Ga naar hoofdinhoud

Sterren voor Gerd Sosath

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2016 Deze serie gaat van start in Duitsland. Want daar worden fokkers al in december zenuwachtig. En in februari moet er toch al wel gedekt worden. Want met een laat veulen blijf je zitten. Lekker in april en mei de hele dag de wei op om de osteochondrose de kop in te drukken, daar hebben onze Duitse vrienden nog nooit van gehoord. Dus verzeilde ik half februari op een zaterdagavond in Vechta, in het Oldenburger Pferdezentrum. Te ‘gast’ bij Gerd Sosath.

Koffie & Cake

Voor de gastvrijheid kan ik geen sterren kwijt. Een Duitse hengstenshow kost klauwen met geld! Het ontvangstcomité bestaat uit drie vriendelijke dames achter een toonbank die onderling het alfabet hebben verdeeld.
“Hoe is uw naam?”
Ik had natuurlijk kunnen antwoorden: ‘Mystery Fokker’, maar tap uit een ander vaatje. “Waarom wilt u dat weten?”
Dan zegt de vriendelijke dame dat de hele hengstenshow op voorhand is uitverkocht. “Klanten van meneer Sosath krijgen een paar vrijkaarten, alle andere kaarten zijn in de voorverkoop al gereserveerd. Helaas hebben we maar 2000 zitplaatsen tot onze beschikking.”

2000 plaatsen op voorhand al uitverkocht! Ik moet me de hele avond met een staanplaats tevreden stellen, hang om m’n stramme knieën te ontzien wat tegen een muur.
Gratis koffie en cake – het minimale waarop Hollandse hengstenhouders hun gasten onthalen – ho maar! De koffie kost 2 euro, cake kennen ze niet, wel Kuchen a raison van 3,50.
Buiten in de kou is Pommes mit Bratwurst te koop. Die word je geacht naar binnen te werken aan zo’n gezellige lange Duitse tafel. Bij twee graden Celsius.

Nul sterren voor gastvrijheid!

Parkeren & Plassen

Daar staat de geweldige infrastructuur van het Oldenburgse paardencentrum tegenover. Droog parkeren op simpele loopafstand, de Duitser doet er onder zeer hygiënische omstandigheden zijn fokkersplas. Alles is perfect geregeld, inclusief de royale beschikbaarheid van een handige dekbrochure op binnenzakformaat. Overal in het paardencentrum hangen beeldschermen die de afstamming van de betreffende hengst laten zien. Video’s geven nadere informatie over internationaal springende grootmoeders en commercieel dravende nakomelingen.

Minder dan vijf sterren is niet op z’n plaats.
*****

Rondje voor de fokkers

Zelden heb ik zo’n informatief rondje voor de fokkers meegemaakt. Gerd Sosath himself vertelt het hele verhaal. Waarom hij die hengst bij die merrie heeft gedaan en wat dat dan heeft opgeleverd. Wat de mindere eigenschappen van zijn hengsten zijn en hoe ze daar thuis in de training aan werken. Wat voor een soort merrie het beste bij een bepaalde hengst past. Eén grote masterclass van een op-en-top paardenman met een berg expertise in zowel sport als fokkerij. Zéér leerzaam. Kunnen de Nederlandse hengstenkeuringscommissies een puntje aan zuigen.

Deze geweldige avond levert de volle mep aan informatiesterren op.
*****

Meet & Greet

Kort na afloop van de show is het Oldenburger Pferdezentrum uitgestorven. Maar in de tent daarnaast gaat het feest tot half drie ’s nachts verder. In de stallen kunnen de hengsten van nabij worden bekeken en Gerd Sosath loopt zich de benen uit het lijf om fokadvies te geven. De volgende dag geeft hij met een rauwe stem persoonlijk aan de telefoon zijn ideeën over de juiste aanparing. Niets minder dan een persoonlijke stoomcursus sportpaardenfokkerij.

****

Eindbeoordeling

Geweldige avond gehad. Alleen m’n knieën denken daar anders over. In de auto komt het stramme lijf weer tot rust, mijn hoofd neemt een boel kennis en ervaring op het snijvlak van sport en fokkerij mee terug naar Nederland. Eén sterretje aftrek voor de dure Kafé und Kuchen en het kou lijden bij de vette hap. Voor de rest een absolute aanrader voor volgend jaar. Maar uhhh… vroegtijdig boeken!!

Gemiddelde sterrenoogst: **** (Omdat het zo’n geweldige avond was naar boven afgerond.)

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker.

5 reacties op “Sterren voor Gerd Sosath

  • jos wouters ruiter fokker

    Beste,

    Wat ik hierboven lees wat u beschrijft is niks nieuws ik ga er al een paar jaar naar toe top avond.
    En zoals u het beschrijft zo is het.
    Twee jaar geleden bij de roshoeve in Belgie gaan kijken ,wist niet wat er gaande was,topdrukte mooie show en de rest was helemaal nieuw.
    Al het drinken en t het eten was vrij( gratis) zo druk feestje erna en je kon ook daar de stal in.Kunnen we in Nederland nog wat van leren.

  • Verhoef

    Leuk initiatief deze test.

  • TR

    Is er wellicht een video beschikbaar Mystery Fokker, van de introductie door Gerd Sosath?

  • wouter

    Omgedraaide wereld wordt het hier.. artikels schrijven kan nu anoniem.. commentaren enkel als naam en email bekend is..
    nou ja… hou bij het lezen dus volgende quote in het achterhoofd.. never bite the hand that feeds you..

  • Ton

    Mooi stukje, beschrijft wel de sfeer van de hengstenshows bij onze Oosterburen.
    Afgelopen zondag (weer) naar de ‘Hengstvorführung’ van Paul Schockemöhle. Ook daar de ‘grote meester’ die zelf een paar duidelijke rollen heeft die dag. Tijdens de presentatie van de springhengsten staat hij zelf in de ring en stuurt bij, waar nodig. Prachtig om te zien hoe groot de betrokkenheid van iedereen is. Geen gratis koffie of koek (so what…), wel een uitgebreide keuzemogelijkheid op het gebied van eten en drinken in de tent. Als je liever worst eet, crepe of een boterham ham kon je ook buiten terecht.
    Prachtige, soepel verlopende, show gezien. 3 uur lang tophengsten langs zien komen. Klein springparcours in 30 seconden opgebouwd en afgebroken/afgevoerd zien worden. Goede verdeling in tijd en aandacht tussen spring- en dressuurhengsten.
    Ook deze show, die 2 x gehouden wordt, was compleet uitverkocht. Hopelijk heb ik volgend jaar zitplaatsen, maar mensen die met Schockemöhle-zaad fokken gaan nu eenmaal voor om te zitten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.