Ga naar hoofdinhoud

Jury lyrisch na stamboekkeuring Roosendaal

Regio-inspecteur Toine Hoefs was tijdens de stamboekkeuring op 12 juni in Roosendaal lyrisch over de dressuurpaarden. “Deze paarden gaan voor een mooie centrale keuring zorgen en ik verwacht dat er vervolgens wel een aantal van hen door mogen naar de NMK om de eer van Noord-Brabant hoog te houden." Van de 44 driejarigen werden er 29 ster. Maar liefst tien daarvan hadden 80 punten of meer voor zowel hun exterieur als hun beweging.

Een van de toppers was Go-Totieni, een dochter van Totilas. Een hele royale en opwaarts gebouwde vos met goede verhoudingen en sterk bespierd. Voor haar exterieur kreeg ze maar liefst 90 punten en voor haar beweging 85. Grazia TC, eveneens een jonge Totilas, werd een goede tweede. Hoefs: “Een lang gelijnde merrie met sterke verbindingen en mooi naar boven gebouwd, die op indrukwekkende wijze door de baan ging. Vooral haar galop was excellent; lichtvoetig, ruim en in balans. Hiervoor kreeg ze 90 punten.” Voor zowel beweging als exterieur scoorde de donkerbruine 85 punten.

Een sterke beweger was ook Girona (v. Ampère). “Een hele mooie, rassige, naar boven gebouwde merrie. Zij scoorde 80 voor haar exterieur en 85 voor haar beweging. Haar draf leverde maar liefst 90 punten op. Dezelfde score, met ook 90 punten voor draf, ging naar de jeugdige merrie Ganouska (v. Apache).

De andere merries die met hoge scores huiswaarts keerden waren: Grace-Subtilia (v. Chippendale), Grimaldi (v. Oscar), Gina (v. Lord Leatherdale), Gotango-B (v. Contango), Gucci (v. Lord Leatherdale) en Gursela (v. Negro).

Springpaarden

Arnold Kootstra en zijn collega Petro Trommelen beoordeelden de springpaarden en ook zij waren tevreden over de kwaliteit van de aangeleverde paarden. “We hebben vandaag 32 paarden gekeurd en hiervan waren er 17 sterwaardig.

Gaviola was het beste. Voor de onderdelen techniek en vermogen scoorde ze maar liefst 90 punten. Dit leverde haar eveneens 90 punten voor het springen op en voor haar exterieur 85. Twee keer 80 punten waren er voor Giletto (v. Zambesi). “Ze ging op een makkelijke manier over de hindernissen en maakte de sprong daarbij achter steeds goed af. Ze zou wel een fractie sneller in de reflexen mogen zijn.” Eenzelfde score ging naar Gina (v. Zirocco Blue VDL).

Fasther (v. Vigo D’Arsouilles) mag na de keuring als sterruin door het leven. “Qua stokmaat een net voldoende ontwikkelde ruin, maar hij beschikte wel over veel ras en uitstraling. Een heel compleet springpaard.”

Bron: Horses / KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.