Ga naar hoofdinhoud

Merries naar topscores bij EPTM-examen

Vanmorgen deden de spring- en dressuurmerries, die de afgelopen weken op het KWPN-centrum werden getraind in het kader van de EPTM-test, hun examen. Twaalf springmerries en zes dressuurmerries kregen tenminste 75 punten en slaagden voor de aanlegtest.

De test werd beoordeeld door Henk Dirksen, die tijdens twee beoordelingen Nella Bijlsma naast zich had als tweede jurylid en ook Ine van Deurzen nam tweemaal de beoordeling op zich. “We hebben een goed resultaat van deze groep”, aldus Henk Dirksen. “De merries hebben zoals gewoonlijk in de laatste week nog weer veel progressie gemaakt en al met al was dit een goede test. Opvallend was dat twee merries die een tweeweekse test liepen, de hoogste punten kregen.”

Topscore

Hiervan had Berlin-dochter Iko Ludine de topscore van deze test met 84 punten in totaal. Zij is ster verklaard en kon dankzij het D-OC-predicaat en het feit dat zij tijdens de aansluitende Centrale Keuring de groep vier- tot en met zevenjarige merries aanvoerde, ook nog bevorderd kon worden tot elitemerrie. “Deze merrie heeft zich hier heel goed ontwikkeld. Ze is heel ongecompliceerd en laat zich goed bewerken. Galopperen doet ze voldoende ruim en actief, en ze springt met goede reflexen, veel overzicht en een goede achterhandtechniek. Ook vandaag weer sprong ze met veel lichaamsgebruik, ze heeft meer souplesse gekregen gedurende het onderzoek.” Moeder Zennaludine sprong zelf op 1.35m-niveau en uit deze lijn komt onder andere ook KWPN-hengst Riverman, alsmede diverse internationale springpaarden.

Moederlijn KWPN-hengst Entertainer

Ook elite werd vandaag de Indoctro-dochter Galetta Lavsca HJB na een score van 83 punten. Een halfzus van Galetta, een dochter van Quality Time, kreeg vorig jaar dezelfde score tijdens de EPTM. “Dit is een paard dat een hele functionele galop heeft, actief en met een goede balans. Ze springt met veel afdruk en laat een hoge mate van voorzichtigheid zien. Ze mocht meer lichaamsgebruik hebben, maar lijkt over veel vermogen te beschikken en laat zich heel goed rijden. De goede instelling valt heel positief op.” De merrie kreeg onder andere een 9 voor de galop. Het gaat hier om de moederlijn van de KWPN-hengst Entertainer (v.Warrant), waaruit vele sportpaarden zijn gekomen.

Centrale Keuring

Tijdens de aansluitende Centrale Keuring werden vijf dressuurmerries beoordeeld, drie werden bevorderd tot keur- of elitemerrie. Bij de vier- tot en met zevenjarige dressuurmerries stond Johnson-dochter Isabel-Star FH op kop. Een charmante merrie die met een goede beentechniek draafde.

Verhoogd in graad

Bij de driejarige springmerries konden er drie uit drie merries in graad worden verhoogd: hiervan liep Joyko Keysershof op kop. Zij is een dochter van Entertainer die opviel met haar drie goede basisgangen – ze kreeg een 8,5 voor de galop en een 8 voor de draf – en haar souplesse. Daarnaast heeft ze een mooie voorhand. Bij de vier- tot en met zevenjarigen waren de eerdergenoemde Iko Ludine en Galetta Lavsca HJB de merries die vooraan liepen, de enige merries uit vijf aangeboden die werden bevorderd. Hiernaast konden de juryleden nog twee negenjarigen in graad verhogen.

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook