Ga naar hoofdinhoud

Onduidelijkheid troef door bestuursperikelen bij IHW

Het International Heavy Warmblood (IHW) wordt opnieuw geteisterd door bestuurlijke conflicten. Het RVO-erkende, paspoort-uitgevende stamboek zit nu zonder bestuur. Althans, volgens een groepje leden dat de invloed van voormalig voorzitter Sjaak Hoedjes zat is. Maar volgens Hoedjes zelf is het voorstel tot schorsing van het bestuur afgelopen zaterdag op de bijzondere algemene ledenvergadering in Wijdewormer verworpen.

Het rommelt al langere tijd bij het stamboek dat de fokkerij van zware warmbloedpaarden in zijn fokdoel heeft staan. Sjaak Hoedjes was lange tijd voorzitter van het IHW, maar legde eind vorig jaar, na naar eigen zeggen fysiek te zijn bedreigd, het voorzitterschap neer om terug te keren als adviseur van het bestuur.

Niet rechtsgeldig

Over de besluiten van de ledenvergadering van afgelopen zaterdag lopen de versies uiteen. Hoedjes zegt dat deze vergadering niet rechtsgeldig was en dat de in stemming gebrachte schorsing van het bestuur is afgewezen.

Bestuur IHW geschorst

Volgens de leden die de bijzondere ledenvergadering tegen de zin van het bestuur bijeenriepen is het bestuur wel degelijk geschorst. “Bij het staken der stemmen, geeft de voorzitter van de vergadering de doorslag”, zegt Anke Dekker namens de opstandige leden. “En ik was die voorzitter.”

In de door Hoedjes aan de redactie van Horses.nl gestuurde statuten staat: ‘Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.’

Morgen meer over de perikelen bij het IHW in de Paardenkrant.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Onduidelijkheid troef door bestuursperikelen bij IHW

 • Sjaak Hoedjes

  Duidelijkheid is hier wel degelijk troef. De statuten van het IHW bepalen in Art 13 lid 5: ” Bij het staken der stemmen wordt het voorstel te zijn verworpen “. Het bestuur is dus niet weggestuurd.

 • Anke

  Meneer Hoedjes, doe dan ook artikel 13 lid 6 erbij. Want dat geintje probeerde u ook op 3 oktober echter vergat u lid 6 erbij te nemen.
  Dan nog een dat in de statuten staat dat leden een ALV/BALV kunnen uit roepen. Dat zij het bestuur eerst hier om vragen. En als bestuur daar geen gehoor aan geeft dat dan de leden dit zelf mogen doen. U meneer hoedjes hoort dit toch te weten als ex voorzitter. En u geeft het bestuur het advies om deze leden te schorsen? Waarom heeft een vereniging dan statuten die leden en bestuur behoren te beschermen. U denkt boven de statuten te staan.

 • Anke

  Artikel 13 lid 6 zegt: blijven de stemnen gelijk dan beslist op dat momrnt de (dag)voorzitter.

 • Sjaak Hoedjes

  Uw citaat staat nergens in de statuten. Het spijt me

 • Karel de Lange

  Het rommelt al jaren bij IHW. Kennelijk trekt dit stamboek telkens weer mensen aan die op eigen voordeel uit zijn. En dat geldt ook voor Hoedjes die het IHW misbruikt voor zijn eigen fokkerij die hij compleet van het EASP heeft gekopieerd en zelfs beweert dat volgens de EU-regels een Shagya Araberhengst door het IHW goedgekeurd kan worden.
  Dat is de uitleg die Hoedjes eraan geeft maar dat kan dus helemaal niet. Artikel 3 van Beschikking 96/98/EEG schrijft bindend voor dat stamboeken paarden van andere stamboeken kunnen inschrijven die, naast andere voorwaarden, voorts moeten voldoen aan de voor dat ras geldende normen. En die normen worden niet door het IHW of RVO vastgesteld en beoordeeld maar door het betrokken stamboek van dat ras. Voor Nederland is dat het EASP die voldoet aan de voorwaarden van het ISG (Internationale Shagya-Araber Gesellschaft) en dus als enige stamboek in Nederland een EU-erkenning voor Shagya-Araberpaarden heeft. Het IHW mag dus alleen gebruik maken van hengsten van andere stamboeken, voor zover dit in de eigen reglementen staat, als die bij het stamboek van dat ras zijn goedgekeurd. En ook daar rotzooit Hoedjes volgens de leden maar wat mee aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook