Ga naar hoofdinhoud

Veel Nederlandse invloed op Deense hengstenkeuring

Blue Hors Zack (v. Rousseau) met Daniel Bachmann-Andersen - Foto: Bluehors.dk

Nederlands bloed is goed vertegenwoordigd op de Deense hengstenkeuring, die van 8 tot 12 maart plaatsvindt in Herning. Op de voorselectie voor de keuring ontvingen onder andere vijf Blue Hors Zack-zonen en vier Blue Hors Don Olymbrio's een uitnodiging voor de keuring. Bij de springhengsten verschijnen onder meer zonen van Bøgegårdens Dicapo, KannanUntouchable, Warrant en Zirocco Blue VDL in de baan. 

In totaal zijn er op de voorkeuringen 35 dressuurhengsten en zeventien springhengsten geselecteerd. Zack is het best vertegenwoordigd met vijf zonen op de keuring, al doet zijn stalgenoot Don Olymbrio niet veel voor hem onder met vier zonen op de keuring.

Sir Donnerhall II

Datzelfde aantal is er voor Sir Donnerhall II, het toekomstpaard van Morgan Barbançon. Sir Donnerhall II werd in 2011 voor 250.000 euro werd verkocht aan Andreas Helgstrand op de veiling in Vechta. Hij won een jaar later brons op het WK voor jonge dressuurpaarden en Andreas Helgstrand verkocht de hengst in 2013 door aan de familie Barbançon.

In dat jaar stond hij ter dekking bij Helgstrand en vier van zijn zonen uit die jaargang verschijnen nu op de Deense keuring. De Sir Donnerhall II-zonen komen uit moeders van Milan, Don Crusador, Induc en Graf Anhalt.

Sezuan uit Tørveslettens Stamina

Andreas Helgstrand kreeg onder andere Tørveslettens Sylvester geselecteerd. Deze zoon van drievoudig Wereldkampioen Sezuan komt uit Andreas Helgstrands Grand Prix-merrie Tørveslettens Stamina (v. Stedinger), die zelf ook twee keer in de finale van de WK voor jonge dressuurpaarden liep.

Verder komt Helgstrand ook met een Nederlands gefokte hengst op de keuring. Deze Juliovanck PP (El Capone x Londonderry) komt uit de fokkerij van de familie Poppelaars uit Heusden. Andere KWPN-hengsten met nafok op de Deense keuring zijn Apache, Dream Boy, Bon Bravour en Franklin.

Lagavulin

Bij de springhengsten is Lagavulin (Ludwigs As x Stakkato Gold x Graf Grannus) met vier zonen op de keuring topleverancier. Deze achtjarige hengst was eind 2012 samen met Spitfire Z de beste springhengst in de Deense verrichtingstest. Achtjarig is ook de KWPN-gefokte Bøgegårdens Dicapo, de kampioenshengst van Oldenburg-International in 2011. Van hem werd er ook één zoon geselecteerd.

Dat geldt ook voor Kannan, Untouchable, Warrant en Zirocco Blue VDL. De Zirocco Blue-zoon (Bøgegårdens Zidan) werd overigens in Nederland door R.F. Waninge uit Dwingeloo gefokt uit de merrie Tre Chique (Indoctro x Ahorn).

In België werden Agram van ’t Vossenhof Z (Asca Z uit de GP-merrie Caloma II Z Carthago x Libero H, fokkers: P & A Verwaest-Lambrechts uit Retie) en Action Man Z (Action Breaker x Calvados Z x Sandro Boy, fokker: Ann van Heyst uit Poppel) geboren.

Klik hier voor de volledige lijst

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook