Ga naar hoofdinhoud

Norbert Boley: ‘Nieuwe dekgeldregelingen voor fokkers’

In een interview op de website van het Holsteiner Verband kondigt de directeur van de afdeling hengstenhouderij van het Holsteiner Verband Norbert Boley enkele nieuwe maatregelen aan. Het moet voor de fokkers aantrekkelijker worden om bij zowel jonge als oudere hengsten van het Holsteiner Verband te dekken. 

De afdeling hengstenhouderij van het Holsteiner Verband heeft een nieuw afrekeningssysteem voor dekgelden van hun hengsten gemaakt, het ‘drie-fasen-model’.

Drie fasen

Norbert Boley zegt hierover: “We hebben het betalen van dekgelden door de fokkers opgesplitst in drie fasen. De fokker betaald een standaardbedrag van 350 euro (voor Casall 700 euro) bij een dekking. Op 15 september is de fokker bij dracht van de merrie het geld aan het stamboek verschuldigd. De fokker moet een dierenartsverklaring overleggen als de merrie niet drachtig is. De derde fase is het betalen van veulengeld bij de geboorte van een levend veulen.”

Fokkers ontlasten

Het Holsteiner Verband heeft hiertoe besloten na veel gesprekken die met de fokkers zijn gevoerd. Boley: “We willen de fokkers zo ontlasten die geen levend veulen hebben gekregen. Andere hengstenhouders werken al langer met dit systeem en met succes.”

Dekgeld jonge hengsten laag

“De financiële risico’s voor de fokkers worden zo geminimaliseerd”, vervolgt Boley. “De prijzen voor onze jonge hengsten houden we bewust laag en maken daarin geen onderscheid. Hierdoor moeten onze jonge hengsten de kans krijgen zich voor de fokkerij te bewijzen.”

In het interview spreekt Norbert Boley zich ook uit over de kansen, maar ook de risico’s van de verschillende en nieuwe voortplantingstechnieken.

Bedreiging

Boley: “In principe willen we de moderne methoden, zoals embryotransplantatie, bevorderen. Daar staan wij positief tegenover. Maar er zijn ook methoden die we als hengstenhouder als bedreiging zien. Bijvoorbeeld, de ICSI-methode waarbij voor de bevruchting van een eicel slechts één zaadcel wordt gebruikt. Het is dus mogelijk om een groot aantal inseminaties uit één rietje te produceren. Dit kan leiden tot de economische ondergang van hengsteneigenaren. We hebben daarom besloten om drachtigheden te verkopen en geen inseminaties. De controle op het gebruik van sperma moet strenger zijn.”

Bron Holsteiner Verband

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook