Ga naar hoofdinhoud

Keuren of verkopen?

Duitse keuring KWPN select sale keuren of verkopenDe Duitse keuringen van afgelopen week leverden flink wat gespreksstof op. Vaak werd gehoord dat de stamboeken te veel voor de ‘vermarkting’ kozen. Kun je als fokleiding je fokkers op de keuring lekker maken met medisch niet-fokwaardige hengsten, zoals op de Hannoveraanse hengstenkeuring in Verden gebeurde, en kun je je ogen een paar keer dichtknijpen en meer hengsten keuren om ze vervolgens makkelijker te kunnen verkopen zoals de fokkerijleider van het Trakehner stamboek, Lars Gehrmann, besloot te doen? Hoewel de fokleiding in mijn ogen als belangrijkste taak heeft het naar een hoger plan brengen van de fokkerij vind ik toch dat ook voor het commerciële aspect iets te zeggen is.

Eén van de meest vooraanstaande Hannoveraanse fokkers, dr. Max Schulz-Stellenfleth, beklaagt zich over het te commercieel worden van de fokkerij. De commerciële, groot lopende dravers worden verkozen boven de functionele dressuurpaarden. Of dat goed is voor de fokkerij is een tweede, maar de meeste fokkers fokken hun paard om deze ooit te verkopen. Dus als het stamboek de achterban van zijn fokkerij daar een handje in helpt is dat zeker niet als slecht te betitelen.

Ik keur zeker niet goed dat fokkers met een paard als de Sir Donnerhall x Rotspon op de Hannoveraanse keuring in Verden lekker worden gemaakt, terwijl de fokleiding al lang weet dat deze hengst nooit gekeurd gaat worden. Ook tussen de hengsten met niet-ingedaalde testikels zaten twee zeer aansprekende paarden. Voor dit soort paarden, die bij voorbaat niet geschikt zijn voor de fokkerij, bestaan ook de rijpaardveilingen. Dat de Trakehner fokkerijleider Gehrmann een paar hengsten meer keurt om zo de afzet in deze moeilijke tijden een handje te helpen, daar heb ik minder moeite mee.

De Duitse stamboeken weten als geen ander hoe ze hun producten moeten vermarkten. Dat blijkt op de grote Duitse veilingen waar paarden voor astronomische bedragen van eigenaar wisselen. Een zeer strenge selectie zoals bij het KWPN heeft zijn kracht inmiddels ruimschoots bewezen. Niet voor niets staat de Nederlandse fokkerij nu bovenaan op de WBFSH-ranglijst in zowel de dressuur als het springen. Toch is de keuze keuren of verkopen niet zo moeilijk als deze lijkt.

De dressuurpaardenjaargang op de Hannoveraanse hengstenkeuring was een stuk minder van kwaliteit dan de springrichting. Daar was iedereen op de tribune het over eens. Ik denk dat dit deels te wijten is aan het commercieel keuren en fokken van de paarden. Voor grootlopers wordt in Duitsland volop reclame gemaakt om deze vervolgens zo duur mogelijk te kunnen verkopen. En daar wordt de fokkerij niet beter van.

Toch worden, omdat de Duitse stamboeken niet kinderachtig zijn in het aankeuren van hengsten, nog genoeg functionele dressuurpaarden gekeurd. Het was jammer dat in de aansluitende veiling deze paarden vaak voor niet al te hoge bedragen naar het buitenland vertrokken.

In deze tijd van recessie ben ik benieuwd hoe de KWPN Select Sale zal verlopen in ‘s-Hertogenbosch. Ik denk dat deze uit zal draaien op een niet al te groot succes, want wat vermarktenbetreft kan het KWPN een hoop leren van onze oosterburen.

De tijd zal het uitwijzen. Eén ding is wel zeker: de Duitsers hebben hun paarden – ondanks de economische crisis – afgelopen weekend weer goed verkocht.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 30 oktober in De Paardenkrant

Lees ook:
We moeten met z’n allen hard gaan werken aan de dressuurpaardenfokkerij

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook