Ga naar hoofdinhoud

Peter Spahn stopt met dressuurproject Fryso Huys

Peter Spahn en Cas
Foto Lonneke Ruesink
Na zeven jaar ziet internationaal dressuurruiter Peter Spahn zich per 1 januari 2013 genoodzaakt te stoppen met het project Fryso Huys. Dit project is erop gericht het Friese paard naar de wereldtop in de dressuur te brengen. Er liggen meerdere motieven ten grondslag aan zijn beslissing: vooral onvoldoende financiële middelen alsook onvoldoende aanbod van paarden.

De 35-jarige Spahn had stoeterij Het Swarte Paert in Hemrik als thuisbasis, waar hem alle faciliteiten worden verleend. Van een mislukking van het project spreekt Tineke de Leeuw van Het Swarte Paert geenszins: “Er is baanbrekend werk verricht. Dat is positief. Dressuur met Friezen gaat door, hoewel de top nu wel erg smal is geworden.” De ambitie van het Fryso Huys was de wereldtop en dat gaat onder de huidige omstandigheden niet lukken. “De kosten lopen voortdurend op en die zijn in deze tijden niet af te dekken met sponsoring. Naast stalling en verzorging vergen met name de veterinaire en de medische begeleiding veel geld. Deelnamekosten aan de internationale tours en logistieke kosten blijven bovendien stijgen”, aldus De Leeuw.

Qua sponsoring biedt deze tijd weinig perspectief. Bij de bestaande sponsors zit weinig rek meer en nieuwe sponsors staan niet in de rij. De animo is niet voldoende om de uitdaging nog langer aan te gaan. Peter Spahn, die met Anders 451 op Grand Prix-niveau rijdt, zegt niet anders te kunnen wil hij zijn carrière niet op het spel zetten. “Je gaat onder deze situatie lijden. De spanning wordt te veel. Ik kan het mij niet veroorloven in de min te gaan werken”, stelt hij.

Een ander punt wat een rol speelt is het gebrek aan draagvlak. Het Fryso Huys had erop gerekend dat er spontaan meer ondersteuning zou loskomen. Dat bleek niet het geval. Er werden te hoge prijzen gevraagd voor paarden met potentie, daar waar het Fryso Huys op meer loyaliteit had gehoopt en gerekend. Spahn blijft ook positief: “Ik heb mijn droom nog niet opgegeven en het is voor mij nog steeds een uitdaging met het Friese paard te werken. De komende jaren zal ik me meer toeleggen op het trainen van nieuwe combinaties en jonge getalenteerde paarden. En ik hoop dat ik in de toekomst de nodige financiële ondersteuning zal vinden om het Friese paard op internationaal niveau uit te brengen.”

Bron: Horses

Eén reactie op “Peter Spahn stopt met dressuurproject Fryso Huys

  • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

    Jammer hoor,maar misschien kan zijn droom toch nog werkelijkheid worden als hij contakt zoekt met Edward Gal….met de familie Glock van het Oostenrijkse Glock Horse Performance Center en wapenfabrikant.
    Quote:De wapenhandel lijdt niet onder de crisis. In 2010 werd voor 411,1 miljard dollar aan wapens verkocht. Sinds 2002 is er ondanks de crisis 60 procent meer uitgegeven aan wapens en militaire diensten. Dat becijferde het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Het totale bedrag ligt nog aanzienlijk hoger omdat de uitgaven van China niet zijn meegenomen in de berekeningen.

    Vielleicht bringt das mehr Glock…. Glück!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.