Ga naar hoofdinhoud

Negro: van afgewezen hengst naar preferente vererver

Exclusief
Twee jonkies: Gertjan van Olst en Negro (v. Ferro) in 2000 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De 22-jarige preferente Negro (v. Ferro) is nu een van de paradehengsten van de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij en kreeg van het KWPN de titel 'Hengst van het Jaar'. Op de dynamische HorseTelex Results Ranking steeg hij deze week door naar een vijfde plaats en daarmee is hij de best verervende KWPN goedgekeurde hengst van dit moment. Maar zijn talent als Grand Prix-paardenmaker werd niet direct herkend: als driejarige werd hij in eerste instantie afgewezen. 

5 april 1995 werd Negro geboren met de naam Novabor, waarbij ‘bor’ stond voor Borgers, de achternaam van zijn overleden fokker, Wouter Borgers uit Lunteren. Borgers fokte Negro uit de merrie Fewrie (Variant x Gondelier x Centurio x Heergraaf), die hij in 1988 had gekocht bij Rini Biemans.

Een jaar later stierf Wouter Borgers en daarmee werd Negro – als oogappel van Wouter – nog waardevoller voor de familie Borgers. Daarom bereidden Borgers’ kinderen Evert, Gerda en Evelien zelf voor op de keuring, als een eerbetoon aan hun vader.

Henk van Tuyl

Op de centrale hengstenkeuring werd Negro niet aangewezen voor het verrichtingsonderzoek met als reden dat hij ‘te klassiek, te Gelders’ was. De aanwezigen op de tribune zagen het talent van de hengst wel en de familie Borgers werd bestormd door mensen die Negro wilden kopen. Alleen Henk van Tuyl liet zich niet afschrikken door de hoge prijs en werd de nieuwe eigenaar van Negro.

Herkeuring

Van Tuyl haalde Negro direct naar zijn stal en meldde de hengst aan voor de herkeuring, die toen voor het eerst werd georganiseerd. Daar werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en Gertjan van Olst, die tegenwoordig in een adem met Negro wordt genoemd, kocht zich voor de helft in toen hij Negro zag lopen in het verrichtingsonderzoek.

Van Olst was al voor de hengstenkeuring bij de familie Borgers geweest voor Negro, maar toen wilde de familie niets weten van verkoop.

Lees het hele levensverhaal van Negro deze week in Paardenkrant-Horses.nl. Klik hier voor de digitale versie.

Nog geen abonnee? Klik hier

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!