Ga naar hoofdinhoud

Moeder en zoon kampioenen Groninger Paard

Foto: Vereniging Groninger Paard
Op de Nationale keuring van Vereniging Het Groninger Paard in Tolbert is de achttienjarige Modelmerrie Texelien uitgeroepen tot Nationaal Kampioen 2017. Haar zoon Maximus van Vredenheim, met als vader de naar Florida verkochte hengst Macho Polo, behaalde het veulenkampioenschap. Een mooi succes voor eigenaresse Wilma Brinkman van stal Vredenheim uit Grolloo.

In totaal kwamen veertig paarden in de baan. Er werden op deze dag twee merries Preferent verklaard. Bij de merrieveulens werd Beitske (v. Eros) in het zonnetje gezet, een twaalf jarige Stermerrie van Sido van der Werf uit Scharsterbrug.  Bij de hengstveulens mocht de familie Bakker uit Boelenslaan het preferentschap voor de merrie Bonheur posthuum in ontvangst nemen, zij is de grootmoeder van het hengstveulen Glenwood Springs (v. Goedhart).

Model

De driejarige merrie Marieke (v. Bascal) van Margreet de Bruin-Kuipers en de zesjarige merrie Valley Springs (v. Erik T.) van P.G. Bakker werden Model en mochten ook meedingen naar de titel Dagkampioen.

Froucke beste onder het zadel

Bij de ruinen werd de imposante Farao zoon Flint van Samantha Denayere uit Zeeland op kop geplaatst. Verder werd er nog de titel zadelkampioen vergeven aan Leslie Agricola uit Scharsterbrug met haar kersverse Stermerrie Froucke.

KWPN-merrie naar Groninger Paard

De andere 1a geplaatste paarden waren Sandra van de Pasop bij de merrieveulens, Annemay (v. Ernst) uit de Preferente Model Elite merrie Leda (Onno S.) en de twintigjarige goed bewaarde harde merrie Petra (v. Heineke x Ahoy) die dit jaar de overstap gemaakt heeft vanuit het KWPN om door de eigenaar A. van der Burg uit Broekland ingezet te worden als fokmerrie bij het Groninger paard.

Levensvatbare populatie

Het Groninger paard wil graag een levensvatbare populatie van gezonde paarden vertegenwoordigen met een laag inteeltpercentage. Dat zal wel blijven betekenen dat er gefokt moet worden om de grote vraag naar betrouwbare familiepaarden te kunnen bedienen.

Bron Het Groninger Paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.