Ga naar hoofdinhoud

CK Overijssel: Jan Greve met beide springkampioenen naar huis

Update
Karelien W (Comme il faut x Carambole)

Jan Greve gaat naar huis met de twee springkampioenen van de Centrale Keuring in Overijssel: de veulenkampioen No Joke en de driejarige Karelien W (Comme il faut uit de internationaal springende Elien v. Carambole). Bij de dressuurmerries bleef de royale kampioene bij de 4 tot en met 7-jarigen, Josephine B (v. Cachet L) van de combinatie Bleeker de driejarige Kasjmir (v. Ebony) voor. 

Een sterke kopgroep van zeven driejarige springmerries is op de Centrale Keuring in Geesteren uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring, aangevoerd door kampioensmerrie Karelien W (v.Comme Il Faut).

Karelien blijft Juno voor

In de kampioenskeuring voor de springmerries ging de strijd tussen de heel complete Comme Il Faut-dochter Karelien W (uit Elien sport-spr pref van Carambole) van fokkers Willem Greve en Jan Greve, en de goed ontwikkelde, aansprekende Ukato-dochter Juno (uit Radina PROK van Clinton, fokker E.M. Stam-van Waveren uit Hare Hatch)  van P.A.W. Brinkman en E.C.M. Vreeswijk. Beide merries hadden op de stamboekkeuring al voor 85 punten gesprongen. Mede door het hogere (8) galopcijfer kreeg de atletische Karelien W de voorkeur van de jury. “Dit is een rijtypische merrie die maat en formaat combineert, een hoge verwachtingswaarde heeft en over veel springkwaliteit lijkt te beschikken. Op de stamboekkeuring kreeg ze al 90 punten voor haar vermogen en toonde ze zich een heel compleet springpaard”, lichtte Cor Loeffen toe.

Driejarige springmerries

Bij de driejarige merries eindigde de aansprekende, jeugdige Keniki HL (Namelus R uit Niki keur sport-spr pref van Purioso, fokker H. Kloosterman uit Twijzel) van Henk Luijerink als tweede. Op de stamboekkeuring kwam deze goed gemodelleerde dankzij 85 punten voor vermogen uit op 80 punten voor het springen. Als derde kon springtalent Kaomi W (O’Brien uit Baomi ster PROK van Tjungske) van fokker Jan Greve opgesteld worden, zij sprong op de stamboekkeuring naar 85 punten met maar liefst 95 voor vermogen. Ook voor de Nationale Merriekeuring uitgenodigd zijn de als vierde geplaatste Karissa (Arezzo VDL uit Donnarissa keur EPTM-spr, f/g G.J.H. Markhorst-van de Velde uit Brucht), de nummer vijf Kartouche (Freeman VDL uit Barrage elite IBOP-spr sport-spr d-oc van Verdi, f/g H.J. Lorist uit IJsselmuiden), de zesde geplaatste Koekoek’s Cornet (Cornet Obolensky uit Berlina elite IBOP-spr PROK van Emilion, f/g Jos Meuleman uit IJsselmuiden) en Kyamara (Genius uit Fiëramara elite IBOP-spr PROK van Warrant, f/g Gebroeders Bosch uit Luttenberg.

Josephine B verslaat Kasjmir

Bij de dresssuurmerries versloeg de oudere Josephine B (Cachet L x Krack C) de kampioen bij de driejarigen. De Cachet L-dochter, onlangs met 84 punten geslaagd voor de IBOP, is een kast van een merrie en het rijke model en de houding die ze maakte in beweging gaf de doorslag.  “Dit is een royaal ontwikkelde merrie met veel uitstraling, een rijke voorhand en sterke verbindingen. Ze treedt heel goed op in beweging, kan goed schakelen in draf en maakt een prachtige houding.”

Twee driejarige merries naar NMK

Bij de driejarigen was de hoogste eer voor Kasjmir, een dochter van Ebony, die een paar weken geleden ook al tekende voor het vaderschap van de KWPN verrichtinskampioen. Deze Kasjmir (mv. Idocus) komt uit dezelfde stal als verrichtingstopper Knock Out: namelijk die van Wim Hoogeslag uit Haarle. Op plaats 2 kwam de De Niro-dochter Korinthe B (mv. Rubinstein I) te staan, die net zoals Josephine B werd gefokt door familie Bleeker uit Nijverdal. Beide driejarige merries mogen naar de NMK.

“We hebben de Ebony-merrie Kasjmir vandaag als beste driejarige verkozen dankzij haar goed ontwikkelde model, krachtige manier van stappen en goede afdruk in draf. Ze maakt zich groot in beweging en heeft een mooi zweefmoment”, lichtte Marian Dorresteijn toe.

Het echtpaar Bleeker met dagkampioene Josephine B (v. Cachet L)

Veulens: Quantensprung en Haines leveren veulenkampioenen Overijssel

Jan Greve had vanmorgen de eerste kampioen te pakken op de Centrale Keuring in Overijssel: bij de springgefokte veulens stond zijn No Joke (Haines GH uit Seranina v. Guidam, fokker W.G.M.S. Siemes Lamers uit Eibergen) bovenaan. Bij de dressuurveulens was de hoogste eer voor het merrieveulen Naluciënne STMT (Quantensprung uit Eluciënne V.O.D. v.  Ampère) van Statement Horses uit Dalfsen.

Quantensprung was in 2016 de revelatie van de Hannoveraanse keuring. Zijn gehele debuutjaargang van vijf hengsten werd goedgekeurd in Verden, daarbovenop kregen er drie een premie en werden ze voor tonnen verkocht. Begin 2017, nog voor de nafok van Quantensprung onder het zadel ontzettend tegenviel, stond hij dus volop in de belangstelling bij de fokkers. Zo ook bij Harco Offereins en Corine van der Vecht, de fokkers achter Statement Horses. Zij dekten de merrie Elucienne V.O.D., halfzus van UB40 en Davino, met de hengst. Dat leverde in Overijssel het kampioensveulen op. De eerste veulenkampioen van dit jaar is al weggekaapt door een veiling: Naluciënne STMT is geselecteerd voor Borculo.

Nalucienne STMT (v. Quantensprung) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Drie naar NVK

Reservekampioen werd een hengstveulen uit de Gelderse fokkerij van de familie Hekkert. Deze Neal (Hermes uit Zamanda v. Cabochon) is een volle broer van het aan kop geplaatste veulen van de afstammelingenkeuring van Hermes (v. Easy Game). Een jaargang die door de hengstenkeuringscommissie zeer lovend werd besproken. Eigenaars van dit hengstveulen zijn Steven en Dominique Ruiters en René Grijzenhout. Neal mag naar de NVK en dat geldt ook voor Ninoralina van de Watermolen (Daily Diamond x Scandics halfzus Inoraline W v. Johnson) van Jan Greve. Het vierde veulen in de kampioensring, cat.nr 122 Nettori (Dettori x Sir Oldenburg) van J. Dijk uit Bergentheim, kreeg geen NVK-ticket.

Twee springveulens

Bij de springgefokte veulens kregen er twee een NVK-ticket. Naast de kampioen No Joke was dat reservekampioen No Nonsense (Arezzo VDL uit Bretty ster sport-spr PROK van Verdi) van fokkers S. en J.E. Wolters en mede-geregistreerde Wilfred Harke mag naar Ermelo. Dit hengstveulen is goed ontwikkeld, heeft veel ruimte en souplesse in galop en stond er nu nog iets rauw voor.

Catalogus

Uitslagen

No Joke (Haines GH) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook