankzij de stuurkunsten van Dorothee Schneider loopt hij een goede proef en komt hij met een mooie cijferlijst uit de baan. De bruine ruin die door Sissy Max-Theurer voor 235.000 euro op de kop werd getikt in Vechta komt gemiddeld op een 8,42.

Flying Dancer is het eerste Max-Theurer paard dat vandaag in de baan verscheen, maar de Oostenrijkse heeft nog twee ijzers in het vuur. Eentje, Villeneuve (v. Vitalis), won de kwalifcatie en van de andere vond Max-Theurer (zelf 5* jurylid) de punten nog wat aan de lage kant (Sisters Act vom Rosencarree).

Draf 8,2, stap 8,3, galop 8,4, submission, 8,7, aanleg 8,5 TOTAAL 8,42

Hermès loopt de proef van zijn leven

Dinja van Liere juichde in de kwalificatie toen duidelijk werd dat ze de finale op het nippertje haalde. En terecht: in de finale loopt de door G. Gijsbers gefokte Hermès (Easy Game x Flemmingh) de proef van zijn leven. De jury ziet dat ook en geeft gemiddeld bijna een punt meer dan voor de proef van vrijdag. Jurywoordvoerder Isobel Wessels is enthousiast: “Een paard met een geweldige energie. Hij swingt door het lijf en draagt zichzelf.”

Hermes van Joop van Uytert zet meteen de toon in de finale en dat terwijl hij met de minste punten naar de finale kwam. Hij zat er op het nippertje bij vrijdag met een 8 voor de draf, een 8,2 voor de stap, een 8 voor de galop, eenn 7,6 voor de submission en een 8 voor de aanleg (totaal 7,96). Drie klassen beter liep hij zijn finaleproef en met deze punten wordt hij zeker niet weer laatste.

Draf 9, stap 8,6, galop 8,5, submission 8,8, aanleg 9 TOTAAL 8,78

Hermes met Dinja van Liere – Foto: Jessica Pijlman

Gelderse Henkie met goede papieren in finale

In de kwalificatie leek het er niet op dat het een sterke jaargang is, de groep zesjarigen van dit jaar. Maar wie weet brengt de finale nog wat meer. Voor Nederland heeft de Gelderse Henkie (v. Alexandro P) met Adelinde Cornelissen de beste papieren. Daarbij liet Adelinde met Governor nong maar eens zien dat proeven rijden als het moet aan haar is toevertrouwd. Henkie kwam als tweede uit de kwalificatie en komt om 17.15 uur in de baan.

Starttijden Nederlandse combinaties

15.00 uur Hermes (v. Easy Game) met Dinja van Liere
17.15 uur Henkie (v. Alexandro P) met Adelinde Cornelissen
17.25 uur Habana Libre A (v. Zizitop) met Diederik van Silfhout

Startlijst (met tijden)
(live)uitslag

Livestream:

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook