Ga naar hoofdinhoud

Olympische medaillewinnaar Lando overleden

Albert Voorn hier met Lando Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op zesentwintigjarige leeftijd is Lando, het befaamde paard waarmee Albert Voorn in Sydney een zilveren medaille bemachtigde, overleden. De temperamentvolle Lancier-zoon kwam na de Spelen van 2000 onder het zadel van Otto Becker. In 2005 werd de goedgekeurde tophengst teruggetrokken uit de sport, waarna hij van zijn pensioen mocht genieten op dekstation Haras Béligneux.

Voordat Albert Voorn ten tonele verscheen stond Lando voornamelijk bekend als lastig. Een paard waar weinig ruiters mee overweg konden. Albert kreeg hem op stal als probleempaard voor de verkoop. In die periode had Voorn al geruime tijd geen beschikking over een paard waarmee hij als ruiter op de voorgrond kon treden. Maar met de karaktervolle hengst maakte hij een ongekende opmars in de internationale springsport.

Een comeback met als resultaat een NK-overwinning en een onvoorziene plek in het Oranje-team. Tegen alle verwachtingen verraste dit bijzondere duo vriend en vijand met hun sublieme optreden in Sydney, dat beloond werd met een zilveren medaille.

Met Otto Becker behaalde Lando na een stroeve start nog een aantal mooie successen. De hengst heeft diverse succesvolle nakomelingen in de sport, waaronder Ornella Mail van Patrice Delaveau en Oscar des Fontaines van Pénélope Leprevost.

“Afgelopen nacht is onze lieve Lando voor de laatste keer gaan slapen. Sinds een paar weken kon hij al niet meer zonder hulp opstaan en zijn situatie verslechterde de afgelopen dagen. Het is onnodig te zeggen dat Lando een heel speciale plek in onze harten innam. Hij was het paard van mijn leven”, aldus eigenaar Frédéric Neyrat.

Bron: Horses / Studforlife

2 reacties op “Olympische medaillewinnaar Lando overleden

  • Jan Jonas

    Lando is niet meer. De herinneringen blijven. Toen Albert in 1998/99 aan mij vroeg om te helpen om Lando op het juiste spoor te krijgen, brak voor voor ons (Irma, Albert en ik) een tijd perk aan met vele ups en downs aan. Alleen de moed en vooral het door zetten van Albert en Irma heeft dit succes op de spelen gebracht. Eenvoudig was het niet in de aanloop naar de spelen in Sydney, Albert stuurde met regelmaat videobanden van Lando naar Johan Heinz maar die zei dat Lando niet goed genoeg was voor het Nederlands Team. In Aken liep het allemaal anders, Albert mocht naar Sydney.
    Toen ik zaterdag Lando (voor de maandag, toen begonnen de spelen)in de hoofdring zag springen zag ik genoeg. Otto Becker die naast mij stond met Johan zei tegen mij “so einfach”, ik zei toen tegen hem “wana das Pferd gut ist, ist es immer einfach”. Een begeleidende dierenarts van het Nederlands Team maakt zich zorgen over Lando en zei tegen mij “Jonas Lando slaapt zo veel is dat wel goed”? Ik antwoordde hem “laat hem lekker slapen want hij zal het wel nodig hebben”. Dat Sydney een verrassing voor de Nederlandse springsport was, was zeer duidelijk, want de Duitse pers schreef nog dat de Nederlandse springruiters niets in Sydney te zoeken hadden. Voor mij was Lando een geweldige ervaring.Een eigenzinnig paard, dat de nodige negatieve ervaringen met mensen had op gelopen, weer aan het springen te krijgen, dat kost tijd en vertrouwen, dat kreeg Lando van Albert Voorn en Irma Voorn. Chapeau

  • tony

    Inderdaad hoedje af voor Albert en Irma maar hoe kom het dat wij zo weinig meer horen van Albert Voorn hij is mijn inziens een van de 10 beste ruiters ter wereld en waar is hij nu waarom krijgt hij geen goeie paarden is hij dan toch te veeleisend tov zijn klanten.Jammer de oogstrelende parcours mis ik in de springsport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook