Ga naar hoofdinhoud

Drie Friese hengsten goedgekeurd

In Ermelo vond afgelopen zaterdag de eindbeoordeling van de aangespannen disciplines van het centraal onderzoek plaats. Van de vijf Friese hengsten die deelnamen aan de beoordeling, behaalden drie hengsten hun dekbrevet.

De eerste goedgekeurde hengst is de negenjarige Cas van het Hoksent (v. Adel). Hij rondde het verkorte karakteronderzoek positief af en gaat voortaan als Anders 451 door het leven. De jury vond de hengst een zeer jeugdig ogende, rastypische hengst, die iets meer langgelijnd zou mogen zijn. Peter Spahn brengt Anders binnenkort uit in de Grand Prix, met het oog op de wereldruiterspelen in Kentucky.

Ook de vierjarige Reinder (v. Aan) behaalde zaterdag het dekbrevet. Reinder behaalde nette punten bij de menproef en onder het zadel . Reinder is een royaal ontwikkelde, langgelijnde hengst met een mooie voorhand. Als tuigpaard mag hij iets meer front hebben.

Sjouke, de vierjarige zoon van Doaitsen, behaalde in Ermelo de hoogste punten voor zowel de rij-, men- als de tuigproef. Voor alle proeven kreeg hij een 7,5 en daarmee is hij goedgekeurd. Sjouke viel vooral op door zijn fijne karakter en goede inzet.

Twee hengsten gingen zaterdag zonder dekbrevet naar huis. Sybrand Hof (v. Brandus) behaalde vorig jaar 79 punten onder het zadel. Tijdens de men- en tuigproef kon de hengst de jury niet overtuigen. Hij kwam te kort in het achterbeengebruik en beschikte volgens de jury over te weinig inhoud. Ook voor Ruben van Erve Poortstad (v. Aan) viel zaterdag het doek. Het ontbrak de hengst aan kracht en balans, waardoor het bewegingsritme te hoog lag.

Bron: Het Friesch Paarden-Stamboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.