Ga naar hoofdinhoud

Ongeëvenaarde kopgroep springmerries op CK Friesland

It's a Girl GR (v. Etoulon VDL) Foto: Jacquelien van Tartwijk -Paardenkrant-Horses.nl
Regio Friesland kwam uitstekend voor de dag op de Centrale Keuring in Harich. Niet minder dan 10 complete springmerries mogen naar Ermelo, waaronder kampioene It’s a Girl GR (v.Etoulon VDL). Ook de dressuurrichting kende een goede kopgroep aangevoerd door kampioene Ivita (v.Apache).

Op de stamboekkeuring in Boijl wisselde het ene springtalent zich al af met het andere. Dat beeld werd vandaag nog eens versterkt in Harich, waar een ongeëvenaarde groep driejarige springmerries bijeen kwam. Alle 27 gepresenteerde merries zijn in graad verhoogd, en de beste twaalf mochten terugkomen voor het formeren van de kopgroep. De tien meest complete verdienden daar een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring, die allen in eigendom zijn van de VDL Stud.

Etoulon VDL-merrie It’s A Girl GR werd kampioen. Zij behoorde in Boijl al tot de uitschieters met 85 punten voor het springen, waaronder 90 voor de techniek. Tweede bij de driejarigen werd de aansprekende en bloedgemaakte Ivita VDL (v. Quaprice Z). De grootste hoogvlieger van de stamboekkeuring kwam op de derde plaats, de Arezzo VDL-dochter Ialba VDL die 90 punten kreeg voor het springen, waaronder 95 voor techniek en vermogen.

In de kampioenskeuring nam It’s A Girl GR (v.Etoulon VDL) het met succes op tegen de beste van de vier- tot en met zevenjarigen: keurmerrie Cuba Libre W Z (v. Carrera VDL) Deze merrie scoorde eerder al opvallend in de IBOP met 84 punten.

Dressuurmerries

Ook bij de dressuurmerries lag het niveau hoog. Ivita (v. Apache) die eerder al 95 punten verdiende met haar draf, kwam als beste naar voren in de kopgroep. Zij mag samen met de imponerende Ira de Jeu (v. Dream Boy) en de elitemerrie I’Actrice VDL (v. Don Tango B) naar de Nationale Merriekeuring.

De jeugdige Ivita bleef in de kampioenskeuring de, met veel zelfhouding bewegende, Gorklintgards Grenade (v. Sunny Boy) de baas. Deze merrie scoorde op de stamboekkeuring al 85 punten voor beweging en viel nu opnieuw op met haar krachtige achterbeengebruik, beentechniek en souplesse.

Veulens

Niet minder dan twaalf springveulens mogen vanuit Friesland naar de Nationale Veulenkeuring. Net als op de lokale veulenkeuring maakten met name de merrieveulens een sterke indruk. Onder hen de atletisch gebouwde, rassige Lulena VDL (v. Cohinoor VDL). Dit lichtvoetig galopperende veulen pakte de kampioenstitel. Van verrichtingstopper Grand Slam VDL (v.Cardento) mogen vier veulens naar Ermelo.

Bij de dressuurveulens mochten zes veulens terugkomen voor de kopgroep, die vrijwel allen de eerste ronde wat meer hadden weten te overtuigen. Het Galaxie-merrieveulen Lynieta B bleek de meest complete. Dit kampioensveulen dankt haar titel aan haar rassige voorkomen, aansprekende front en zeer functionele bewegingsvorm waarbij ze veel houding maakt.

Klik hier voor de uitslagen.

Bekijk hier een samenvatting in beeld

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook