Ga naar hoofdinhoud

HK Oldenburg: Kampioenen van Conthargos en Bon Coeur

Oldenburger kampioen Bellany. (v. Bon Coeur) - Foto: Oldenburger Verband
Op de hengstenkeuring van het Oldenburger stamboek en springpaardenstamboek Oldenburg-International zijn de hengsten gekeurd. 22 springhengsten ontvingen een dekbrevet en bij de dressuurhengsten was er groen licht voor 24 hengsten. OS-kampioen werd cat.nr 10 (Conthargos x Balou du Rouet) en OL-kampioen cat.nr 40 (Bon Coeur x De Niro).

De hengst die donderdag als eerste over de straat draafde, blijft ook op nummer 1 in Vechta. Cat.nr 40 (Bon Coeur x De Niro x Langata Son x Pik Bube) van Heinrich Giesselmann komt straks ook als eerste hengst in de veiling. De vos die vanaf de eerste pas overtuigde, werd door fokkerijleider dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghof omschreven als de meest complete hengst. “Een hengst die werkelijk in alle drie de gangen kon overtuigen.” Daarmee gaf Schulze-Schleppinghof ook direct de zwakte van deze dressuurjaargang weer, de stap liet bij veel hengsten nog wel wat te wensen over.

Reservekampioen van Sezuan

Een voorbeeld daarvan is de als reservekampioen benoemde cat.nr 76 So Perfect (Sezuan x Sir Donnerhall I x Rohdiamant x Pik Bube), diens stap duidelijk niet de sterkste gang is. In draf en galop overtuigt hij wel.

Vincent Maranello levert nummer 3

Op drie eindigde cat.nr 78 (Vincent Maranello x Destano), gefokt en in eigendom van familie Tietje. Deze hengst is één van de drie opvallende hengsten uit de lijn van Rousseau. Vincent Maranello is een zoon van Zack, net zoals Sezuan, de vader van de nummer 2. Tenslotte liet ook de goedgekeurde cat.nr 60 (v. Franklin v. Ampère – Rousseau) zich goed zien op deze keuring.

Drie hengsten op de vierde plaats

Op de vierde plaats eindigden drie hengsten: cat.nr 41 (Bon Coeur x Fürstenball), cat.nr 58 (For Romance II x Desperados) en cat.nr 73 (Morricone x San Amour). De Bon Coeur is gefokt door familie Tietje, die ook de op de derde plaats geëindigde cat.nr 78 (v. Vincent Maranello) heeft gefokt.


Update zaterdag 23 november 10.00 uur

Conthargos levert springkampioen

Fokkerijleider dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghof toonde zich zeer tevreden met de opvallend sterke OS-jaargang 2019. “We hebben een sterke jaargang op springgebied en daarbij wil ik ook het team in de kooi een compliment geven. Ik geloof dat bijna alle hengsten zich optimaal hebben kunnen laten zien.”

Conthargos

Paul Schockemöhles Conthargos drukte zijn stempel op deze keuring met twee goedgekeurde zonen en twee opvallende hengsten uit Conthargos-moeders. Aan het einde van het liedje koos de hengstenkeuringscommissie ook één van de Conthargos-zonen als kampioen. Deze cat.nr 10 (Conthargos x Balou du Rouet x Chacco-Blue x Lancer III) van de Zweed Johan Ifverson heeft de volle zus van Chacco’s Son I en II als grootmoeder en was volgens Schulze-Schleppinghof de meest complete springhengst.  “Deze hengst past ontzettend goed in deze tijd. Met zijn model, met zijn bewegingen en met zijn super manier van springen.”

Cat.nr 10 (v. Conthargos) – Foto: Oldenburger Verband

Heartbreaker-zoon reservekampioen

Reservekampioen werd de door Gestüt Eichenhain gefokte cat.nr 24 (Heartbreaker x Voltaire x Veneur du Luc x Wisconsin), die uit een KWPN-merrie komt.

Don Tryon II

Met cat.nr 22 Don Tryon II (Don Diarado x Conthargos) als kampioenshengst hadden velen kunnen leven, maar het werd de derde plaats. Dus niet de tweede kampioenshengst op rij voor René Tebbel. Vorig jaar werd de volle broer van deze hengst als kampioen gehuldigd.

Twee hengsten op plaats 4

Op de vierde plaats eindigden twee hengsten: cat.nr 39 (Van Gogh x Coronas) en de in Nederland door Freek Hoogenboom gefokte cat.nr 14 (Cornet Obolensky x Carpaccio). Die laatste is, net zoals de nummer 3 Don Tryon II, in bezit van René Tebbel.


Update vrijdag 22 november, 20.00 uur

24 dressuurhengsten goedgekeurd, zes premies

Bij de dressuurhengsten kregen zes hengsten een premie, minder dan gebruikelijk. Dit jaar konden voor het eerst ook niet Oldenburgs geregistreerde hengsten een premie in ontvangst nemen, maar daar maakte de hengstenkeuringscommissie geen gebruik van. Alle premiehengsten hebben een Oldenburger brandmerk. Bon Coeur scoorde met twee premiehengsten, de opvallende vos cat.nr 40 (Bon Coeur x De Niro) en de bruine cat.nr 41 (Bon Coeur x Fürstenball). Verder was er een premie voor publiekslieveling cat.nr 58 (For Romance II x Desperados) van Stoeterij Blue Hors. For Romance II, die zelf in december geveild wordt op de PSI-veiling, scoorde daarmee voor de tweede keer dit najaar. In Hannover toonde hij ook al een zeer opvallende hengst. Tenslotte waren er premies voor cat.nr 73 (Morricone x San Amour), cat.nr 76 (Sezuan x Sir Donnerhall I) en cat.nr 78 (Vincent Maranello x Destano).

Drie goedgekeurde zonen voor Ibiza

Uit de eerste jaargang van Ibiza werden drie (van vier) hengsten goedgekeurd in Oldenburg. Daarmee heeft de KWPN-gefokte vos na drie Duitse keuringen al behoorlijk wat goedgekeurde zonen. In Hannover waren het er vier, in Mecklenburg één en nu in Oldenburg drie.

Nederlandse inzendingen

Eén Nederlandse inzending werd goedgekeurd. Het gaat om cat.nr 49 (Dream Boy x Fürst Heinrich, fokker: Tepperik en Sassen) van Stal Brinkman en Jacques Maree. Ook de in Nederland door P. Nijssen gefokte (en op de Limburgse veulenveiling voor 23.000 euro verkochte) Maxim N (Toto jr x Johnson) werd goedgekeurd.

Zes keer terug op Vivaldi, drie opvallende hengsten uit Rousseau-lijn

Zes van de 24 goedgekeurde hengsten gaan terug op de preferente KWPN-hengst Vivaldi. Een Desperado, een Dream Boy, drie Ibiza’s en een Vitalis. De lijn van Rousseau komt drie keer terug bij de goedgekeurde hengsten en dat waren drie opvallende hengsten. Cat.nr 60 (v. Franklin) en de geprimeerde cat.nrs 76 (v. Sezuan) en cat.nr 78 (v. Vincent Maranello).

Volledige uitslag

Goedgekeurde hengsten Oldenburg
cat.nr 40 (Bon Coeur x De Niro), premie
cat.nr 41 (Bon Coeur x Fürstenball), premie
cat.nr 43 (Borsalino x De Niro)
cat.nr 45 (Desperado x Don Romantic)
cat.nr 49 (Dream Boy x Fürst Heinrich), fokker: Tepperik & Sassen / Eigenaar: Stal Brinkman & Jacques Maree
cat.nr 50 (Fahrenheit x Dante Weltino)
cat.nr 51 (Feinrich x Sandro Hit)
cat.nr 54 (For Dance x Quaterback)
cat.nr 55 (For Dance x Detroit)
cat.nr 58 (For Romance II x Desperados), premie
cat.nr 56 (For Romance I x Diamond Hit)
cat.nr 57 (For Romance I x Kaiserkult)
cat.nr 60 (Franklin x Dolany)
cat.nr 62 (Fürst Wilhelm x Sir Donnerhall I)
cat.nr 63 (Fürstenball x San Amour)
cat.nr 66 (Ibiza x Fidertanz)
cat.nr 67 (Ibiza x Belissimo M)
cat.nr 68 (Ibiza x Rohdiamant)
cat.nr 73 (Morricone x San Amour), premie
cat.nr 75 (Revolution x Belstaff)
cat.nr 76 (Sezuan x Sir Donnerhall I), premie
cat.nr 77 (Toto jr x Johnson), fokker: P. Nijssen
cat.nr 78 (Vincent Maranello x Destano), premie
cat.nr 79 (Vitalis x Apache)

cat.nr 40 v. Bon Coeur

Cat.nr 58 v. For Romance II

cat.nr 62 v. Fürst Wilhelm

cat.nr 68 v. Ibiza


Update vrijdag 22 november, 15.00 uur

22 springhengsten goedgekeurd, vijf premiehengsten

22 springhengsten ontvingen vandaag een dekbrevet en daarvan kregen er vijf een premie. Eén daarvan is de door Freek Hoogenboom gefokte Collins  Z, die als veulen voor 56.000 euro werd verkocht aan René Tebbel op de Zangersheide veulenveiling. René Tebbel, die onlangs ook al de smaakmakers op de keuring in Mecklenburg aan het touw had (de kampioen én de reservekampioen), heeft in Oldenburg opnieuw twee toppers. Naast de Cornet-zoon werd ook zijn cat.nr 22 (Don Diarado x Conthargos) geprimeerd. Die laatste kreeg de handen op elkaar. Verder was er een premie voor cat.nr 10 (Conthargos x Baloubet du Rouet), cat.nr 24 (Heartbreaker x Voltaire) en cat.nr 39 (Van Gogh x Coronas).

Nederlandse invloed

Met een in Nederland gefokte premiehengst en zonen van Heartbreaker en Van Gogh onder de premiehengsten doet Oranje het goed bij Oldenburg-International. Bovendien werd ook nog de door J.H.M. Custers gefokte cat.nr 16 (Cornet Obolensky x Diarado) goedgekeurd en cat.nr 33 (Stakkato Gold x Conthargos) van de VDL Stud.

Conthargos

Een opvallende rol is ook weggelegd voor Paul Schockemöhles Conthargos (Converter x Carthago). Hij kreeg twee hengsten goedgekeurd (daarvan één geprimeerd) en staat als moedersvader op het papier bij twee goede springers, de Don Diarado van Tebbel en de Stakkato Gold van de VDL Stud. Cornet Obolensky heeft de meeste invloed, hij kreeg vier zonen goedgekeurd.

Goedgekeurde hengsten Oldenburg International:

cat.nr 1 (Calvaro x Canadian River)
cat.nr 2 (Canturano x Casall)
cat.nr 4 (Casalido x Landor S)
cat.nr 8 (Comilfo Plus Z x Carthago)
cat.nr 10 (Conthargos x Baloubet du Rouet), premie
cat.nr 11 (Conthargos x Quintero)
cat.nr 13 (Cornet Obolensky x I’m Special de Muze)
cat.nr 14 (Cornet Obolensky x Carpaccio), fokker: Freek Hoogenboom, premie
cat.nr 15 (Cornet Obolensky x Darco)
cat.nr 16 (Cornet Obolensky x Diarado), fokker: J.H.M. Custers,NL
cat.nr 21 (Dominator x Caretano Z)
cat.nr 22 (Don Diarado x Conthargos), premie
cat.nr 23 (Flexible x Silvio I)
cat.nr 24 (Heartbreaker x Voltaire), premie
cat.nr 25 (Hickstead White x Lordanos)
cat.nr 27 (Kannan x Narcos II, volle broer Nino des Buissonnets)
cat.nr 28 (Million Dollar x Balou du Rouet)
cat.nr 31 (Quickly de Kreisker x Grandeur)
cat.nr 33 (Stakkato Gold x Conthargos), eigenaar: VDL Stud
cat.nr 36 (Uriko x Cardino)
cat.nr 37 (Vagabond de la Pomme x I Need You)
cat.nr 39 (Van Gogh x Coronas), premie

Volledige uitslag

Cat.nr 1 v. Calvaro

Cat.nr 4 v. Casalido

Cat.nr 10 v. Conthargos

cat.nr 24 v. Heartbreaker

cat.nr 27 v. Kannan

cat.nr 31 v. Quickly de Kreisker

cat.nr 33 v. Stakkato Gold

Cat.nr 39 v. Van Gogh

Indrukken van de eerste dag


cat.nr 58 (For Romance II x Desperados)

cat.nr 60 (Franklin x Dolany)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shannon Equestrian (@shannonequestrian) op

cat.nr 75 (Revolution x Belstaff)

Cat.nr 76 (Sezuan x Sir Donnerhall)

Cat.nr 54 (For Dance x Quaterback)

 

Nederlandse inzendingen

Vijf hengsten van Nederlandse eigenaren mogen hun opwachting maken op de keuring. Het gaat om de door Lia van Baalen gefokte Maddox Mart (Hennessy x Bordeaux) van Verhagen Horse Service en de VDL Stud, de recent door Glock aangeschafte Dream of Stallions (Dream Boy x Fürstenball), de door de M. van de Biggelaar gefokte Montreal (Ferdeaux x Johnson) van de VDL Stud en een Morricone x Sir Donnerhall I van Eugene Reesink. Verder kreeg ook de door Tepperik uit Heeten gefokte Mc Dreamy TS (Dream Boy x Fürst Heinrich) een ticket voor de hoofdkeuring. Hij is van Stal Brinkman en Jacques Maree.

Nederlandse fokkers

Verder komt er nog een hengst van eem Nederlandse fokker. Hier gaat het om de door P. Nijssen gefokte Maxim-N (Toto jr x Johnson), die op de Limburgse veulenveiling met 23.000 euro de dressuurtopper was in 2017. Hij werd daar verkocht aan Gestüt Gut Neuenhof die hem nu voorstelt op de keuring.

Springhengsten

Cornet Obolensky zet met vijf aangewezen zonen de toon en verder doet Oldenburg-International zijn naam eer aan met paarden uit allerlei landen. Drie hengsten van Nederlandse (mede)eigenaren doen een gooi naar een dekbrevet. De VDL Stud komt met  een Stakkato Gold x Conthargos. A.N. Sporthorses uit Lageland is eigenaar van een Diamant de Plaisir x Lordanos. Tenslotte heeft Team Nijhof Cero du Rouet (Chacoon Blue x Balou du Rouet) in mede-eigendom met fokker Harm Thormählen.

Veilingveulens

Nog drie hengsten hebben een Nederlandse fokker. Freek Hoogenboom uit Lemelerveld fokte Collins Z (Cornet Obolensky x Carpaccio), die nu wordt voorgesteld door Rene Tebbel. Collins Z was kampioen op het eerste Nederlandse Z-Festival en werd op de Z-veiling in 2017 voor 56.000 euro geveild. Bennie Wezenberg fokte uit de moeder van C&G Arrayan, Grandessa (v. Grannus), Mistral  W (v. Diamant de Semilly). Deze Mistral W is ook een veilingveulen en werd in 2017 op de Prinsjesdag voor 16.000 euro eigendom van Henrik Klatte, die hem nu voorstelt op de keuring. Tenslotte behoort ook een door J.H.M. Custers uit Hunsel gefokte Cornet Obolensky uit de merrie Diaconda (Diarado x Carthago) tot de toegelaten hengsten.

Programma

Donderdag 21 november
11.00 uur presentatie straat (springhengsten gevolgd door dressuurhengsten)
14.00 uur longeren

Vrijdag 22 november
8.30 uur vrijspringen OS-hengsten
15.00 uur vrijbewegen OL-hengsten

Zaterdag 23 november
9.30 uur kampioenskeuring
11.00 uur Hauptprämiensieger
13.00 uur veiling
16.30 uur Oldenburger Hengstgala

Handige links

Collectie OL
Collectie OS
Collectie OL op HorseTelex
Collectie OS op HorseTelex
Stokmaten van alle hengsten
Livestream

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.