Ga naar hoofdinhoud

Paardenarts doorbreekt taboe

Fries Keje DNA onderzoekOm te voorkomen dat het Friese paard aan inteelt ten onder gaat, is kruisen met andere rassen een optie, vindt een Friese paardenarts. Dat is tegen het zere been van het stamboek Friese paarden. Veulentjes met waterhoofden, eten dat door de neus weer naar buiten komt, dwerggroei. Het komt bij alle paarden voor, maar opvallend vaak bij Friese. Voor dierenarts Siebren Boerma was dit de aanleiding de noodklok te luiden.

Kruisen met andere rassen is voor de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) taboe. Men is als de dood dat er in plaats van het karakteristieke pikzwart bijvoorbeeld een bruin paardje ter wereld komt. Experimenten waarbij gekruist wordt met Arabisch of Andalusisch bloed vinden geen genade in de ogen van het KFPS. Boerma denkt hier heel anders over. Ander bloed binnenhalen gebeurt bij andere stamboeken ook. Wat is er mis mee als je daardoor gezondheidsproblemen kunt veroorzaken?

Het KFPS werkt momenteel nauw samen met de universiteiten van Utrecht en Wageningen. Er wordt geprobeerd om DNA-testen te ontwikkelen. Wim Back, arts aan de diergeneeskundige faculteit Utrecht is nauw betroken bij het DNA-onderzoek. Hij vindt dat niet zomaar ander bloed binnen het Friese stamboek moet worden gebruikt. „Dan ben je de mooie gang kwijt en het mooie plaatje.”

Het KFPS voorspelt dat binnen enkele generaties het ras op orde zal zijn. Dat duurt Siebren Boerma te lang. Negen jaar geleden stuurde hij als eerste een gehandicapt veulen naar Back en er is in de praktijk nog niet een test beschikbaar. Er is nog veel geld nodig.

Boerma vraagt zich hardop af waar dat vandaan moet komen. Als de individuele leden van de KFPS het moeten ophoesten, heeft hij er een hard hoofd in. „Ze hebben een keer een waterhoofd en denken dan: toe maar, volgend jaar fokken we wel weer een ander. We moeten echt voortvarender te werk gaan en het ras zo gauw mogelijk gezond fokken.”

Bron: Trouw

2 reacties op “Paardenarts doorbreekt taboe

 • Meta

  Hoe denkt de KFPS dat dan te realiseren?

  Ik ben geen bioloog of natuurkundige,laat staan een voortplantingsdeskundige,maar….gaan ze dan DNA manipuleren,klonen of…pffff

  Zolang de mens niet in staat is om een grassprietje te “scheppen” zie ik dit ook niet gebeuren!!

  Het draait hier weer om de arrogantie en hebzucht van de mens ,die uiteindelijk voor de ten ondergang zorgt!

  Trouwens…als ik me niet vergis was het Friesche paard al op sterven na dood,toen het mechanisatietijdperk zijn intrede deed.

  Echter…..;-) ook ik ben een hipokriet na het schrijven van bovenstaande woorden…..met mijn prachtige Friesche merrie(Remmelt x Reitse) (-;

  Zij is 164 hoog en bezit alle ingrediënten om Sterwaardig te zijn(mening(R.I.P.)Grootmeester Piet de Boer :-)!!!)

  Ooit mocht ik haar voorbrengen in een cursus voor aankomende keurmeesters mbt beoordelen van het Friese paarden exterieur,gedoseerd door Dhr Piet de Boer.Niemand zag de aftekening…behalve HIJ ;-)….

  Want…zij is een veulenboekmerrie vanwegen twee witte hoefballetjes en witte hoefzool….(witfactor)en aan het zelfde onderbeen enige stekelharigheid(schimmelfactor!!!?)

  Ik lees in het boek’Het Friese Paard'(samengesteld door het KFPS!),dat sommige hengsten houders de “mismaakte”veulens snel na de geboorte opkochten voor aanzienlijke bedragen,om zo hun hengsten op papier vrij te houden van vreemde smetten!!!

  Dussss…dat bedoel ik maar!

 • IngLio

  “Wat is er mis mee als je daardoor gezondheidsproblemen kunt veroorzaken?”

  Veroorzaken?
  moet dat niet “voorkomen” zijn…

  redactioneel foutje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.