Ga naar hoofdinhoud

Nederlands succesvolste Trakehner merrie overleden

Easy Game, hier onder Theo Hanzon. Foto: Paardenkrant-Horses.nl

De achttienjarige Trakehner merrie Evita is ruim een week geleden overleden. De dochter van elitehengst Schwadroneur is jarenlang de meest succesvolle fokmerrie binnen de Nederlandse Trakehnerfokkerij geweest. Ze tekende onder andere voor het moederschap van de goedgekeurde hengsten Easy Game (v. Gribaldi) en Duke (v. Zhivago). Na het constateren van een onherstelbare peesblessure werd besloten haar te laten inslapen.

In 1998 schonk de merrie Elica (v. Cannon Row xx) in Denemarken het leven aan Evita. Ze won zelf haar Stutenleistungsprüfung met gemiddeld een 8,46 en was in 2001 de duurste merrie in de veiling van de Trakehner hengstenkeuring in Neumünster. Daarbij ging ze over in Nederlandse handen en vertrok ze, drachtig van Kaiser Wilhelm, naar de stallen van Flip Willemsen in Bergharen.

Evviva

Uit die combinatie werd in 2002 Evita’s eerste nakomeling geboren, merrieveulen Evivva. Haar successen begonnen al vroeg, op de stamboekkeuring van het TCN (Trakehner Contact Nederland) werd ze met verscheidene negens en tienen opgenomen en gekroond tot winnares van de Arie Timmer Wisselbokaal, een beker die in de jaren daarna nog vele keren met dochters van Evita mee naar huis zou gaan.

In 2005 zette Evivva haar succes voort, ze won, met wederom tienen, de merriekeuring in Rheinland en later dat jaar werd ze ook kampioensmerrie in Neumünster. Elvira, haar halfzusje van Partout, wordt datzelfde jaar geboren en zij herhaalt op haar beurt de prestaties van Evviva in het jaar 2008.

Dochters

Evita bracht voornamelijk dochters voort en kreeg uit elf dekkingen, waarvan twee via embryotransplantatie, slechts twee hengsten. De in 2003 geboren Easy Game gaat inmiddels als elitehengst door het leven. Zijn halfbroer Duke is goedgekeurd in Oldenburg.

Verder werden er uit Evita drie dochters uit Hofrat geboren, twee van Windsor en één van Gribaldi. Bijna al haar dochters hebben de staats- en verbandspremie.

Landesschau

In 2012 werd ze op de zevende editie van de Trakehner Landesschau Rheinland, het grootste evenement dat eens in de zeven jaar plaatsvindt, vertegenwoordig door haar dochters Evviva, Elvira en Elize (v. Hofrat).

Elvira won daar de kampioenstitel die haar moeder zeven jaar daarvoor nog won. De Evita-familie werd, vanzelfsprekend, dan ook kampioen bij de families. Evita’s eigenaar overleed enkele jaren daarvoor en kon er niet bij zijn om dat succes te vieren.

Een aantal jaar geleden wisselde Evita voor de laatste keer van eigenaar, toen verkocht Jikkie Willemsen haar naar België.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/TCN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook