Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN drastische maatregelen nemen om inteelt tegen te gaan?

[email protected]
Foto: Paardenkrant-Horses.nl
Op de KWPN Hengstenkeuring waren de dressuurhengsten zónder het bloed van Jazz, Ferro en Flemmingh met een lantaarntje te zoeken. Inteelt vormt binnen de Nederlandse dressuurfokkerij dus al een praktisch probleem. Het is tijd voor drastische maatregelen. Bijvoorbeeld door het aantal nieuw goed te keuren hengsten met JFF-bloed te limiteren. Of door buitenlands bloed te promoten. Eens?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jan Greve, Peter Bleeker, Emmy de Jeu

Van: Jan 

Jan Greve, hengstenhouder en fokker Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jan Greve, hengstenhouder en fokker
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dat we veel Jazz, Ferro en Flemmingh in de fokkerij hebben komt vast niet om de inteeltcoëfficiënt op te voeren, maar omdat het de beste verervers zijn gebleken. We moeten ze dankbaar zijn voor hun positieve bijdrage, en niet achteraf verguizen. Eigenlijk droevig dat er niet meer zijn overgebleven. Ik ben helemaal niet bang voor inteelt, het is vaak een wondermiddel om goede eigenschappen vast te leggen. Hoogheid was Oregon x Oregon!! Maar we moeten niet stilzitten. Wij hebben Daily Diamond en Dettori gehaald om hun dressuurkwaliteiten en hun uitzonderlijke evenwichtige interieur. Dat Daily Diamond geheel vrij is van ‘Nederlands bloed’ is mooi meegenomen, maar geen primaire reden geweest.


Van: Peter

Henk Bleeker, fokker Foto: Paardenkrant-Melanie van Dijk
Peter Bleeker, fokker
Foto: Paardenkrant-Melanie van Dijk

Hengsten die bovengemiddeld presteren in hun jonge jaren met aparte nakomelingen op de keuringen, in de IBOP’s en in de jong paardenrubrieken vallen op. Zij worden door de fokkers steeds vaker ingezet en naarmate hun populariteit stijgt ook nog eens op steeds betere merries gebruikt.
Zij verbeteren het gemiddelde van de populatie en enkelen zullen de status van stempelhengst bereiken. Het is dus logisch dat zij in de afstamming van de aangeleverde jonge hengsten in allerlei combinaties een steeds grotere rol gaan vervullen. Dat is op zich niet erg. Zij hebben de paardenpopulatie op het niveau gebracht wat wij nu kennen. En wij hebben deze nafok ook nodig om hun vaders, dan wel grootvaders op te volgen. Ook is het voor de hengstenkeuringscommissie natuurlijk erg moeilijk kwaliteitsvolle dieren met JFF-afstamming te negeren. Maar als het verwantschap zo groot wordt, dat wij van inteelt kunnen spreken wordt het gevaarlijk.
Echter de top van de dressuurfokkerij in Duitsland en Denemarken kampt met hetzelfde probleem, dus inbreng van dat bloed brengt slechts en tijdelijke oplossing en dan kunnen wij aan de JFF-combinaties een D toevoegen. Limiteren is betutteling en voor mij geen oplossing. Stimuleren is veel beter, dus ‘vreemd bloed’ kansen geven is dan ook de enige weg.
Maar wat wil de klant, de afnemer van deze fokproducten? Indien de markt een op het eerste gezicht wat exotisch gefokt veulen niet wil kopen heeft de fokker een probleem. De markt vraagt om jonge paarden met een in hun ogen hoge verwachtingswaarde. En dat maakt paarden met een JFF- en D-afstamming gewild. De kopers moeten inzien, dat ook paarden met een iets andere afstamming in de toekomst misschien net zo excellent kunnen presteren als bijvoorbeeld een Cosmo of een Verdades.


Van: Emmy 

Emmy de Jeu, fokster Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Emmy de Jeu, fokster Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik ben het ermee eens dat de tijd is aangebroken om drastische maatregelen te nemen, maar ik zou niet zo goed weten hoe. We kunnen niet één-twee-drie een heel nieuwe generatie vreemd bloed tevoorschijn toveren. Het promoten van buitenlandse hengsten zal ons niks nieuws brengen. Je kunt niet ongelimiteerd buitenlands bloed zoals Donnerhall, Sandro-Hit en Florestan gebruiken, want dat zit al verweven in onze fokkerij. En ook dat buitenlandse bloed bestaat weer uit hetzelfde bloed. Niet alleen in Nederland is dit een groot probleem in de fokkerij, maar ook in West-Europa en met name in Duitsland en Denemarken. Misschien zou dit op Europees-niveau opgelost moeten worden.
We zien toch dat veel fokkers terugpakken op bewezen, bekende hengsten. Dat zou kunnen omdat er ook in de nieuwe jaargangen hengsten JFF-bloed achter zit. Er zijn wel jonge hengsten die ander bloed hebben en eruit springen, maar dat komt weer uit de Duitse fokkerij. De fokkers zullen dus eerst een paard moeten fokken dat ander bloed heeft voordat je het in de fokkerij kunt gaan gebruiken. Als er geen ander bloed voorhanden is, kan de hengstencommissie dat ook niet keuren.

Deze [email protected] verscheen donderdag 15 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

5 reacties op “Moet het KWPN drastische maatregelen nemen om inteelt tegen te gaan?

 • Sylvie Verbeek

  Kan mij helemaal vinden in de mening van Peter Bleeker.
  Bij een excellent dressuurveulen met een wat aparte maar zeer bewust gekozen afstamming (Duitse dressuurhengst x sterk bewegende merrie van franse springvader en KWPN moeder) wordt door keurmeesters gevraagd hoe je erbij komt om een dressuurhengst op een springmerrie te zetten!
  Dezelfde combi leverde al eerder een zeer opvallend paard waar regelmatig naar gevraagd wordt voor de verkoop. Anders durven denken zal vooral bij het KWPN gewaardeerd moeten gaan worden, het blijven toch vaak de ‘oude’ stokpaardjes die het fokbeleid bepalen!

 • jos wouters

  Helemaal eens met Jan Greve.
  Inteelt is niet verkeerd,ik kocht een casco merrie bij een geitenboer,die hadden al jaren beste melk en vlees van de geiten en deden jaren lang al inteelt.Ik vertelde hem dat ik de casco concorde met larino ging dekken,oh inteelt,durf je dat .Ben er heel blij mee geweest en nog top nakomelingen,en gezond.

  Over jonge hengsten ,ik denk dat deze weinig of niet gebruikt worden om een paar redenen,
  1) te hoge dekgelden
  2)wanneer een jonge hengst al vlug tegenvalt wordt hij gecastereerd of verkocht.
  Ik vind dat jonge hengsten niet al te veel gebruikt moeten worden,en eerst maar presteren moeten,een limit van 30-40 dekkingen,en dan kunnen we sport en nafok beiden over 3 jaar beoordelen.Blijkt het dan mee te vallen dan of zeer goed te zijn dan deze hengst ook inzetten voor de fokkerij,en zal hij ook gebruikt worden.

 • Irene

  Misschien keurmeesters eens vervangen door mensen met een ruimere blik? Heb bij de springpaarden een beter gevoel als dressuurpaard dan bij die getructe hengsten die met hun voorbeen zwaaien en het achterbeen achter de massa plaatsen. De hele dressuurwereld wordt er in meegesleept. Juryleden beoordelen een proef positief als het voorbeen maar zwaait en er achter niks of weinig gebeurt. Wordt tijd dat er eens wat “oude rotten” opstaan en de boel wakkerschudden. Misschien eens mensen van stamboeken of organisaties die die ver van het KWPN afstaan en geen belang bij KWPN hebben een gastkeuring laten doen. Vermoed dat de uitslagen dan anders worden. Bekende grootheden praten met de massa mee om aan het werk te blijven, dus daar heb je weinig aan.

 • Irene

  O ja, en eens blind keuren, dus van tevoren geen afstamming, fokker of eigenaar bekend maken.

 • Gerrit Bras

  Inteelt hoeft helemaal niet zo,n probleem te zijn maar het vergt veel kennis over bloedlijnen wat kan en wat niet.Double D is een begrip in Duitsland en geeft geweldige resultaten. Als het karakter een probleem is wat in Nederland momenteel erg speelt is het niet slim om in te telen op de voornaamste veroorzaker van dit probeem, Jazz. Gelukkig zijn er in het buitenland bloedlijnen zoals,Florestan, Rubinstein, Totillas ,Donnerhall en de Trakehners die voor een evenwichtige fokkerij kunnen zorgen. De populatie is groot , het is enkel een kwestie van de juiste keuzes maken. De hengsten die dit jaar gekeurd zijn zullen het daarom niet gemakkelijk hebben om veel nakomelingen te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook