Ga naar hoofdinhoud

NRPS test alle hengsten op WFFS

Gepraat en geschreven wordt er genoeg over het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), maar het NRPS is van mening dat actie nodig is en zet de eerste stappen. Wat de symptomen zijn en hoe de ziekte vererft, is inmiddels bekend, maar er is nog veel onduidelijkheid. Niemand weet bijvoorbeeld in welke mate deze aandoening reeds verspreid is. Dat zorgt – midden in het dekseizoen – voor onrust bij de fokkers.

Het NRPS heeft daarom besloten alle door het NRPS goedgekeurde hengsten, paarden én pony’s, te laten testen op WFFS. De hengstenhouders zijn hiervan al op de hoogte gebracht. Van de meeste van deze hengsten is, volgens van Haeringen Laboratorium, reeds genoeg materiaal aanwezig om de test uit te voeren. Op dit ogenblik wordt al het materiaal uit de archieven verzameld waarna het getest zal worden.

Zeer goede voorlichting

Het NRPS krijgt na ca. 14 dagen bericht van het laboratorium welke hengsten negatief en welke hengsten positief getest zijn. Deze uitslag wordt eerst persoonlijk met de hengsteneigenaren besproken, waarna eigenaren van eventuele positief geteste hengsten kunnen bepalen welke maatregelen zij nemen. Uiteindelijk streeft het NRPS er naar alle fokkers te informeren welke hengsten vrij zijn van de aandoening, maar alleen in combinatie met zeer goede voorlichting. De eerste reacties van hengstenhouders zijn positief.

Merriehouders de gelegenheid bieden

Het is ook de bedoeling binnenkort de merriehouders de gelegenheid te bieden om hun merrie of veulen te laten testen. NRPS-voorzitter Ronald Funke Küpper: “We gaan er van uit dat het slechts enkele geïsoleerde gevallen betreft, maar als we nu geen actie ondernemen, komen we daar nooit achter. En krijgt de aandoening de kans zich verder te verspreiden. Wij werken in het belang van de fokkers én de fokkerij”

Bron Persbericht NRPS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “NRPS test alle hengsten op WFFS

  • Johan

    Zie eerdere reactie, NRPS bezig met WFFS beleid, dit stamboek neemt zijn fokkers, hengsteneigenaren wel serieus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook