Ga naar hoofdinhoud

Maxima Nationaal Kampioene Groninger Paard

Foto: Vereniging Groninger Paard
In Steenwijk kwamen zaterdag de beste paarden van het Groninger Paard bij elkaar. De zwarte merrie Máxima werd tot Nationaal Kampioene gekroond. Bij de veulens ging de kampioenstitel naar Fambine. In totaal kwamen 40 Paarden van het stamboek in de ring.


De groep merrieveulens was met negen inzendingen de grootste groep. Fambine van E. van der Pasch uit Witharen werd op de kop geplaatst. Dit zwarte veulen heeft een aansprekend type en draaft met veel souplesse door de baan. Fambine is een dochter van Fambo uit de modelmerrie Gerline (v. Gerlinus). Maico van Vredenheim was de beste bij de hengstveulens. Fambine werd later uitgeroepen tot veulenkampioen.

De rubriek driejarige merries leverde slechts één inzending, de zwarte merrie Máxima. De merrie is helemaal outcross gefokt om inteelt problemen binnen het stamboek voor te zijn. Ze is een dochter van de Deens Oldenburger hengst Mozart uit de Model merrie Grietje die met Europ een Oost Friese vader heeft. Wat betreft type en beweging passen deze buitenlandse fokkerijen dus prima bij het Groninger Paard. De merrie is in eigendom van dhr. W. Murk uit Domburg.

Uit de rubriek stermerries mocht Orlina (v. Orbaldo II) van de familie van der Burg uit Broekland meedingen naar de titel Nationaal kampioen. De opvallende bonte merrie Scara werd uit de groep modelmerries afgevaardigd naar de kampioenskeuring. De laatste afvaardiging voor de kampioenskeuring werd vergeven bij de ruinen. Obsession completeerde de zes kandidaten voor het kampioenschap. De 3-jarige Máxima veroverde de kampioenstitel.

De penning van de stichting Zeldzame Huisdierrassen was dit jaar voor voormalig bestuurslid Harm Beekhuis. De penning voor beste fokmerrie met veulen was voor de merrie Indira van de Klompenmaker (v. Orbaldo II x Lancelot) met het veulen Maico van Vredenheim (v. Macho Polo) van Wilma en Anneke Brinkman.

Kijk hier naar een reportage over het Groninger paard.

Bron zeldzamerassen.nl/het-groninger-paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.