Ga naar hoofdinhoud

NRPS-verrichtingsonderzoek gestart

Gisteren vond op het KNHS-Centrum de eerste beoordelings plaats van het NRPS-verrichtingsonderzoek. Op de eerste dag werden de hengsten door de hengstenkeuringscommissie geïnspecteerd, klinisch gekeurd door de stamboekveterinairen en in de drie basisgangen onder het zadel getoond. Negen rijpaarden en vier ponyhengsten hebben deze dag compleet doorlopen.

De verrichtingscommissie was in grote lijnen tevreden over wat ze te zien kregen. De negen rijpaardhengsten zijn Grenoble DN (Gaillard de la Pomme x Capitol II), Carcassonne DN (Cardento x Quite Easy I), Zeppe Blue (Zirocco Blue VDL x Casantos), Cormac Z (Caretano Z x Ikoon), Hilton (Harmony x Voltaire), en de dressuurhengsten Forty (UB40 x Contango), Well Done (Wup x Florestan I), Romanus (Rubiquil x Havidoff) en Crosby (Chippendale x Flemmingh).

For Your Pleasure (For Pleasure x Polydor), Estrello (Astrello x Lupicor) en Very Well Semilly (Mylord Carthago x Le Tot de Semilly) hadden dispensatie voor deze eerste keer. Deze hengsten lopen al in de sport en de eerste beoordelingsdag is alleen bedoeld om te controleren of de hengst goed zadelmak is en zich gewillig laat bewerken. Forty had ook om deze reden dispensatie; deze hengst heeft Pavo finale voor vierjarige dressuurtalenten gelopen, maar werd nu toch aansprekend door Jennifer Sekreve voorgesteld aan de verrichtingscommissie.

De driejarige rijpaardhengst Fideniro (Fidertanz x De Niro), in januari nog door het publiek aangewezen als de hengst met de Beste Draf, heeft een jaar uitstel gekregen omdat hij op dit moment nog te jeugdig is.

Ponyhengsten hoeven pas deel te nemen aan het verrichtingsonderzoek als ze 4.5 jaar zijn. De vier D-ponyhengsten die nu werden voorgesteld, zijn allemaal van 2010. Drie van de vier werden als driejarige in januari/februari 2013 voor het eerst goedgekeurd en daarvan zijn de eerste veulens dus al geboren. Fergie (First Stayerhof’s Ramzi H x Isarco), Kinetic Wizard (Klein Roderijs Cocktail x Orchard Boginov), Don Bosco du Bois (Don Cremello du Bois x Idzard) en Zadar van de IJsseldijk (Zodiak x Radar) werden onder het zadel aan de verrichtingscommissie gepresenteerd.
Van Fergie zijn deze zomer de eerste veulens op de keuring geweest en veelal met een eerste premie beloond. Kinetic Wizard, die in januari 2014 als vierjarige werd goedgekeurd, is in de finale van de Divoza Cup voor jonge dressuurtalenten twee dagen voor deze eerste verrichtingsdag met amazone Demy Kurstjens op de vierde plaats geëindigd.
Zadar van de IJsseldijk was op de hengsten-showdag van 2013 de publiekslieveling oftewel de hengst met de Beste Draf.

Djarfur (Dost 2 x Idzard) was afwezig met veterinair attest, en wordt over vier weken bij de tweede beoordelingsdag verwacht. Zodiak Boy for Future (Zodiak x Mufaq ox) is door de eigenaar afgemeld en zal dus niet deelnemen aan het onderzoek.

Bron: Horses/NRPS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.