Ga naar hoofdinhoud

Opvallendste hengst KWPN herkansing loopt nu NRPS verrichtingsonderzoek

Exclusief
Escobar (v. El Capone) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Escobar (ex. Jimmy Hoffa v. El Capone) was vorige week op de KWPN herkansing/zadelpresentatie een van de opvallendste hengsten. Toch liet de KWPN hengstenkeuringscommissie hem staan. Om zijn afstamming (mv. Sydney x Hemmingway x Bachus x Caretino x Lord). Ad Valk en Joop van Uytert, die de hengst vorige week direct gekocht hebben van Stal Krol, laten hem nu het NRPS verrichtingsonderzoek lopen. Gisteren verscheen hij op de eerste presentatie. 

De vorig jaar in de eerste bezichtiging gestrande Escobar werd door Stal Krol vorige week voor de tweede keer aangeboden bij het KWPN. Daar kreeg de El Capone-zoon, bij het NRPS kampioensringhengst, weer de deksel op de neus. Zijn afstamming, die zich overigens kenmerkt door springhengsten die ook dressuurpaarden hebben gegeven, deed hem de das om bij de jury.

Preferent op eerste vier

Zijn moeder, Bahia Blanca (v. Sydney), is een stamboek-exterieur merrie die op haar eerste vier nakomelingen (de in 2010 geboren elitemerrie Florida v. Zizi Top, de in 2013 geboren 2e bezichtigingshengst Iowa v. El Capone en de NRPS goedgekeurde Escobar) preferent werd. Haar tweede nakomeling, Go For Willie (v. Ravel, 2011), werd verkocht naar Amerika. Bahia Blanca’s moeder, de stermerrie Virginia (v. Hemmingway), bracht maar een veulen, alleen Bahia Blanca.

‘Nog geen twee rondjes gedraafd’

De KWPN-jury liet de hengst staan, maar aan de herkansing hield Escobar wel nieuwe eigenaren over. Ad Valk en Joop van Uytert waren er snel bij om de hengst te kopen van Stal Krol. “Hij had nog geen twee rondjes gedraafd of Ad Valk stond al bij ons”, vertelt Nelleke Krol over het eigen fokproduct.

‘Echt een crack’

“Dit is echt een crack”, zegt Joop van Uytert, die nu met Valk heeft besloten om de hengst het NRPS verrichtingsonderzoek, dat bestaat uit drie beoordelingsdagen in het najaar en een tweedaags examen in januari, te laten lopen. Gisteren werd hij getoond op de eerste beoordelingsdag. “Het is gewoon een compleet en mooi bloedpaard met drie goede gangen en een fijn karakter. Gisteren liep hij ook weer super”, aldus Van Uytert.

10 dressuurhengsten

In totaal werden gisteren negen dressuurhengsten gepresenteerd aan de NRPS-jury. Naast Escobar waren dat Especial(v. Everdale), Painted Pride (v. Painted Black), Jason (v. Johnson), All You Want (v. Apache), Winston (v. Wynton), Brad Pitt (Brandon x Fiderhit), Florance (v. Fürstenball) en Stiffelio (San Amour I x L’Espoir). Een tiende dressuurhengst doet mee aan het verrichtingsonderzoek: Bacardi JK (v. Breezer). Hij was afgemeld voor de eerste beoordelingsdag, maar komt de volgende keren en loopt ook een inhaaldag.

De ‘hengst met de beste draf’ van de NRPS-keuring 2017, D’Joep (v. Desperado), heeft een jaar uitstel gekregen en dat geldt ook voor de twee Everdale-zonen Extra en Evegro.

Vijf springhengsten

Vijf springhengsten werden gisteren getoond: Quebec (v. Qlassic Bois Margot), Novak (v. Nabab de Reve), Ingar Endy VDE (v. Cardento), Dencognito V (v. Dakar VDL) en Collistar (v. Catoki).

Klik hier voor meer informatie over het NRPS-verrichtingsonderzoek

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

7 reacties op “Opvallendste hengst KWPN herkansing loopt nu NRPS verrichtingsonderzoek

 • irene

  Jammer dat je hengst zo’n traject moet laten doorlopen en dat hij afgewezen wordt op zijn papieren. Voortaan eerst maar papieren keuren voordat er paarden aangeboden worden? Scheelt veel tijd en geld voor de eigenaar.

 • Mathijs

  Irene, hij was in de 1e bez al afgewezen. Eigenaar koos ervoor om het nu onder het zadel te proberen. Dus geen heel traject van 1e , 2e en 3e bez doorlopen zoals je bedoelt

 • Marcel

  Kan iemand mij vertellen waarom dit paard om zijn afstamming alleen niet genomen zou kunnen zijn ……zoveel goede sportpaarden en hengsten hebben een afstamming met zowel spring als dressurbloed en dat hoeft geen belemmering te zijn

 • Irene

  @Mathijs, ook voor de eerste bezichtiging heeft een eigenaar al kosten gemaakt. De paarden worden dan al ergens in training gezet en dan betaal je ook nog inschrijfgeld en het paard moet vervoerd worden naar de locatie. Allemaal kosten en moeite die je niet had hoeven maken als er toch naar het papier gekeken wordt. Dan kunnen ze beter zeggen mail het papier, voor een paar euro kijken we er naar en melden dan of het op papier de moeite is om het traject in te gaan en kan het paard niet meer afgewezen worden op afstamming.

 • Adri Zekveld.

  Misschien niet voldoende sport in de merrie/moederlijn? In de eerste bezichtiging wordt de afstamming niet meegenomen in de beoordeling. Vandaar dat er toen niets over is gezegd. De meeste eigenaren weten heel goed hoe de selectieprocedure verloopt. Je kunt meerdere redenen hebben om een hengst aan te bieden, bijv. voor de moederlijn, een tweede bez. levert punten op voor het preferentschap. Ook commercieel is het vaak aantrekkelijk om een hengst in de hengstenkeuring in de etalage te zetten. Escolar bijvoorbeeld?

 • Mathijs

  @Irene, zoals Adri zegt wordt het duidelijk vooraf gecommuniceerd naar de eigenaren dus die weten het precies. Kosten maken eigen keus. Hengst heeft overigens net zoveel of weinig sport in moederlijn als kampioen Indian Rock dus wat dat betreft had hij gewoon gepakt kunnen worden 🙂

 • Grietje

  Sydney heeft opvallende leuke dressuurpaarden gebracht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.