Ga naar hoofdinhoud

De Niro en United voeren HorseTelex Rankings aan

Exclusief
De eind 2017 overleden De Niro heeft Rubin-Royal weer van de troon gestoten. De 51 in de internationale dressuursport actieve nakomelingen van De Niro bezorgden hun vader de hoogste IPV over 2017. Rubin-Royal moest zijn koppositie van 2016 dus afstaan, maar fokkerijtechnisch staat de Rohdiamant-zoon er zeker niet zwakker voor. Op de A-ranking staat zijn volle broer Romanov namelijk op de derde plaats, een uniek gegeven. Op de B-ranking (hengsten met nafok tot 12 jaar/minimaal 10 nakomelingen) is KWPN'er United de nummer 1.

Opvallend is de invloed van de Hannoveraanse hengst Akzent II (Absatz x Waidmannsdank xx x Ferdinand) in de top van de HorseTelex wereldranking. Bij De Niro is Akzent II moedersvader en bij de nummers 2 en 3, volle broers Rubin-Royal en Romanov, staat hij in de derde generatie op het papier.

D, F, R en S-bloed

Verder is in de top het bloed van Donnerhall (De Niro op 1, Don Schufro op 4, Don Frederico op 11, Diamond Hit op 12, Don Romantic op 13 en Dimaggio op 17), het F-bloed van Furioso xx (via Jazz op 6, Rousseau op 8, Florestan I op 10 en Johnson op 14), het R-bloed van Rubinstein (Rubin-Royal op 2, Romanov op 3, Rotspon op 16 en OO Seven op 18), en de nafok van Sandro Hit (zelf op 5 en verder Stedinger op 7 en Sir Donnerhall op 19) goed vertegenwoordigd. De enige hengsten die niet voortkomen uit een van deze vier vaderlijnen zijn Gribaldi (v. Kostolany) op 9, Londonderry (v. Lauries Crusador xx) op 15 en Flemmingh (v. Lacapo) op 20.

Broers

De door Harli Seifert gefokte volle broers Rubin-Royal en Romanov laten met hun tweede en derde plaats zien dat prestatie genetisch verankerd is in de combinatie van Rohdiamant met de merrie Rumirell (Grundstein x Akzent II). De combinatie die overigens in totaal zes goedgekeurde hengsten opleverde. Naast Rubin-Royal en Romanov staat ook Blue Hors Rockefeller nog ter dekking.

Naast deze twee hengsten staan er nog twee broers in de top-20 van de HorseTelex wereldranking. Sandro Hit, diens nafok het afgelopen jaar internationaal aan een opmars begon en zijn halfbroer Diamond Hit (v. Don Schufro). Beide hengsten komen uit de in 2017 overleden merrie Loretta (Ramino x Welt As). Diamond Hits vader Don Schufro staat zelf op 4 op de A-ranking en heeft naast Diamond Hit (plaats 12) nog een zoon in de top-20: Don Romantic op 13.

Sandro Hit

Net zoals Don Schufro staat zijn leeftijdsgenoot Sandro Hit zelf hoog op de ranking (5e plaats) en heeft hij tegelijkertijd ook al opvolgers klaarstaan: Stedinger (op 7) en Sir Donnerhall I (op 19) op de A-ranking. Op de B-ranking is het bloed van Sandro Hit ook goed vertegenwoordigd met San Remo (Sandro Hit x Donnerhall) op 2, Sir Donnerhall I op 4, Spielberg (Sunny-Boy x Rosier) op 7 en San Amour (Sandro Hit x Plaisir d’Amour) op 12.

United

Op de B-ranking staat United (Krack C x TCN Partout) van Joop van Uytert, Team Nijhof en de gebroeders Brouwer op 1. Zowel Joop van Uytert als Team Nijhof hebben op deze B-ranking nog een paar ijzers in het vuur. Team Nijhof met Johnson op 3 en Spielberg op 7 en Joop van Uytert met Vivaldi op 5. Op de A-ranking valt Vivaldi nog net buiten de top 20 (21ste plaats).

Krack C-bloed

De afgelopen jaar overleden Krack C is goed vertegenwoordigd op de B-ranking. Naast United en Vivaldi staat ook Tuschinski in de top 12 met een 11e plaats. Het bloed van Sandro Hit komt vier keer voor, D-bloed een keer (Dancier), F-bloed twee keer (Johnson en Fidertanz), het bloed van Gribaldi een keer (Blue Hors Hotline) en het Franse Q-bloed via Quaterback een keer.

Lees volgende week woensdag in De Paardenkrant een uitgebreide analyse van de HorseTelex Rankings 2017. 

Klik hier voor de volledige rankings (alleen voor abonnees)

Klik hier voor uitleg over de HorseTelex Results-ranking

Bron: HorseTelex Results

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.