Ga naar hoofdinhoud

NRPS prestatie-fokpredicaat voor Zento

Zento (v. Quasimodo Z), hier onder Tyler McKee
De Quasimodo Z-zoon Zento, gefokt uit de moeder van Dobel's Cento, fokt als een tierelier. Dat bleek al uit de statistieken van HorseTelex Results, daar was hij – hoewel hij geen grote aantallen nakomelingen heeft – vorig jaar de nummer 3 van de E-ranking. Die fokprestaties zijn het NRPS, waar de hengst goedgekeurd is, ook opgevallen. Op de NRPS Showdag kreeg Zento afgelopen weekend het prestatie-fokpredicaat. 

Het verhaal van Zento begint bij de in 2012 onverwachts overleden Ad Goeijers van Stal Bessemeind. Zento’s vader Quasimodo Z (v. Quidam de Revel) was de oogappel van Goeijers. Quasimodo Z komt uit de bekende merrie Caloma Z (Carthago x Libero H), die op latere leeftijd ook op Stal Bessemeind stond en onder stalruiter Morten Djupvik succesvol was op het hoogste niveau. Goeijers’ motto was: ‘fokken is geen gokken, maar prestatiegenen bij elkaar brengen’.

Quasimodo Z

Uit de internationale uitslagen van vandaag de dag blijkt die vlieger voor Quasimodo, die zelf ook op 1,50m succesvol was met Djupvik, op te gaan. Hij doet het goed in de fokkerij: het afgelopen jaar sprongen 116 nakomelingen van hem internationaal en brachten hem met hun prestaties tot een 19e plaats op de dynamische HorseTelex A-ranking (voor hengsten met nafok van alle leeftijden/minimaal 100 nakomelingen) en op de B-ranking staat hij zelfs op de 5e plaats (nafok t/m 15 jaar/80 nakomelingen).

De moeder van Cento

Daarbij moet ook gezegd worden dat Goeijers zijn oogappel in het begin een handje hielp. Hij zocht de beste merries en vond onder andere Viola XI (Caletto II x Liguster x Loewenjaeger), de moeder van Dobel’s Cento (v. Captitol I), die onder Otto Becker twee Olympische teammedailles pakte en bijna 2 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar liep. Goeijers kreeg het voor elkaar om de merrie te leasen en dekte uiteraard met Quasimodo Z. Uit die dekking kwam op 22 april 2004 Zento.

Afgewezen bij KWPN

Op de KWPN 1e bezichtiging in Ermelo in 2006 maakte Zento de belofte waar, hij sprong fantastisch. In februari 2007 in Den Bosch ging het minder en liet de KWPN hengstenkeuringscommissie hem staan in de 3e bezichtiging. “De hengst heeft een goede moederlijn, toont veel vermogen op de sprong maar de bemerkingen op de bouw van het achterbeen staan aanwijzing op dit moment in de weg”, zei de jury destijds bij de afwijzing.


Zento werd daarna bij het NRPS en in Oldenburg goedgekeurd en liep in het najaar van 2007 zijn 70-dagentest in Adelheidsdorf. Hij slaagde met een springindex van 124,23 met onder andere een 9,5 voor het parcoursspringen, een 8,5 voor het vrijspringen en een 8,67 voor de aanleg als springpaard.

Fokkerij

Succesvolle nakomelingen van Zento zijn AD Danique (Alberto Zorzi), Daveau (Jonathan Miller) en Day Dream (Jimmy Torano). Die laatste won overigens in 2013 de Vion Cup voor vijfjarige springpaarden onder Willem Greve. Aan dit drietal – en nog 26 andere nakomelingen die internationaal springen – dankt Zento zijn nieuwe NRPS-predicaat.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.