Ga naar hoofdinhoud

Provincie steunt Brabants trekpaard

De provincie Vlaams-Brabant heeft gister aangekondigd dat zij de fokkerij van het Brabants trekpaard verder gaat ondersteunen en toeristisch meer promoten. Dankzij de drie jaar geleden door de provincie ingestelde veulenpremie blijft het aantal trekpaarden stabiel en is het aantal fokkers zelfs toegenomen.

In 2011 startte de provincie Vlaams-Brabant met de veulenpremie. Het was de bedoeling om de noodlijdende fokkerij van Brabantse trekpaarden te stimuleren. Toersime Vlaams-Brabant had de zachtaardige viervoeter dan ook gebombardeerd tot attractiepool en imagobeeld van de provincie. De bakermat van het trekpaard ligt in het Pajottenland en hij straalt kracht, rust en traditie uit.

Drie jaar later werpt het beleid zijn eerste vruchten af. “Het bestand van het trekpaard stagneert in Vlaams-Brabant, terwijl het in de rest van het land daalt,” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Nog belangrijker is dat onze fokkers de hengstveulens meer en meer opfokken in plaats van direct te verkopen voor de slacht. Hierdoor groeit de bloedspreiding, wat nodig is om inteelt te vermijden en op lange termijn het behoud van het trekpaard te garanderen.”

Bron: Ringtv.

2 reacties op “Provincie steunt Brabants trekpaard

  • Sunshine

    Super goed die ondersteuning. Maar gaan ze er nou ook eindelijk eens voor zorgen dat er geen één veulen meer gecoupeerd wordt. Ook een trekpaard is blij met een staart tegen de vliegen. Dat is toch niet meer nodig in deze tijd!!

  • eddy crul

    In Belgie is het couperen van paarden verboden.Maar als je in de praktijk kijkt zou men dat niet zeggen. Deze paarden worden nog veelvuldig gecoupeerd(meestal in Frankrijk).Schandalig is dit.
    Maar hoe komt het dan dat men gecoupeerde paarden hengsten nog steeds goed keurt?Wie gaat hier in de fout?? Men maakt een wet ter bescherming van het paard en zegt er bij dat die wet niet moet worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.