Ga naar hoofdinhoud

Prijsvechters

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
De slag om de fokker is nu echt losgebroken. Of om het preciezer te zeggen: de slag om de registratie van de veulens. In advertenties laten stamboeken als AES en Zangersheide weten waarom fokkers toch vooral hun veulens bij deze stamboeken in moeten schrijven. Het is een strijd die puur op prijsniveau wordt geleverd. AES en Zangersheide vinden immers beide dat de fokker zelf wel in staat is om naar de kwaliteit te kijken.


Met geld zijn de traditionele stamboeken KWPN en (op een veel kleinschaliger niveau) NRPS ook het makkelijkste te raken. AES en Zangersheide maken veel minder kosten. Vooral het KWPN heeft nog steeds een fikse kostenpost in het overeind houden van een intensieve hengstenselectie en het organiseren van merriekeuringen. Ook de eigen fokwaardeschatting brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Dat zijn allemaal dingen waar Zangersheide en AES de schouders over ophalen.

In tijden van economische groei kunnen de traditionele stamboeken hun schouders ophalen over de kosten die zij zelf genereren. Maar als je zeven jaar op rij elk jaar duizend leden kwijtraakt, moet je op een gegeven moment hetzelfde werk met acht ton minder inkomsten blijven doen. Als die leden vervolgens minder diensten afnemen (er wordt minder gefokt), overschrijdt het tekort op jaarbasis al gauw een miljoen. In deze omstandigheden is het pijnlijk als fokkers weglopen omdat de registratie van veulens elders goedkoper is.

Over deze concurrentiestrijd heb ik dubbele gevoelens. Aan de ene kant hebben AES en Zangersheide gelijk als zij met opzet hun kosten laag houden; de hedendaagse fokker kan zijn boontjes immers zelf wel doppen. Aan de andere kant is het KWPN – om andere redenen dan de stand op de WBFSH-ranglijsten – het beste stamboek ter wereld. Over de uitvoering valt soms te twisten, maar nergens in de wereld krijgen fokkers zoveel informatie over de populatie en de individuele dieren.

Het verzamelen van die informatie kost geld. PROK, verrichtingsonderzoek, lineaire score, fokwaarden, OC, het zijn allemaal projecten waarmee het KWPN vooraan staat in de wereld. Maar waar de penningmeester vandaag de dag een behoorlijke dobber aan heeft. Een bepaalde kritische massa is dan nodig om niet onder water te raken.

Voor de toekomst is er maar één vraag: biedt het KWPN aan zijn fokkers voldoende onderscheidend vermogen? Goed fokken kunnen alle stamboeken wel aan hun leden overlaten, de registratie is vervolgens hun vrije keus. Als het een duur KWPN-papier wordt, móeten daar meer commerciële mogelijkheden aan verbonden zijn. Het KWPN zal de strijd met het registratiekantoor AES op kwaliteit moeten winnen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
Deze opinie verscheen woensdag 23 mei in De Paardenkrant

Read this opinion in English here

15 reacties op “Prijsvechters

  • stal marienshof

    Wat een gezwets allemaal
    een WK jonge paarden en tal van andere wedstrijden organiseren , bonussen uitdelen aan je eigen fokkers , goede hengsten kopen /huren en aan net dekgeld beschikbaar stellen aan je fokkers , prima service als je belt of mailt , online registreren en de volgende week al de veulencontroleur op de stoep hebben , standaard DNA test van je veulens waarbij je dus met zekerheid de afstamming weet inbegrepen in de prijs van 150 € . Ik als fokker heb niks aan liniair scoren , PROK , fokwaarden etc ..als je ietwat hebt met springsport en deze op de voet volgt dan weet je wat je wil fokken en trek je je eigen conclusies

  • Han Coolen

    @ AES en Zangersheide vinden immers beide dat de fokker zelf wel in staat is om naar de kwaliteit te kijken.

    Het KWPN, wie het ook moge zijn, is niets anders dan een organisatie waarbij een “denktank” zich laat bedienen door individuele “fokkers” en furore maakt met de krenten uit die fokpap.
    Waarbij handelaren en hengstenhouders een flinke vinger in die pap hebben..

    Ik heb geen medelijden met de penningmeester nl. hij bepaald immers mede wie uit de ruif mag eten.
    Maar om fokker te zijn heb je beslist geen kwpn nodig, alleen maar een EU-registratieburo die respect heeft voor de keuzes die een fokker maakt !!!

  • Alie Wekema

    Ik ben het helemaal met stal Marienshof eens. En daar komt ook nog eens bij dat het KWPN wel alle veulens wil registreren maar nog onderscheid heeft in vb, register A en register B. Dat moet dan ook maar eens veranderen.

  • ylr

    Als je kiest voor kwaliteit, dan ga je voor mijn gevoel toch naar het KWPN. PROK is een mooi predikaat om toch bepaalde kwaliteit van elementaire delen van het skelet mbt erfelijkheid en sport weer te kunnen geven bij paarden waar mee gefokt wordt. Prestatie en sportpredikaten vertellen mij iets over karakter en exterieur wat blijkbaar correct genoeg is om te presteren, indexen zijn handige hulpmiddelen voor mij als fokker. Daarnaast krijg je een representatief papier, wat wereldwijd toch een bepaald aanzien geniet en dis ook commercieel gezien interessant is. Gelukkig is er voor elk wat wils. De kosten van het KWPN zijn aanzienlijk inderdaad, maar het is dan ook zo dat er tenminste niet met elke ezel gedekt wordt, daar is het gewoon te duur voor.

  • jos wouters

    Volkomen eens met reactie 1 en 2.Een goed paard is niet op voorhand een kwpn er.Mijn inziens staan we wel hoog in de wb ranklist,maar als ik de tweede lijn bekijk op het papier kom ik vaak toch uit bij een ander stamboek.En als we de resultaten en het aantal dekkingen bekijken ,maken we dit jaar geen vooruit gang,en worden we door de belden en fransen voorbij gehold,en niet te vergeten de duitsers.
    Ik wil er graag aan toevoegen ,dat de hengsten voor keuring prok gekeurd worden wat rond de 500-550 euro kost,op zich niks mee.Maar vind het wel triest dat het kwpn 75 euro telt voor de rontgen beoordeling ,en ook nog eens 75 euro voor het filmpje van 1 minuut te bekijken van de cornage opnamen.Ik heb hier een naar gevoel bij,controleren ze de dierenklinieken die ze zelf aangewezen hebben,of is het geloof in deze artsen er nietin feite is het dubbel op.
    Ja een kennis heeft een paar veulens laten inschrijven bij aes,moest zelf het chippen betalen ,en paspoort koste 35 euro.Totale kosten 65 euro.
    Ik denk dat ze zelf schuld hier aan hebben.Ik heb met een eigen aes hengst merries gedekt,destijds kreeg je register B bij het stamboek,wat voor een merrie voor de fokkerij niet gunstig is.Dus ingeschreven bij zangersheide,met drie jaar naar kwpn keuring,merrie voldeed aan kwpn eisen dus kreeg kwpn papier erbij reg A.Het kwpn heeft destijds het aes de status proberen af te nemen,door paarden met dit stamboek in register B te zetten.Maar het waren de kwpn mensen die mij wakker maakten en zeiden via een achterdeur krijg je toch het kwpn papiertje,zelf deden ze het ook,maar toen met veel minder kosten toch wel vreemd.

  • Huub van Aert

    Het klopt dat de huidige fokkers rekening houden met de inschrijvings kosten van een veulen. Dit is ook niet vreemd in een crisis periode, waar iedereen wat meer op zijn uitgaven moet letten. Natuurlijk moet je ook altijd met de kwaliteit rekening houden, daar ben ik volledig mee eens. Daarom is het BWP stamboek de beste keuze, deze bieden kwaliteit en een goede prijs. Een veulen BWP inschrijven is interessanter dan ooit. Voor veulens die afstammen van een BWP-goedgekeurde hengst bedraagt de inschrijving 45 euro. Producten van Zangersheide en sBs dienen op die 45 euro slechts 10 euro extra te betalen (afdracht die de hengstenhouders zelf ook moeten doen). De inschrijfrechten voor veulens van buitenlandse hengsten bedraagt 150€ alles inbegrepen.

  • jos wouters

    Hoi Ylr,ja je hebt het mooi verwoord,en je hebt ook gelijk.Maar keuren doen we tegenwoordig al vroeg zelf om te weten of alles goed is,en prok is een erfelijkheidstest,maar meerdere keren meegemaakt prok goed gekeurd ,maar voor de sport niet.Het is dan ook waar je voor kiest.Ik denk dat een goed gezond sportpaard ,meer opbrengt ,dan een prok merrie.
    En het wil niet zeggen dat een kwpn hengst ,geen ezel kan maken,want van elke hengst komen goeie en slechte,dan wel van zangersheide en aes en kwpn,want het gaat voor 75% toch wat de moeder kan,daar zijn we de laatste 20 jaren wel achter gekomen.

  • Desiree van der vinne

    Ook fokkers kampen met kostenposten, namelijk in de vorm van dekgeld en opfok in verhouding tot de prijs waarvoor het jonge paard uiteindelijk weg gaat.
    Het lijkt wel een bodemloze put. Ook als je je jonge merrie laat prokken of investeert om haar uit te brengen op een keuring, levert dat nauwelijks meerwaarde op.
    Logisch toch dat je van alles probeert om de kosten te drukken? Er worden al minder paarden gefokt. De prijzen moeten omhoog!

  • Han Coolen

    Voor mij is fokken een optelsom van genen…gedeeld door 2.
    Waarbij ik mijn eigen fok-identiteit (creatie) herkenbaar wil terug zien, dan pas kan ik genieten van het fokken van een veulentje.
    Bij het KWPN heb ik het gevoel toch mee te moeten lopen in het FHRS cq. VION denken.
    Waarbij de eenheidsworst de doorslag moet geven..wat voor mij dat papiertje vertegenwoordigd.
    Dus voor mij is het onafhankelijk denken en een vrijheid van fokcreatie doorslaggevend, zonder daarbij emotioneel afgestraft te worden door de “Denktank” van een fokkersorganisatie, die daar dan ook nog ruimhartig voor vergoed wordt. Ik ben lid van Hannover en Rheinland en mijn fokkerij begon met een Grosso Z merrie die in een roerige tijd kampioen bestgaande van brabant werd. Inmiddels zijn we 5 generatie verder waarbij ik veel plezier aan beleefd heb..Dus fokkersgeluk hoeft voor mij niet aan een “stamboek” gekoppeld te zijn.

  • B. de Graaf

    Versterk elkaar in plaats van elkaar te beconcurreren.

  • Han Coolen

    Het KWPN is voor mij beslist geen kommer en kwel.

    Ik geniet nog dagelijks van het woord “KWPN”.

    Wanneer je op de KWPN-site vandaag deze tekst ziet staan is het toch altijd even genieten..

    “Tien springhengsten ingeschreven.

    De kampioenshengst van Den Bosch, Genius (Baloubet du Rouet uit Nicce prest v.Cantus, f/g A. en W. Wolters uit Groningen en H.C.C.M. Ongering uit Groningen) van mede-geregistreerden C.A.M. van den Oetelaar en E. van de Vleuten, is eveneens met een mooie cijferlijst ingeschreven.”

    —-
    De fokkers van bovengenoemde hengst begonnen hun fokkers-carriere nadat ze bij op stal een merrie gekocht hadden die ze daarne dekte met Concorde..
    Nl. de stammerrie Suprise, KWPN 21391 pref keur prest. geb. 1976 en de moeder van Jikke.

  • stal marienshof

    Han Coolen , je vergeet een belangrijk woordje : bij MIJ op stal !
    Huub : na jaren Z ingeschreven te hebben 2 jaar terug eens 4 veulens bwp ingeschreven : is me qua service niet bevallen en qua prijs ook niet : vind het van deze tijd meer dat een je voor een Emerald veulen maar 45 moet betalen en voor men andere 3( een Tornesch , een Presley en een Indorado)150 € . De laatste 3 moeten dan DNA afstaan , de eerste niet ..het rietje van de Emerald kon net zo goed verkeerd wezen ..Bij Z standaard DNA vind ik persoonlijk de grootste pré

  • Maarten Aerts

    Hét verschil tussen Z en KWPN is dat Z de fokker laat beslissen wat hij wilt. Z geeft hen de kans om een veulen in te schrijven tegen een voordelig tarief, mét standaard DNA-controle, wat de fokker een extra gemoedsrust geeft.
    In ruil daarvoor moet je geen cijfertjes in tabellen verwachten.
    KWPN geeft die cijfertjes in de tabellen wel, vandaar oa de meerkost, en laat de fokker veel minder vrij.
    Is dan uiteraard een overweging die je zelf maakt, als je vindt dat je de cijfertjes kan gebruiken, dan betaal je er voor en boet je wat vrijheid in.
    Heb je geen behoefte aan de cijfertjes maar wil je zelf je eigen keuzes kunnen maken, dan doe je dat.

    Elk z’n zin, wij schrijven onze dressuurpaarden wel OLD in ondertussen 😉

  • Edsko Takens

    Persoonlijk denk ik dat de tijd van de stamboeken voorbij is. Vroeger vertegenwoordigden stamboeken een ras maar daar is in de sportpaardenfokkerij geen sprake meer van. De bloedlijnen lopen allemaal door elkaar en zijn bij ieder stamboek verkrijgbaar. Men kijkt nu meer naar prestatie en het vererven daarvan. Waarom zou je dan meer betalen bij de één, terwijl de ander een vergelijkbaar product biedt voor minder? Het is een gevolg van vrije handel.

  • Alie Wekema

    Ik ben met het KWPN opgegroeid als fokker en heb daar ook mooie successen en momenten beleefd mede door de keuringen van vroegere tijd. De echte sportpaardenfokker staat niet meer te springen om met zijn veulen of 3 jarige merrie naar de keuring te gaan. Waar het bij ons om gaat dat ons fokproduct uitgroeid tot een betere tot topspringpaard. In die context zijn wij de laatste jaren ook met hengsten gaan fokken van over de grens mede doordat het KWPN dit soort bloed (Cornet Obolensky,Cassini, Argentinus, nafok Caretino etc) niet durft goed te keuren in zijn stamboek terwijl wij graag dekken met hengsten die afstammen van dit bloed. Dan krijg je zowiezo al dat je dan ook eens gaat proeven bij bijv. Zangersheide, Holstein, Oldenburg, Westfalen. Zangersheide organiseert toch hele mooie topevenementen waar ook veel geld in gestopt wordt. Tevens heeft dit stamboek ook al bewezen 1 van de beste van de wereld te zijn. Het KWPN is dan ook altijd graag aanwezig bij het geweldige evenement in september (WK jonge springpaarden) Geen enkel ander stamboek organiseert zoiets. Bij deze zijn wij dan ook graag lid van Zangersheide en schrijven daar ook veulens in. Ook nog gezegd dat als je als partners gezamenlijk 1 lidmaatschap wilt dat dat allemaal geen probleem is terwijl dit bij het KWPN helemaal niet kan dan moet je allebeide lid worden dus ook dubbel betalen. Nee lang leve de vrijheid van de fokker om in te schrijven waar je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.