Ga naar hoofdinhoud

Lord Leatherdale-dochter topscorer IBOP Assen

Bij de IBOP in Hippisch Centrum Sunrise Stables in Assen werd behaalde Gonrava (v. Lord Leatherdale) niet minder dan 85 punten. “Een heel evenwichtig paard dat zich fantastisch liet bewerken en dat met veel balans en souplesse beweegt”, aldus inspecteur Ine van Deurzen.

Van Deurzen en haar collega van de KWPN-inspectie Henk Dirksen kregen negen springmerries en vijftien dressuurpaarden ter beoordeling. Waarvan er respectievelijk zeven en acht voldoende punten kregen om te slagen.

Dressuur
Van Deurzen over Gonrava:  “Ze stapt heel goed, zuiver en met veel lichaamsgebruik en in draf heeft ze een goede beentechniek. Galopperen doet ze opvallend goed met de schoft omhoog en met een zeer goede balans. Ze kan hierin heel goed naar voren schakelen, maar ook mooi terugverzamelen, voor zover je daarvan kunt spreken bij een driejarige.”

Fokker van Gonrava, Cees van Etten, had nog een ijzer in het vuur met de ruin Gerrava (v. Chippendale), die 78,5 punten scoorde. Zijn moeder liep als driejarige mee op de Nationale Merriekeuring en liep een IBOP van 81 punten. “Deze ruin heeft een actieve manier van bewegen en heeft veel souplesse, maar zou wat meer kracht vanuit het achterbeen kunnen laten zien. Dat hoort ook wel wat bij het beeld van een driejarige. Hij liet zich zeer goed rijden en was heel geconcentreerd op de amazone”, volgens van Deurzen.

Evenveel punten kreeg Ampère-dochter Frederique. “Deze grootramige merrie beweegt misschien niet heel spectaculair, maar wel heel taktmatig en zuiver. In stap en draf heeft ze een goede balans en ze heeft een opvallend fijne manier van galopperen, goed met de schoft omhoog waarbij ze goed aanvult vanuit het achterbeen. Haar grootmoeder Zanora (v.Nimmerdor) is de moeder van KWPN-hengst Esteban (v.Wolfgang).

Springen
In de springrichting waren er twee merries met de hoogste dagscore, beide merries kregen 77,5 punten. Gaillard de la Pomme-dochter Florence moest nog aan de aanlegeis voldoen om definitief in het stamboek opgenomen te worden, en is na vandaag ster. Haar moeder bracht al een 1.35m-paard van Triomphe de Muze en een 1.30m-paard van Contendro II. Ine van Deurzen: “Deze merrie toonde veel overzicht maar vooral veel gemak en vermogen tijdens haar verrichting. Ze heeft een super instelling en een fijne rijdbaarheid, ze lijkt nuchter en heeft oog voor de sprong.

Ook een fijn te rijden merrie was Gerania (v.Vingino). “Zij galoppeert met een goede afdruk vanuit het achterbeen, en ook op de sprong laat ze een goede afdruk zien. Ze heeft een fijn voorbeengebruik en ze is daarin ook snel, maar ze zou wat meer lichaamsgebruik kunnen hebben op de sprong. Wel is ze op de goede manier gretig naar de sprong en laat ze zich heel goed bedienen.

Bron: Horses / KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook